Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Szybkie pytanko. Pytam z ciekawosci, oczywiscie. ;-) Ile byscie wzieli za instalacje linuxa + konfiguracje samby dla sieci zlozonej z okolo 50 uzytkownikow? ;-)
Nikt chyba nie jest na tyle odważny:P
500
o kurde, jedną literę wpisywałbym minutę
uuu..widze, ze nisko sie cenicie. ;-) Po pierwsze, nie jest to godzina roboty. Instalacja debiana moze trwa godzinke, ale konfiguracja wszystkiego to jeden wieczor jak nic. Po drugie, chodzi o firme, wiec kase maja. ;-) Chca zrezygnowac z zakupu jakiegos windows servera wlasnie na rzecz linuxa jako serewera plikow. Ja sobie policzylem:
1 instalacja + podstawowa konfiguracja linuxa 300
2 konfiguracja samby 250 (+100 jesli maja koncowki wpiete do jakiejs domeny i trzeba dokonfigurowac krb5 i winbinda)
3 backup danych, oskryptowanie backupu na dvd + jakies tam bajery 150
4 Wykonanie krotkiej dokumentacji, co, gdzie i kiedy chodzi na serwerze + jakies krotkie szkolenie jednego czlowieka - gratis, hyhyhy
;-)
Trzeba cenic swoja wiedze. Za windows server zaplaciliby sporo wiecej, do tego jakies licencje i inne pierdoly. Nie mam jeszcze odzewu co to mojej propozycji cenowej. hehe
coś czuję że Ci powiedzą tałało (to był odpowiednik u mojej córki = pocałuj mnie w dupe) hehehehe
a jak nie to Ci piwo stawiam :)
Wiesz....byc moze, ale mnie tam nie zalezy. To oni prosza o usluge. Taka jest moja cena i tyle. Nie po to czlowiek siedzi godzinami nad roznymi how-to, manualami, zeby potem tanio sprzedawac swoja wiedze. ;-)
Wiedza kosztuje. A jak by to przeliczył to chyba jednak taniej wyjdzie niż z zakupem Windowsa. Przecież konfiguracja badziewia też wymaga wiedzy i umiejętności.
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-01-03 22:00:04)
Ja kiedyś stawiałęm debiana z sambą na zlecenie w jednej z placówek oświatowych i 500 to nie jest wcale tak dużo. robienie za mi\niejszą kasę to głupota uczy się ludzi niedoceniania naszej pracy. Z tego co wiem kiedyś za postawienie jakiegoś shita brało się od 50 do 100 teraz 20-30 zł. I sami informatycy kręca na siebie bata.
Ostatnio edytowany przez guzzi (2008-01-04 07:17:58)
Nie ma takiego czegoś jak psucie rynku. To o czym mówisz to rodzaj kartelu cenowego. :)
Żeby nie robić drugiego wątku...
Ile wziąć za router do podziału pasma (ilość końcówek 0-3000 :) ) , zarządzanie oparte o LMS , własne skrypty , serwer RADIUS , PPPoE , obsługa dowolnej ilości łącz (WAN/LAN)... W cenie ma się zawierać postawienie gentoo od zera.
zlyZwierz napisał(-a):
Żeby nie robić drugiego wątku...
Ile wziąć za router do podziału pasma (ilość końcówek 0-3000 :) ) , zarządzanie oparte o LMS , własne skrypty , serwer RADIUS , PPPoE , obsługa dowolnej ilości łącz (WAN/LAN)... W cenie ma się zawierać postawienie gentoo od zera.
Jaja se robisz :D
Wg specyfikacji liare to pewnie 5000 na dzień dobry
A jak! ;-)
5k to moze nie, ale 1500-2000 bym zaproponowal. Oczywiscie zalezy dla kogo to robisz. Trzeba wyczuc sytuacje. ;-))
Bodzio: I tyle, a nawet więcej to kosztuje w normalnych krajach ; D Nie mylę się?