Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam Debiana woody który pracuje jako prosty serwer udostępniający internet. Generuje dwa rodzaje logów o ruchu użytkowników które regularnie czyszczę. Sytuacja wygląda tak... poziom zajętości hdd wynosi 12% mija tydzień powstaje 14 logów, poziom zajętości hdd wzrasta do 70% usuwam logi i inne śmieci i spada ale tylko do (przykładowo) 68%. Ostatnio doszedł do 100% i przestał generować cookolwiek. Najlepszy bajer polega jednak na tym że po pewnym czasie bez jakiejkolwiek mojej ingerencji poziom zajętości hdd znów spada do tych 12%. Nie rozumiem tego mechanizmu i nie wiem co go powoduje, może ktoś spotkał się z podobnym problemem?
wykonaj:
du -x --max-depth=1 /
ile u ciebie zajmuje katalog /var ?
Witam,
podczepię się pod ten temat bo tytuł pasuje do mojego problemu tylko sprawa polega na czym innym.
Mianowicie system wskazuje niewłaściwą ilość wolnego miejsca na dysku. W "Storage media" partycja jest rozpoznawana prawidłowo (379 GB).
Ale we właściwościach podaje
Free disk space: 330,2 GB out of 348,1 GB
Co może być nie tak? Partycja ta jest podmontowana pod /home a tam prawie nic nie ma:
davidoski@debian:~$ du -x --max-depth=1/ 12 ./.config 920 ./.kde 24 ./Desktop 13432 ./LinuxDrivers 600 ./.mcop 304 ./Stery 12 ./.qt 76 ./.thumbnails 104 ./.local 10644 ./.mozilla 26288 . davidoski@debian:~$
jak dla mnie wyglada to na roznice miedzy:
Giga=1024*1024*1024=1 073 741 824
Giga=1 000 000 000
Tylko skąd by się wzięło zajęte 18 GB? System świeżo zainstalowany - nic nie mam w /home.
System plików to ext3.
Pomajstruję z innymi systemami plików, lubię mieć wszystko jak trzeba na kompie.
http://dug.net.pl/faq/faq-6-201-Nowy_dysk.php
Autorowi normalnie dobre wino się należy
Faktycznie, należy się.
Ostatnio edytowany przez davidoski (2008-03-10 17:56:21)
davidoski napisał(-a):
Faktycznie, należy się.
http://www.spa-info.pl/wp-content/uploads/2007/11/1.jpg
no i znowu Bodzio włoży rękę do monitora :)
Już za późno. Kiedy pisałem posta butelka była pełna i zakorkowana :)
no kurcze wiem kto to zrobił - LongeR musiał tabletki popić :)
Dzięki za winko panowie :) moja dziewczyna się ucieszy i chętnie wypijemy za Wasze zdrowie :)