Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-10-07 20:47:05

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

ale jaja

Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW

#2  2007-10-07 20:51:14

Lorenzo - Moderator

Lorenzo
Moderator

Re: ale jaja

:-)
Po to człowiek wymyślił twardziela by nie musiał się męczyć z systemem zapisanym w romie, a teraz ma się on stać nowym trendem ;-)

#3  2007-10-07 22:11:31

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

taki system powinien sie bardzo szybko ladowac ...

PS zawsze zdawalomi sie ze dyski wymyslono po to aby miec szybszy dostep do danych niz w przypadku tasm ;-)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#4  2007-10-07 22:20:21

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

Tu zdaje się jest coś o tej płycie, jak narazie będzie to po prostu ciekawostka, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę tej płyty. Teraz tylko pozostaje czekać, aż pomysł będzie podchwycony przez takie firmy jak ECS ASROCK i inne budżetówki.

Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW

#5  2007-10-07 22:45:28

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

A mi się ta idea nie podoba. Jeżeli ktoś chce szybki dostęp do systemu bez konieczności instalacji -- proszę bardzo, są Live'y na CD, Pendrive'ach, etc.
Wg mnie należy rozdzielić sprzęt od oprogramowania, taki system dosłownie wbudowany w płytę główną to nie jest krok we właściwą stronę. Już teraz jest -- przynajmniej w mojej ocenie -- problem z wciskaniem przez sprzedawców i/lub producentów preinstalowanych systemów, od których uciec się nie da, a przynajmniej jest bardzo trudno. Wolę sobie nie wyobrażać co się stanie jak takie płyty się upowszechnią.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#6  2007-10-07 23:05:36

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

Nikt nikogo nie zmusza do korzystania z tego systemu (Swoją drogą troche to kulawe jest)możesz zawsze wgrać sobie bios ami tej płyty, gdyż producent taki udostępnia z tego co zdążyłem wyczytać.
Jak dla mnie ta idea jest świetna, trzeba pamiętać że to producenci się powinni martwić sterownikami sieciówek, dzwiękówek itd.

#7  2007-10-07 23:11:54

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Jak by ten art skomentować
Taką idea w/w firmy  to ja rozumiem jak upchanie linucha do klatki jak królika lub szarą myszkę Nie wiem jak to zaimpletowć merytorycznie brak mi słow
wszystko w swoim odpowiedńim czasie wyjdzie na świat wyjadaczy i fanów linucha myślę mniej więcej to chyba marketingowy chwycior reklamy lubią kłamać
Echh kończe bo pisze już głupoty skłamałbym ze takiej płyty nie chciałbym potestować ufff na litości linucha pier........ole to wszystko mam w tyle tą płyte

http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg

#8  2007-10-07 23:22:36

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Nikt nikogo nie zmusza do korzystania z tego systemu

tak jak nikt nikogo nie zmusza do używania preinstalowanego systemu, którego się kupiło razem z komputerem ;)

teraz możesz (przynajmniej w przypadku komputerów stacjonarnych, z laptopami nie ma takiej możlwości) zamiast gotowego zestawu kupić części i samemu złożyć kompa. i w ten sposób nie kupić (z "prawie" własnej woli) preinstalowanego przez producenta/sprzedawcę systemu.
no chyba, że system będzie preinstalowany już na częściach — wtedy nie będzie ucieczki. i z tego powodu idea mi się nie podoba.

opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#9  2007-10-07 23:37:45

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

azhag ma rację. system jest czymś żywym, co się zmienia z dnia na dzień. nie ma sensu zamrażać tego w kościach ROM

linux regd. user #248790

#10  2007-10-07 23:41:58

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Nikt nikogo nie zmusza do korzystania z tego systemu

tak jak nikt nikogo nie zmusza do używania preinstalowanego systemu, którego się kupiło razem z komputerem ;)

teraz możesz (przynajmniej w przypadku komputerów stacjonarnych, z laptopami nie ma takiej możlwości) zamiast gotowego zestawu kupić części i samemu złożyć kompa. i w ten sposób nie kupić preinstalowanego systemu.
no chyba, że system będzie preinstalowany już na częściach — wtedy nie będzie ucieczki. i z tego powodu idea mi się nie podoba.

Ja nie widzę problemu. Można sobie normalnie załadować system z płyty DVD czy z dysku czy SplashTopa.
Moim zdaniem pomysł jest w dechę.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#11  2007-10-08 13:31:50

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

zblizenie softu do sprzetu daje duze mozliwosc - chocby projekty biosu opartego na linuxie, zreszta tam tez pisza ze np. wstaje <5s ...

pomysl dobry i ciekawy ... pytanie tylko jak zrealizowany - czy istnieje mozliwosc aktualizacji takiego systemu poprzez przeprogramowanie tej kostki, oraz czy obsluguje np. unionfs do przechowywania konfigu dodatkowego softu na hdd ?

ciekawe tez jak z sterownikami a takze czy zastepuje on bios czy tylko uzupelnia ... ?

fajniebybylo aby na taki system moznabylo sie przelaczyc w dowolnym momecie pracy kompa ... tak jak niekiedy mozna wywolywac niektore z funkcji biosu niezaleznie od systemu ...

EDIT:
link z kilkoma screenami: http://jarzebski.pl/read/asus-p5e3-deluxe-wifi-ap.so

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#12  2008-01-05 02:30:39

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

http://osnews.pl/express-gate-na-4-nowych-plytach-asus-a/
3 latka i będziemy zalani tego typu płytkami :)

#13  2008-01-05 13:33:40

Piotr3ks - Też człowiek :-)

Piotr3ks
Też człowiek :-)

Zbędny bajer - przecież nie ma szans żeby taki system się aktualizował - małe zachwianie napięcia w gniazdku i płyta główna do serwisu. Niezły chwyt reklamowy dla Asusa. Sprzedawalność na pewno wzrośnie.

#14  2008-01-05 14:33:51

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

Bajer nie bajer z latkami stanie się to może standardem, co do aktualizacji to moim znaniem zależy to od zastosowanych kości, a jeśli chodzi o zachwianie napięcia to nie rozumiem o co chodzi.

edit; już kojarzę o co ci chodziło z zachwianiem napięcia ale.... jak często masz pady zasilania u siebie w domu.. u mnie jest to naprawdę rzadko a pady sprzętów jakie osobiście fleshowałem były spowodowanie złą procedurą fleszowania bądź złym biosem(częściej), zresztą tego typu operacje nie trwają zbyt długo więc raczej bym się tego nie bał. Poza tym całość bazuje na open-source co też bez znaczenia nie jest.

Ostatnio edytowany przez terefere (2008-01-05 15:01:30)

#15  2008-01-05 14:43:24

bobycob - Członek z Ramienia

bobycob
Członek z Ramienia

Nigdy nie dogodzi. Gdyby miał wbudowany Linux BIOS wszyscy pieli by pod niebiosy wielkość ASUSA któru w końcu użył w pełni otwartego rozwiązania. Ale niech dołożą do romu przeglądarkę zaraz jakiś łoś ryczy jak na rykowisku, że mu wolność ograniczają.
To nie Windows  nie podnosi ci to ceny oprogramowania, i nie odmówią ci naprawy gwarancyjnej bo używałeś innej przeglądarki, jak HP w przypadku usunięcia Windows z partycji.

Ostatnio edytowany przez bobycob (2008-01-05 14:44:22)

#16  2008-01-06 12:24:39

czechu - Członek DUG

czechu
Członek DUG

ja jestem za
to napewno ułatwi  serwisowanie shita ;] ktos o tym pisał wyżej a poza tym zdarza sie ze dysk odmowi posłuszeństwa to dalej mozemy korzystać z kompa   bez uzywania live-cd ktore zbyt szybkie nie sa ;]

#17  2008-01-06 12:30:15

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

czechu napisał(-a):

live-cd ktore zbyt szybkie nie sa ;]

a widziałeś kiedyś livecd zbootowane z opcją toram? :) firefox na celeronie 333 odpala się coś koło sekundy :)

#18  2008-01-09 14:51:23

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=965&num=1

This next version of DeviceVM's SplashTop ships with Corel's LinDVD, in order to provide legal DVD playback capabilities. We had briefly watched a DVD inside SplashTop and it had indeed worked, all without ever touching the hard drive / primary operating system. In addition, SplashTop has provided their own music player with support for MP3 files.

No to teraz spełnia się wizja ahzaga... na szczęście żaden producent płyt głównych nie zrezygnuje z zarobku na klientach którzy jednak potrzebują komputera PC do czegoś więcej niż obsługa multimediów. Ciekawe kiedy zobaczymy płyty w standardzie micro ATX.
Teraz MS może trząść porami ;)

Stopka forum