Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Problem jak w tytule.
Zakupiłem nagrywarke dvd z interfejsem sata. Mam starą płytę Asus k7v880. Pod debianem i pod windą widać dvd i można normalnie używać wszystkich funkcji. Kłopoty zaczynają się, gdy chcę odpalić płytę bootowalną. Nie ma takiej opcji w Biosie jak bootowanie z cd/dvd SATA !!! Troche to bez sensu - do wyboru jest tylko dysk twardy ATA i flop. Jak to obejść? Może jakiś bootloader z dyskietki? Ale jaki i jak go skonfigurować?
Poszukaj takiego pliku sbmngr.img. Jest to obraz dyskietki startowej umożliwiającej start z dowolnego medium. Był na pierwszej płycie liveCd z dystrybucją KateOS. Nie mogę go znaleźć teraz w sieci (sprawdzałem na płycie z KateOS_live1.1 jest ten plik).
Czy przypadkiem nie chodzi tu o sprzeczność między obsługą SATA I , a napędem na SATA II ? Zobacz może na napędzie jest opis jak ustawić zworke na tryb SATA I czy coś. Napęd masz normalnie podłaczony do płyty głównej czy przez jakiś dodatkowy kontroler na PCI ?
Bios najnowszy.
Co do napedu, rzeczywiscie logicznie brzmi, ze moze byc konflikt miedzy SATA I i SATA II, bo dokladnie taka sytuacja tu wystepuje. Plyta stare sata, naped nowe. Sprawze i dam znac.
Naped podlaczony bezposrednio do plyty, bez dodatkowych kontrolerow.
Bios w module odpowiedzialnym za Raid poznaje urzadzenie bez skuchy. Jedynie jak chce bootowac z CD to nie mam takiej opcji.
Poszukaj takiego pliku sbmngr.img. Jest to obraz dyskietki startowej umożliwiającej start z dowolnego medium. Był na pierwszej płycie liveCd z dystrybucją KateOS. Nie mogę go znaleźć teraz w sieci (sprawdzałem na płycie z KateOS_live1.1 jest ten plik).
Po naszemu SmartBootManager. Wynalazek używany początkowo w Slackware. Stosowany do bootowania plyt w CD-ROM'ach (problemy były najczęściej w przypadku napędów słabszych niż 20x) bądź płytach głównych pozbawionych ATAPI lub ze zubożoną wersją tego standardu (praktycznie każda pod Pentium i część Pentium II). Nie chce krakać ale ten program może być zbyt stary jak na standardy SATA.
Czy przypadkiem nie chodzi tu o sprzeczność między obsługą SATA I , a napędem na SATA II ? Zobacz może na napędzie jest opis jak ustawić zworke na tryb SATA I czy coś. Napęd masz normalnie podłaczony do płyty głównej czy przez jakiś dodatkowy kontroler na PCI ?
Albo zworka albo automatyczne ustawienie przez płyte właściwego standardu.
W niektorych płytach istnieje dodatkowe menu z którego się bootuje. Ja mam wejscie do BIOSu pod F2 a wybranie menu kolejności bootowania pod F11.
Jaka wersja BIOSu?
Sprawdziłem. Smart Boot Manager nie widzi mojego napędu. Brak opcji bootowania z CD.
Jest takie okno w Biosie, wybór urządzenia do bootowania, odpalane przy starcie przez F8 - brak CD. Są np rozmaite CF, SD itp. a CD brak :(
Wersja SATA sie zgadza. "I" w obydwu przypadkach - płyta i DVD-RW. Dodatkowo jeszcze sobie mysle, że gdyby się tu nie lubiły to z używaniem napędu z posiomu SO też by był problem. A śmiga elegancko z wszystkimi dostępnymi funkcjami i pod windą i pod linuksem.
Widzę jedno rozwiązanie: bootloader ładowany np z dyskietki, który ma w sobie stery SATA i potrafi taki napęd załadować.
Ma kto jakieś sugestie?
Może dyskietka z DOS-em i loadlin-em oraz sterowniki do cdrom sata pod DOS-a tu link: http://marktsai0316.googlepages.com/gcdromfordos
Wersja BIOSu?? Jak mam pomóc jeśli nie mam pełnej informacji?
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2008-03-25 21:04:43)
Płyta Asus K7V880. Bios w wersji 1010.005. Poprzednio miałem wersję biosu 1009 i problem dokładnie taki sam. Dostawca Biosu: American Megatrends.
Ostatnio edytowany przez Quaroll (2008-03-25 21:22:10)
Przypomniałem sobie jeszcze jedno, na pierwszej płycie CD Debiana Sarge jest w katalogu /install/floppy; zestaw dyskietek do uruchamiania instalatora z różnych mediów.
I w sieci ten sam katalog:
obrazy dyskietek startowych
Nie wiem czy to można spróbować wykorzystać.
Strony: 1