Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik

Hej jaki wam kernel ładuje bo instalacji? Ja mam procek celeron 600Mhz i po instalacji (domyślnej po enterze) wrzuca mi kernela na i386. Nie powinien dawać kernela-i686? W trybie expert można wybrać jąderko ale w normalnym trybie instalacji mógłby takie rzeczy zrobić.....

matka przelozona

Administrator

Kernel standardowo jest na architerkture i386, żeby zachować wsparcie również dla takich maszyn. Możesz sobie zastapić go wersją na i686. Przeszukaj archiwum w poszukiwaniu paczki z takim jądrem (polecam do tego aptitude).
Użytkownik

Na razie jestem za leniwy i nie mam czasu, żeby kompilować jąderko. Pytanie wynikło stąd, że na stronie:
http://wiki.debian.net/index.cgi?DebianInstallerFAQ
jest napisane:
"Question 17: Why doesn't the installer automatically choose the appropriate kernel to install (for example an i686 kernel instead of the generic i386)?
Answer: This is bug 237529 and it should be fixed by now. If you still see this problem in a recent installer, please reopen that bug and include the content of /proc/cpuinfo and which kernel version should be installed for your processor. "
No jakoś niezbyt jest fixed. ;)
Pytam czy tylko u mnie cuś nie fixed czy w ogóle.....