Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jezeli ustawie display managera na gdm to wszystko jest ok i po wydaniu spod root'a polecenia
gedit /etc/fstab
lub
kwrite /etc/fstab
otrzymuje otwarty plik w danym odytorze.
Z recji tego iz pracuje na kde postanowilem zmienic DM na kdm. Tak wiec przekonfigurowalem DM poprzez dpkg-reconfigure gdm i ustawilem na domyslny DM kdm. Po tym pojawil sie problem. Gdy zaloguje sie na root'a poprzez su i wydam polecenie np.
gedit /etc/fstab
otrzymuje odpowiedz
Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key cannot open display: (null) Uruchom "gedit --help" aby zobaczyć listę wszystkich dostępnych opcji.
I calkowicie nie wiem od czego to zalezy. Z kolei jezeli zatrzymam kdm poprzez /etc/init.d/kdm stop, nastepni zaloguje sie jako exodus i wydam polecenie startx to spod podniesionych xsow spokojnie dziala to co powyzej - tak jak w przypadku uruchomionego gdm'a (czyli nie ma bledow)
Dziwi mnie ze tylko z wlaczonym kdm pojawia sie problem. Rozumiem ze i gdm i kdm podnosi xsy ale czemu kdm robi takie dziwne rzeczy.
Troche czytalem w sieci i nigdzie nie ma nic konkretnego powiedziane. Nie ma tego wyjasnionego.
Z gory dziekuje za pomoc :)
Ostatnio edytowany przez exodus.mc (2008-03-11 21:35:52)
apt-get install sux sux Hasło: kate /etc/fstab kbuildsycoca running... Reusing existing ksycoca
i działa.
Dlaczego działa to już nie wnikałem .
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-03-11 21:47:34)
heh moze i dziala.. ale mi chodzi o najprostsze su :) narazie uzywam gdm i kde pieknie sie loguje. Jak ktos zna odp. na ta moja zagadke to czekam na info...
btw. gdy wlacze kdm i spod konsoli z mojego konta usera podam
xhost +local:root
to po tym jak zaloguje sie na root'a (po su) to dziala wszystko normalnie. Ale to dziala tylko do ponownego rozruchu (i podobno nie jest bezpieczne...)
xhost LOCAL:root
przed zrobieniem su tez pomaga (mozna to sobie wpisac to plikow startowych kde)
:) zobacz co ja napisalem... wiem ze jest to pewien sposob na obejscie problemu. Ale to nic nie wyjasnia. Czemu pod gdm jest ok a pod kdm nie?
To nie jest żaden problem.
Taka jest polityka w debianie.
Tak jest jak tylko pamiętam.
Pytanie dlaczego tak a nie inaczej należy zadać deweloperom debiana.
Pozdrawiam
exodus.mc napisał(-a):
:) zobacz co ja napisalem... wiem ze jest to pewien sposob na obejscie problemu. Ale to nic nie wyjasnia. Czemu pod gdm jest ok a pod kdm nie?
sproboj tego co ja napisalem ... przypuszczam ze gdm w swoich plikach startowych to (prawo podlaczenia sie pod sesje x dla innego uzytkownika) ustawia a kdm po prostu nie ...
exodus.mc napisał(-a):
heh moze i dziala.. ale mi chodzi o najprostsze su :) narazie uzywam gdm i kde pieknie sie loguje. Jak ktos zna odp. na ta moja zagadke to czekam na info...
btw. gdy wlacze kdm i spod konsoli z mojego konta usera podamKod:
xhost +local:rootto po tym jak zaloguje sie na root'a (po su) to dziala wszystko normalnie. Ale to dziala tylko do ponownego rozruchu (i podobno nie jest bezpieczne...)
Dopisz do .xinitrc i bedzie przy starcie systemu.
karolp1993 napisał(-a):
Dopisz do .xinitrc i bedzie przy starcie systemu.
Nie systemu, a X.
Dobry wieczór Debianowa załogo
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=3322
Dobry wieczór - ni panimaju:)
Wykonaj tak
su-to-root -c gedit
Jako root otworzy się gedit (nie wiem dlaczego nie chce otworzyć tak pliku) i z jego poziomu otwórz /etc/fstab