Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem sobie Matlaba. Po wpisaniu w konsoli polecenia "matlab", wszystko ładnie działa. Dodałem sobie aktywator do panelu GNOME-a. Jako typ wybrałem "Aplikacja", a jako polecenie - "matlab" (czyli to co w terminalu). Po kliknięciu na ikonkę pokazuje się splash screen, ale po chwili się zamyka a okno programu się nie pokazuje. Jesli zmienię w aktywatorze typ na "Aplikacja w terminalu" to wszystko uruchamia się tak jak należy, ale pojawia mi się też terminal, który mi bardzo przeszkadza. Co może być przyczyną tego, że program się zamyka oraz jak sobie można z nim poradzić?
to zależny z jakiego konta to uruchamiasz? i kojarzy mi się to z ochroną przed naruszeniem pamięci czytałem kiedyś o tym.
Spróbuj w aktywatorze wpisać pełną ścieżkę dostępu do programu.
Nie wiem dokładnie czy to, ale czasami trzeba uruchomić program z jego katalogu. Spróbuj utworzyć gdziekolwiek plik, nadać mu uprawnienia uruchomienia i do środka władować np.
#!/bin/bash cd /katalog/w/ktorym/miesci/sie/matlab wine matlab.exe
i aktywator ustawic tak, zeby wykonywal ten plik. Powinno zadziałać.
owca napisał(-a):
Aktywator oraz program w terminalu uruchamiam jako ten sam, zwykły użytkownik.
Terminal możesz zawsze przenieś na inny pulpit jak Ci przeszkadza.