Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich - od jakiegoś czasu męczy mnie jedna rzecz - posiadam w swojej kolekcji, kilkanaście filmów na DVD, oraz "troszkę" DivX'ów - z odtwarzaniem nie ma żadnego problemu - ALE jak dotąd nie znalazłem playera który miałby funkcję DOWOLNEGO rozciągania obrazu w pionie - jest mi to potrzebne, ponieważ najczęściej sama korekcja proporcji w filmach DVD nie wystarcza - pozostają czarne pasy, przez co tracę sporą część ekranu (monitor 17 cali - więc odczuwam to dość mocno). Jak na ironię ten "problem" nie dotyczy 99% filmów zakodowanych w DivX'ach - bardzo takie coś zachęca do kupowania oryginalnych filmów - nie ma co ;]. Pod Windos korzystam z BestPlayera, lub MediaPlayerClassic - oba potrafią rozciągać film tak mocno jak mi się to podoba.
Pytanie jest proste - znacie jakiegoś playera który potrafi takie "cuda" i jest dostępny pod Linuksa?
(najlepiej żeby nie był to player spod KDE - ale nawet jak będzie to jakoś to zniosę)
Z góry dzięki za informację.
mplayer z opcją -zoom. uwaga: nie wszystkie sterowniki wspierają.
rychu napisał(-a):
mplayer z opcją -zoom. uwaga: nie wszystkie sterowniki wspierają.
Przecież -zoom to programowe skalowanie, sterownikom nic do tego.
W mplayerze działa to na sterownikach gl gl2 na x11 niestety nie.
Klawisze E i W
Pozdrawiam
Nie, nie, nie - nie zrozumieliśmy się - mplayer (a raczej gmplayer - BTW - może ktoś zna jakieś lepsze gui?) działa znakomicie (sterownik xv - najlepszy, nigdy żadnych problemów), opcja zoom była potrzebna (z tego co pamiętam) osobom które były zmuszone używać sterownika softwarowego - x11 bodajże, wtedy po przejściu w fs film zostawał na środku. Z kolei klawisze "e" oraz "w" robią panscan, czy jak to si zwie - czyli PRZYBLIŻAJĄ cały obraz nie zmieniając jego proporcji. Mnie chodzi o rzecz odwrotną - aby ZMIENIĆ proporcję POZOSTAWIAJĄC obraz tak jak jest (nie przybliżając go, TYLKO rozciągając w pionie, rozdzielczość pozioma ma być zachowana). Wyobraźcie sobie że nawet po zmianie proporcji z 16:9 na 4:3 część filmów (w szczególności - DVD) ma nadal na dole i u góry czarne pasy - dzieje się tak dla tego że ktoś "mądry" skompresował te filmy z tymi pasami (!!). W w/w BestPlayerze kiedy napotkałem takie coś po prostu dawałem "ctrl+up" (jeżeli dobrze pamiętam) i rozciągałem obraz tak daleko aż pasy znikały (obraz był na całym ekranie).
P.S.
Kiedy jeszcze siedziałem na Ubuntu to znalazłem takiego playera który spełniał moje oczekiwania - niestety nie zapamiętałem jego nazwy :( na 90% był to jakiś player spod KDE...
P.S.2
Dobrze by było gdyby był to player z gui - jakoś nie umiałem się przyzwyczaić do czystego mplayera.
Z góry dzięki za następne info.
Nie jest to do końca to, o co Ci chodzi, a i wygoda tego rozwiązania pozostawia wiele do życzenia, ale...
pasów możesz się pozbyć dzięki opcji -vf mplayera.
Uruchom wpierw poprzez
mplayer -vf cropdetect mojfilm.avi
w terminalu zaczną bardzo szybko pojawiać się wiersze podobne do tego:
[CROP] Crop area: X: 26..611 Y: 60..419 (-vf crop=576:352:32:64).
Teraz wystarczy uruchomienie
mplayer -vf crop=576:352:32:64 mojfilm.avi
(wartość argumentu -vf wyświetla mplayer w nawiasie, wystarczy ją skopiować)
I voila! czarne pasy odeszły w niepamięć.
Nie wiem, czy istnieje możliwość zmiany ustawień croppingu w czasie rzeczywistym -- musiałbyś skonsultować się z dokumentacją mplayera.
PS. Ponieważ to mój pierwszy post (i drugie podejście ;) ) na forum DUG, witam wszystkich Debianowców.
gnome mplayer ;)
http://dekorte.homeip.net/download/gnome-mplayer/
ostatnio sobie budowałem paczke pod etch :)
Dzięki za dalsze odpowiedzi - ale to nie był smplayer (ale gui bardzo fajne - znacznie lepsze niże standardowe :) )
Tak więc player z opcją dowolnego rozciągania nadal poszukiwany...
@Yampress
Jak masz paczkę to może bądź łaskaw i ją wrzuć na jakiegoś rapida :) ?
Ostatnio edytowany przez Huk (2008-01-02 14:20:30)
A to w mplayerze nie można dowolnie rozciągać? Można tylko trzeba dobrze manuala poczytać. :)