Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Nie mogę się uwolnić od wina. Muszę go mieć na kompie. a powodów jest wiele m.in. wiele naszych aplikacji ma ActiveX i inne tego typu pierdoły są potrzebne.
Obecnie wina mam jako drugi system. Ale chciałbym go umieścić na wirtualce. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z wirtualkami na Etcha? Jak to działa,
Pozdrawiam ze słonecznego Wrocławia
tripoli
qemu uruchomi Ci windowsa zainstalowanego obok systemu właściwego :)
Mozliwosci masz wiele: VMware, XEN, Quemu i kilka innych projektow.
Wiele dobrego slyszalem o xenie choc by Oracle VM jedzie na silniku xena :)
Ja polecam VirtualBoxa, sam mam postawionego w ten sposób Windowsa dla Płatnika i śmiga aż miło :)
Jeszcze kvm.
offtop:
Nie mogę się uwolnić od wina
kurcze pierwsze co pomyslalem to co ma wspolnego linux, owe "wirtualizacje" i wino (tanie, czy tez normalne), dopiero pozniej zalapalem jak to sie nie trzyma kupy gdy do tej trojki doszlo jeszcze activex :D
Nie mogę się uwolnić od wina
A to prawda:)
Jak to przeczytałem to padłem ze śmiechu:)
chodz sam ostatnio korzystam tylko z Linuxa:) polecam VirtualBoxa:]
opis instalacji win dla XENa - http://www.xensource.com/files/xen_install_windows.pdf mysle ze moze sie przydac ...
VirtualBox - naprawde warto zainstalować ( wg mnie ) :)
qemu+kqemu, wg moich subiektywnych odczuć szybszy niż VB
pasqdnik napisał(-a):
qemu uruchomi Ci windowsa zainstalowanego obok systemu właściwego :)
rly? Własnie w VirtualBox mi tego brakuje (uruchamianie systemów z fizycznego dysku) a najlepsza opcja to seamles windows :]
Tak się prezentuje: http://banas.ovh.org/wp-content/uploads/2007/10/virtualbox.jpg
azhag napisał(-a):
... tylko że nie kompiluje się na gcc nowszym niż 3.5
TBH napisał(-a):
azhag napisał(-a):
... tylko że nie kompiluje się na gcc nowszym niż 3.5
qemu jest w paczkach, a kqemu bez problemu kompiluje się na gcc 4.2 ( kernel też był kompilowany na gcc 4.2)
Używam około 7mc VirtualBox-a i nie narzekam, na początku miałem problemy z usb ale google i po klopocie.
Na C2D 2GB RAM śmiga aż miło, nawet filmy na allplayerku śmigają bez zająknięcia. Udupiłem go jak odpalilem divixa, winampa, worda, photoshopa i zapodałem defragmentacje dysku :D