Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-02-17 14:59:30

Tech - Wielki Brat

Tech
Wielki Brat

Serwerownia

Mam dylemat co kupić, sprawa wygląda tak.

Teraz jako serwer mamy zwykłego kompa, na nim siedzi sobie baza Oracle, serwer ten obsługuje 30 klientów. Wszystko działa jak należy i nie ma z nim problemów.

W związku, że mamy nadmiar funduszy :) chcemy rozbudować całą infrastrukturę.

Może tak:

1. Szafa 42U (przyda się taka duża na przyszłość) + listwy zasilające, zawieszki do kabli, panel wentylacyjny itp.

2. Serwer dla Oracle
Stawiać na osobnej maszynie ? jakiś czterordzeniowieć z 3-4GB RAM i dwoma dyskami (mirror) max. 160GB.
I tu mam dylemat, czy inwestować w sprzęt markowy ? czy samemu składać i pakować w obudowę rack ?
Nie mam pojęcia jak się ma sprawa z makrowym sprzętem, wiem tylko, że są drogie :) ale czy warte swojej ceny ?

3. Serwer do sieci
Zwykły komputer w obudowie rack, na pokładzie będzie Debian lub FreeBSD, w założeniu ma to być router, łącze mamy od lokalnego dostawcy ale z czasem może będziemy mieli swojego DSL-a. Jeżeli serwer Oracle będzie na osobnej maszynie to czy nie lepiej podłączyć go pod osobną sieciówkę na routerku ? no wiecie względy bezpieczeństwa i takie tam głupoty :D

4. Komputer do zarządzania siecią / przechowywania kopi
Tu też padło hasło, zwykły komputer w obudowie rack. Pisząc "zarządzania siecią" mam na myśli różne programy (windows) gdzie administrator może kontrolować inne komputery w sieci (serwer-klient).
Dodatkowo jakieś programy do automatycznego robienia kopi z komputerów w sieci itp.
Tu znajomy zaproponował aby zastanowić się nad Windows 2003 Serwer i Active Directory ale zapowiedział, że na komputerach musi być windows prof. a stacje z windows home trzeba będzie upgrejdować do prof.

A może Oracle postawić na kompie do "zarządzania siecią" ? pkt 4
Jak to się ma do bezpieczeństwa ? Win 2003 + AD + Oracle ? Boje się, że miski mogą coś namieszać.

Pomysł pewnie dobry aby porozbijać rożne zadania na rożne komputery, ale co wybrać ?

Doradźcie co i jak, ja Wy to widzicie.

Szafa dystrybucyjna 42 U,SZB-021-17AA-11-0000
półka stała 2U, 650mm,SZB-00-00-49/1
listwa zasilająca LZ-211
prowadnica kabli SZB-53-00-00/1
uchwyty kablowe, 5szt.
panel wentylacyjny PW 1.3

Serwer HP DL 380G5 5140 2G EU Svr
Slimline DVD-ROM Drive (8x/24x) optio kit
H 146 GB 10KSAS SFF Hot Plug Universal HD (2.5")
Pamięci HP 4GB FBD PC2-5300 2x2GB Kit
Serwer HP DL140G3 5130 2X1GB NHP-SATA 80 DVD/CDRW
Zasilacz HP RPS 350/370/380 G5 Kit
Ups Ever Sinline 2000 Rack 19", 3U
3Com Baseline 2126-G Switch 24x10/100, 2x10/100/1000
Edimax KVM Switch dla 8 komputerów, rack 19'' (1xkabel konsoli)
Edimax kabel KVM 3m dla EK-08RE/EK-16RE

Na serwerownie i oprogramowanie mam tylko 30tyś. :)

Ostatnio edytowany przez Tech (2008-02-17 17:17:26)

Ktoś mądry kiedyś powiedział: jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to się nie odzywaj !!!

Linux Registered User: #344405
GnuPG - C22A 2BA8 BECA 173F 713B A57B DF1A C4B4 E282 AE82

#2  2008-02-17 16:34:30

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Re: Serwerownia

2. Zdecydowanie na osobnej maszynie. Jesli chodzi o sprzet to odpowiem Ci przewrotnie u siebie w robocie administruje serwerami VMware i pod ten produkt byl zakupione certyfikowane serwery. Dowiedz sie czy podobna sytuacja nie jest z Oracle stawiam na 80% ze tak wlasnie jest. Jesli beda tam bardzo istotne dane dla firmy to radze zainwestowac w taki sprzet certyfikowany.

3. Co do windows 2003 i AD to bardzo dobry pomysl. Postaw sobie AD na osobnej maszynie pokonfiguruj polityki bezpieczenstwa dla userow, stacji i bedziesz mial swiety spokoj. Nie widze tu, zadnych konfliktow na granicy Oracle a AD.

Reasumujac:
Na jednej maszynie postaw samego Oracla, na drugiej postaw Win 2003 + AD + DNS + DHCP

#3  2008-02-17 17:16:46

Tech - Wielki Brat

Tech
Wielki Brat

debianus_userus napisał(-a):

2. Zdecydowanie na osobnej maszynie. Jesli chodzi o sprzet to odpowiem Ci przewrotnie u siebie w robocie administruje serwerami VMware i pod ten produkt byl zakupione certyfikowane serwery. Dowiedz sie czy podobna sytuacja nie jest z Oracle stawiam na 80% ze tak wlasnie jest. Jesli beda tam bardzo istotne dane dla firmy to radze zainwestowac w taki sprzet certyfikowany.

3. Co do windows 2003 i AD to bardzo dobry pomysl. Postaw sobie AD na osobnej maszynie pokonfiguruj polityki bezpieczenstwa dla userow, stacji i bedziesz mial swiety spokoj. Nie widze tu, zadnych konfliktow na granicy Oracle a AD.

Reasumujac:
Na jednej maszynie postaw samego Oracla, na drugiej postaw Win 2003 + AD + DNS + DHCP

I tu chyba pojawia się kolejny problem
Jeżeli serwer z Oracle ma być na osobnej maszynie potrzebny będzie dobry system, mam dwa rozwiązania
a) zainstalować Linuxa
b) win 2003

Co do Linuxa, chyba nie będzie problemu z Oracle ? ale nikt poza mną nie da sobie z tym rady, jak wyjadę na urlop to będzie problem jak coś padnie, a mam takiego pecha, że jak tylko gdzieś jadę to wszystko zaczyna sie kasztanić :)

Co do Win 2003, mam tylko jedna licencję, więc jak zainstaluje go na jednej maszynie z Oracle to nie użyję AD ani innych bajerów.

Wolałby zainstalować M$, mój "zastępca" ma jakieś pojęcie o windzie :)
Tak sie zastanawiam czy taki markowy sprzęt pociągnie Win Pro. ? czy producent przewidział, taką sytuacje ? czy nie będzie problemu ze sterownikami ? Pierwsze ograniczenie to ilość pamięci, 3-4GB przy win pro.

Ktoś mądry kiedyś powiedział: jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to się nie odzywaj !!!

#4  2008-02-17 18:56:12

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Windows XP Prof poprawnie jest w stanie obsluzyc od 3GB RAM. Nie mniej jednak nie jest to system serwerowy i odradzal bym na nim stawianie Oracla.
Ja widze w Twojej sytuacji dwa rozwiazania:
Pierwsze:
1. Na Debku stawiasz Oracla.
2. Na Win 2003 stawiasz AD i inne role serwerowe.

Drugie roziazanie bardziej ciekawe technologicznie to zwirtualizowanie bazy Oraclowej.
Plusy sa nastepujace mial bys prymitywnie prosta metode odtworzenia bazy nawet po totalnym rozdupczeniu systemu.
Minusy - musial bys sie przekonac do Red Hata ;)
Wiecej informacji masz tu: http://www.oracle.com/technologies/virtualization/index.html

Sprawa wyglada tak: na Serwerze instalujesz Oracle VM jest to odpowiednik VMware Infrastructure 3 ktorym notabene administruje ja ;) na tym srodowisku stawiasz wirtualke windowsow i na nim morzesz postawic sobie baze Oraclowa.
Zeby bylo smiesznie na tym samym systemie (Oracle VM) mozesz sobie postawic druga wirtualke Windows 2003 i tam postawic AD + DNS + DHCP.
Na tomiast jesli chodzi o licencje Windowsa to jest ciekawy myk, otoz mozesz sobie w pelnie legalnie zwirtualizowac cztery maszyny windowsowe o ile hostem (serweren wirtualizujacym) jest system windows.
Nie wiem jak wyglada sytuacja gdy hostem jest linux tak jak u Ciebie. Zadzwon do M$ i dowiedz sie bo jest szansa ze takze mogl bys postawic do 4 wirtualek windowsowych na Oracle VM.

Oracle VM to nic innego jak Red Hat Enterprise + XEN.

Mam nadzieje ze troszke rozjasnilem a nie pogmatwalem bardziej ;)

#5  2008-02-17 21:04:49

Tech - Wielki Brat

Tech
Wielki Brat

Czyli jak dobrze rozumiem

1. Instaluje Red Hata potem Oracle VM na tym Win 2003 i stawiam bazę
2. Na wirtualce ponownie instaluje wirtualke i stawiam win 2003 z AD itp ? :) ale zamieszałem :) hehehehe

Czy źle zrozumiałem ? Oracle VM to soft czy gotowe distro RH+Xen ?

Edit:

Znalazłem.. :) gotowe distro

Po grzyba to instalować na wirtualce jak można bezpośrednio ? wujek google powiedział, że na Debianie śmiga to bez problemu.
I chyba tak zostanie, osobny serwer na Debianie z Oracle i osobny na Win 2003 z AD, ale..... przetestuje to coś "Oracle VM" :)

debianus_userus w związku, że "puściłeś parę z ust" ;) to będę Cię teraz męczyć bo widzę, że masz duże doświadczenie z Win 2003 + AD.
Moja wiedza na temat M$AD :) jest porównywalna z wiedzą na temat budowy promów kosmicznych :) hehehehe

A jaki sprzęt polecasz ?

Ostatnio edytowany przez Tech (2008-02-17 23:34:10)

#6  2008-02-18 08:35:34

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

sory za offtopa, ale nie moge się powstrzymać... :P

TECH WRÓCIŁ!!!

linux regd. user #248790

#7  2008-02-18 08:42:10

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Ja osobiscie zwirtualizowal bym wszystko :)
Jesli chodzi o taki sprzed pod virtualne srodowisko to HP wypada bardzo dobrze cenowo.
Co do parametrow:
2x Intelowski Quad
8GB RAM
HDD SASy

Czyli na Oracle VM mial bys jedna virtualke z Debianem + Oracle (baza) a na drugiej wirtualce Windows + AD.
W razie jak by Cie naszlo na jakies ostre eksperymenty z AD robisz sobie clone srodowiska z AD i po sprawie.

Jesli zdecydujesz sie na maszynke fizyczna pod AD to w zupelnosci wystarczy Ci Core 2 Duo + 1 GB ramu i 500MB HDD :)
Nie musi byc to juz serwer blade czy rackowy moze to byc serwer typu ala desktop.
Dobra rada na serwku z kontrolerem domeny nie stawiaj nic wiecej poza DNS ew. DHCP.
Pomysl takze o WSUS by uzytkownicy nie zapychali neta sciaganiem updateow :)

#8  2008-02-18 10:03:27

Tech - Wielki Brat

Tech
Wielki Brat

rychu napisał(-a):

sory za offtopa, ale nie moge się powstrzymać... :P

TECH WRÓCIŁ!!!

Ja tu byłem cały czas ;) ale patrzałem tylko i notowałem :)
Niestety ale trzeba było firmę wyciągnąć z epoki kamienia :) a to sporo zajęło czasu, jak w tej reklamie "A Twoje zabawki są sto lat za murzynami" :) tak było w moim przypadku, jeszcze sporo do zrobienia.

#9  2008-02-18 10:23:41

Tech - Wielki Brat

Tech
Wielki Brat

Ja osobiscie zwirtualizowal bym wszystko :)
Jesli chodzi o taki sprzed pod virtualne srodowisko to HP wypada bardzo dobrze cenowo.
Co do parametrow:
2x Intelowski Quad
8GB RAM
HDD SASy

Czyli na Oracle VM mial bys jedna virtualke z Debianem + Oracle (baza) a na drugiej wirtualce Windows + AD.
W razie jak by Cie naszlo na jakies ostre eksperymenty z AD robisz sobie clone srodowiska z AD i po sprawie.

Jesli zdecydujesz sie na maszynke fizyczna pod AD to w zupelnosci wystarczy Ci Core 2 Duo + 1 GB ramu i 500MB HDD :)
Nie musi byc to juz serwer blade czy rackowy moze to byc serwer typu ala desktop.
Dobra rada na serwku z kontrolerem domeny nie stawiaj nic wiecej poza DNS ew. DHCP.
Pomysl takze o WSUS by uzytkownicy nie zapychali neta sciaganiem updateow :)

A co mi tam spróbuje z tym VM, masz gdzieś ISO płyty ? albo linka gdzie ściągnę bez rejestracji ?

W licencji Oracle jest, że dozwolony jest tylko jeden procek wielordzeniowy, ale jak sie to ma do wirtualizacji ?
SASy pewnie dobre ale i drogie, ale skoro mówisz, że dobre... ;)
A ile tych hdd polecasz ? i jak to rozplanować na RAID ? Baza Oracle MUSI mieć 110% bezpieczeństwa tak jak w KGB :) może paść reszta ale jak coś się stanie z bazą to od razu dostaję bilet na Kaukaz :) Powiem tak za bazę nawet dam sobie jaja uciąć ! :)

Możesz konkretnie napisać jaki serwer, model, parametry ?

A do czego można jeszcze wykorzystać AD oprócz logowania ?

Chcę jeszcze wdrożyć coś takiego Datakey Axis
http://www.dagma.pl/new/oprogramowanie.php?idn=data … wanie_funkcje

#10  2008-02-18 11:47:44

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Plyt ISO nie mam :( nie uzywam Oracle VM tylko VMware Infrastructure 3 :) Ale sporo czytalem o Oraclu VM i slyszalem wiele dobrych opini.
Oracle VM nie ma np. czegos takiego jak P2V ktore ma VMware a jest to nic innego jak konwersja maszyny fizycznej do wirtualnej :)
Nie mniej jednak do Twoich zasotosowan virtualizacja bedzie jak znalazl z racji Twoich jaj ktorych boisz sie stracic :P :D
Chodzi tu o to ze bedziesz mogl sobie klonowac co jakis czas caly system z baza co daje Ci 110% bezpieczenstwo :-)
Pomysl o NASie np. Linksys NSS6000 bedziesz mogl na tym storage trzymac clony systemow.
Co do RAIDa to polecam 4 dyski HDD i puszczenie ich w RAID 10 w przypadku softwerowym lub RAID 5 w przypadku kontrolera hardwarowego.
Active Directory sluzy do zarzadzania, uzytkownikami, komputerami przy pomocy GPO. Bedziesz mogl sobie podefiniowac polityki bezpieczenstwa dla danych grup uzytkownikow bedziesz mogl zdalnie instalowac istotne oprogramowanie, bedziesz mial zintegrowany system zarzadzania wszystkimi zasobami sieciowymi wpietymi do domeny. WSUS wraz z AD daje Ci mozliwosc zarzadzania updatemi na komputerach wpietych do domeny.
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF06b/10903 … 81162486.html (2 procesory)
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF06b/10903 … 78128847.html (2 procesory)
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF06b/10903 … 78128847.html (1 procesor!)
ale z 8GB RAM.

Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2008-02-18 12:03:39)

#11  2008-02-18 12:19:30

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Tak sobie mysle, ze masz jeszcze inna mozliwosc wirtualizacji:
Na serwerze zainstalowac Windows 2003 Server + https://www.vmware.com/download/server/ i na tym mozesz postawic sobie wirtualke windowsa + Oracle (baze), na kolejnej wirtualce windowsa postawic AD+ DNS+ DHCP, na kolejnej wirtualce WSUS + zostaje Ci jedna wolna wirtualka z Windowsem na cos tam i wszystko zgodne z polityka licencyjna MS.
Do tego masz zarabiaste narzedzia jak:
https://www.vmware.com/download/converter/
https://www.vmware.com/download/vc/

Zyc nie umierac :)
Jak cos bedziecie robic krytycznego na bazie robisz sobie clona i mozecie dzialac do woli :-)
Szczerze mowiac taka opcje bym polecal najbardziej, jako ze sam uzywam VMware i tu moge sie wypowiedziec wiecej.
Jak wezmiesz 1 z linka serwer + 8GB ram to spokojnie Ci wszystko pociagnie jedna maszyna + dla bezpieczenstwa NAS cena z dyskami ok. 6000zl.
Enterprise Adminem zostajesz Ty a kumplowi dajesz tylko dostep RDP do windowsa z Oraclem i jedziesz na urlop ;)

Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2008-02-18 12:24:26)

#12  2008-02-18 18:05:22

Tech - Wielki Brat

Tech
Wielki Brat

A co sądzisz o takiej maszynie ?
http://www.allegro.pl/item313646875_superserwer_b53 … m_4x400g.html

- rozszerzenie gwarancji do 3 lat - 549 zł netto
- naprawa on-site next business day przez okres trwania gwarncji - 1399 zł

W przypadku HP to 2500zł

debianus_userus masz może ochotę na bajere via skype lub tel. ? jeżeli tak to daj namiary na priva.

#13  2008-02-19 08:44:47

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Maszynka wyglada calkiem obiecujaco jak za ta cene to az za bardzo obiecujaco.
Tu juz niestety decyzja jest na granicy hazardu bo albo sie uda albo wdepniesz w jakis shit i bedziesz sie wozil.
Ja u siebie takich delematow nie mam pracuje w firmie panstwowej ;) i zawsze dyrektorowi przekazuje opinie ze za nonamowe serwery to nie recze. I tak o to w serwerowni stoi sprzet za 500tys. bo dyrektor nie wezmie na siebie odpowiedzialnosci za nie pewne serwery.

#14  2008-02-19 22:31:00

Tech - Wielki Brat

Tech
Wielki Brat

Na tomiast jesli chodzi o licencje Windowsa to jest ciekawy myk, otoz mozesz sobie w pelnie legalnie zwirtualizowac cztery maszyny windowsowe o ile hostem (serweren wirtualizujacym) jest system windows.

Cytuje :)
Wirtualizacja na systemach Windows wiąże się wykupieniem osobnych licencji na każdą maszynę
wirtualną, 4 maszyny z jedną licencją jest możliwe tylko i wyłącznie w wersji Windows 2003 Enterprise.

#15  2008-02-23 21:15:30

Tech - Wielki Brat

Tech
Wielki Brat

Tak sobie poczytałem o tej wirtualizacji i chyba w to wejdę ;)

Tylko jaki soft do tego ?

debianus_userus a powiedz czy warto zamiast 4 serwerów zrobić tylko jeden ? czyli:

1. Maszyna z jakimś VM

a. Debian (NAT, WWW, poczta itp.)
b. Win 2003 + AD
c. Debian (Oracle)
d. Debian (kopie)

Co do a. mam małe obawy, czy nie lepiej na osobnej maszynie ?

Czytałem o VMware Infrastructure 3, pełen wypas ale ta cena :(

Żeby dorwać coś podobnego, tańszego a najlepiej za frajer :)
Zainteresowało mnie VMotion i HA, świetna sprawa.

ps.
biorę takie coś
http://8anet.com/merchant.ihtml?pid=3947&lastcatid=303&step=4
2 czterordzeniowe procesory Xeon 5310
8 GB pamięci RAM Fully Bufered ECC
4 dyski SATA2 Enterprise 400 GB

#16  2008-02-23 21:52:30

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

ciekawym roziazaniem do wirtualizacji (i w dodatku FLOS) jest xen ... nowe wersje _chyba_ powinny sobie tez juz poradzic z uruchamianiem niemodyfikowanych systemow (win)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#17  2008-02-24 09:19:15

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Co do serwera jesli chcesz wejsc w virtualizacje to upewnij sie czy ten serwer wspiera wirtualizacje.
Jakie ma wsparcie dla OSow?
Co do pytania o to czy wirtualizowac NAT, www, poczta to juz zalezy od Ciebie.
Ja u siebie mam zwirtaulizowane niemal wszystko, bazy, AD, proxy itp.
Nie wirtaulizowalem tylko DNSa oraz jednej bazy pod Virtual Center Server ale to z racji metody wdrazania ESXa.

Mniej tez swiadomosc, ze aby wykozystac mozliwosc Infrastructure 3 potrzebujesz dwoch serwerow pod ESXa oraz wspolny storage.
Na jednej maszynie Infrastructure to nie ma kompletnie sensu, bo nie zadziala Ci Vmotion, storage Vmotion, HA jedynie DRS.

#18  2008-02-24 10:48:21

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

A jeszcze chce dodac, ze jak bedziesz przenosil baze i zdecydujesz sie na VMware to skorzystaj z P2V to zwirtualizuje Ci fizyczna maszyne :) a zeby bylo jeszcze smieszniej to nawet nie bedziesz musial klasc serwera bazy - wszystko zrobisz na uruchomionym systemie.

Stopka forum