Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
to ja się przekonałem przed chwilą odnośnie mepis 7.0
Chłopaki czegoś niedorobili, albo konieniecznie chcieli wydać na gwiazdkę i nie przetestowali dokładnie.
konfiguracja
lspci:
00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation C51 Host Bridge (rev a2) 00:00.1 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 0 (rev a2) 00:00.2 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 1 (rev a2) 00:00.3 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 5 (rev a2) 00:00.4 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 4 (rev a2) 00:00.5 RAM memory: nVidia Corporation C51 Host Bridge (rev a2) 00:00.6 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 3 (rev a2) 00:00.7 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 2 (rev a2) 00:04.0 PCI bridge: nVidia Corporation C51 PCI Express Bridge (rev a1) 00:09.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP51 Host Bridge (rev a2) 00:0a.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP51 LPC Bridge (rev a2) 00:0a.1 SMBus: nVidia Corporation MCP51 SMBus (rev a2) 00:0a.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP51 Memory Controller 0 (rev a2) 00:0b.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP51 USB Controller (rev a2) 00:0b.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP51 USB Controller (rev a2) 00:0d.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP51 IDE (rev a1) 00:0e.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP51 Serial ATA Controller (rev a1) 00:0f.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP51 Serial ATA Controller (rev a1) 00:10.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP51 PCI Bridge (rev a2) 00:10.1 Audio device: nVidia Corporation MCP51 High Definition Audio (rev a2) 00:14.0 Bridge: nVidia Corporation MCP51 Ethernet Controller (rev a1) 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 7300 GS (rev a1) 02:05.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB22/A IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
procek
AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4000+
2 GB ram
monitor LG m1717a
1. System nawet jak na live cd startuje koszmarnie długo.
2. Przy wybraniu domyślnej pozycji startowej system się uruchamia po przejściu w tryb graficzny moniotor informuje o niewłaściwych ustawieniach
3. drugie podejście tryb 60hz - dla monitorów cyfrowych. efekt jak poprzednio
4. opcja file safe minimalna ilość opcji mały ekran - tryb graficzny startuje ekran logowania jest, tylko nie działa klawiatura i mysz.
Jako nowy użytkownik linuksa już się zraziłem i wróciłem ;) do windowsa...
p.s. na szczęście mam jeszcze normalnego debiana.
aż szkoda zmarnowanej płyty wolę 1000x knopixa jeszcze mi się nie zdarzyło aby live cd nie był w stanie rozpozać parametrów pracy monitora:/
p.s. po wytrzeźwieniu ;) - użyłem wersji 64bit - nie wiem czy była dla amd cz dla intel i czy ma to znaczenie. Być może wersja x86 jest ok.
Ostatnio edytowany przez bobycob (2007-12-24 09:18:06)
cheechee tak zaczyna sie po pięciu browarkach a nie jestem HARDCOROWCEM tylko odmiennym Debianiarzem po kilku piwach
Lubiącym HARDCORE und eksperymenty które wyglądają po czasie jak ekstrementy bleee
i czasem leciutko przeklinającym uroki i blabla (bryyy)
czdmanku wybacz Ryszard zazwyczaj nei przeklina no przecie idą swieta i bana dostanę pod choinkę oj nie wole nowego lapka
Zainstalowałem i uważam, że jest rewelacyjnie :-D Instalacja trwała 10-15 minut, potem tylko dossanie polskiej lokalizacji, słowników i wszystko gra. Jak na razie to przy takiej dystrybucji Vista mi niepotrzebna ;-) Nie mam się czego czepnąć. I tak siedzę głównie na XP-ku, bo dałem za niego prawie 4 paczki i teraz żal wywalać, ale kupując nowego kompa do sieci i poczty wydałbym na najtańszą konfigurację i zainstalował Mepisa. Szczególnie, gdyby to miał być system dla niewtajemniczonych - raz skonfigurować i mieć spokój.
którą wersję uruchamiałeś i na jakim konfigu?
Wersja najnowsza, siódma.
A config taki:
mmw@mepis1:~$ lspci -vvv 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 915G/P/GV/GL/PL/910GL Express Memory Controller Hub (rev 0e) Subsystem: Giga-byte Technology GA-8I915ME-G Mainboard Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort+ >SERR- <PERR- Latency: 0 Capabilities: <access denied> 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82915G/GV/910GL Express Chipset Family Graphics Controller (rev 0e) (prog-if 00 [VGA]) Subsystem: Giga-byte Technology GA-8I915ME-G Mainboard Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 0 Interrupt: pin A routed to IRQ 19 Region 0: Memory at f2000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K] Region 1: I/O ports at c000 [size=8] Region 2: Memory at e0000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M] Region 3: Memory at f2080000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256K] Capabilities: <access denied> 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller (rev 03) Subsystem: Giga-byte Technology Unknown device a102 Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 0, Cache Line Size: 32 bytes Interrupt: pin A routed to IRQ 19 Region 0: Memory at f20c0000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K] Capabilities: <access denied> 00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 03) (prog-if 00 [UHCI]) Subsystem: Giga-byte Technology Unknown device 2658 Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 0 Interrupt: pin A routed to IRQ 17 Region 4: I/O ports at b000 [size=32] 00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 03) (prog-if 00 [UHCI]) Subsystem: Giga-byte Technology GA-8I915ME-G Mainboard Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 0 Interrupt: pin B routed to IRQ 16 Region 4: I/O ports at b400 [size=32] 00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 03) (prog-if 00 [UHCI]) Subsystem: Giga-byte Technology GA-8I915ME-G Mainboard Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 0 Interrupt: pin C routed to IRQ 18 Region 4: I/O ports at b800 [size=32] 00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 03) (prog-if 00 [UHCI]) Subsystem: Giga-byte Technology GA-8I915ME-G Mainboard Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 0 Interrupt: pin D routed to IRQ 19 Region 4: I/O ports at bc00 [size=32] 00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 03) (prog-if 20 [EHCI]) Subsystem: Giga-byte Technology GA-8I915ME-G Mainboard Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 0 Interrupt: pin A routed to IRQ 17 Region 0: Memory at f20c4000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K] Capabilities: <access denied> 00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev d3) (prog-if 01 [Subtractive decode]) Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 0 Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=32 I/O behind bridge: 0000a000-0000afff Memory behind bridge: f0000000-f1ffffff Prefetchable memory behind bridge: 0000000040000000-00000000400fffff Secondary status: 66MHz- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort+ <SERR- <PERR- BridgeCtl: Parity- SERR- NoISA+ VGA- MAbort- >Reset- FastB2B- Capabilities: <access denied> 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FB/FR (ICH6/ICH6R) LPC Interface Bridge (rev 03) Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 0 00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FW (ICH6/ICH6W) SATA Controller (rev 03) (prog-if 80 [Master]) Subsystem: Giga-byte Technology Unknown device 2651 Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 0 Interrupt: pin B routed to IRQ 16 Region 0: I/O ports at 01f0 [size=8] Region 1: I/O ports at 03f4 [size=1] Region 2: I/O ports at 0170 [size=8] Region 3: I/O ports at 0374 [size=1] Region 4: I/O ports at f000 [size=16] Capabilities: <access denied> 00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 03) Subsystem: Giga-byte Technology GA-8I915ME-G Mainboard Control: I/O+ Mem- BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Interrupt: pin B routed to IRQ 16 Region 4: I/O ports at 0500 [size=32] 01:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8169 Gigabit Ethernet (rev 10) Subsystem: Giga-byte Technology GA-8I915ME-G Mainboard Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV+ VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 64 (8000ns min, 16000ns max), Cache Line Size: 128 bytes Interrupt: pin A routed to IRQ 20 Region 0: I/O ports at a000 [size=256] Region 1: Memory at f1005000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256] [virtual] Expansion ROM at 40000000 [disabled] [size=64K] Capabilities: <access denied> 01:07.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB23 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link) (prog-if 10 [OHCI]) Subsystem: Giga-byte Technology Unknown device 1000 Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- Latency: 32 (500ns min, 1000ns max), Cache Line Size: 32 bytes Interrupt: pin A routed to IRQ 17 Region 0: Memory at f1004000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K] Region 1: Memory at f1000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K] Capabilities: <access denied> mmw@mepis1:~$
Rozdzielczość i odświeżanie od ręki bezbłędnie :-)
mam na myśli wersję 32 czy 64bit
tak z ciekawych rzeczy pokazujących się w informacjach kernela - komunikat, że nie wykryto chipu graicznego intel 9xx
Ostatnio edytowany przez czadman (2007-12-24 12:16:41)
bobycob napisał(-a):
mam na myśli wersję 32 czy 64bit
tak z ciekawych rzeczy pokazujących się w informacjach kernela - komunikat, że nie wykryto chipu graicznego intel 9xx
Przy starcie uruchamia się usługa dotycząca rozdzielczości na czipach graficznych intela, stąd taki komunikat.
wersja 32 bitowa
tak fajne zainstalowałem na virtual boxie wszystko ładńie wykryło przyjemny systemik
Muszę ponownie pochwalić Mepisa. Stabilny jak skała, całkowicie bezproblemowy, dobrze wstępnie skonfigurowany... Aż żałuję, że zapłaciłem za XP-ka, bo bym mógł tylko Mepisa używać. Już dawno żadna dystrybucja tak mi nie przypadła do gustu. Jeszcze PCLinuxOS potrafi pozytywnie zaskoczyć, ale już dawno nie ukazała się nowa wersja - no i nie ma tylu paczek co Mepis. Nowe Ubuntu zawiodło mnie pod względem obsługi multimediów [niby-automatyczne instalowanie kodeków nie sprawdziło się] no i nie mogę ścierpieć Gnoma.
Dlatego albo Debian, albo Mepis. Szkoda, że Linux przeżywa ostatnio jakiś zastój i już nie zdobywa więcej rynku ani serwerów, ani desktopów, bo takie dystrybucje jak Mepis naprawdę świetnie się sprawdzają...
ja dodałem tylko repo mepisa do etcha, bo domyślnie za dużo mi narzuca - i jest bomba. paczki mepisa to jest to czego etchowi brakowało. kolega lada dzień kupuje laptopka i koniecznie chce linuxa. obiecałem mu debiana, ale co będę czas marnował - dostanie mepisa i będzie mnie po rękach całował. z opinii wszystkich znajomych wychodzi, że to na serio porządny, dopracowany system, gotowy prawie od razu do użytku. jeszcze trochę a sam wypróbuję ...a nie chciałbym, bo już i tak u mnie partycji jak psów.
Wiadomość z ostatniej chwili... niejaki Arpegio pisze na forum Ubuntu:
"Może przydatna również będzie dla Was wiadomość, że w kwietniu 2008 wyjdzie MEPIS 8.0 oparty na Debianie Lenny i nie trzeba będzie ściągać kolejnych wersji w formie obrazu .iso i instalować co chwila nowy system z jakiegoś nośnika, tylko tak jak w Debianie będzie można przejść na nowszą wersję korzystając tylko z podstawowych repozytoriów i aktualizując system (w Debianie jest to metoda już sprawdzona i w pełni bezpieczna dla systemu)"
iwo napisał(-a):
Wiadomość z ostatniej chwili... niejaki Arpegio pisze na forum Ubuntu:
"Może przydatna również będzie dla Was wiadomość, że w kwietniu 2008 wyjdzie MEPIS 8.0 oparty na Debianie Lenny i nie trzeba będzie ściągać kolejnych wersji w formie obrazu .iso i instalować co chwila nowy system z jakiegoś nośnika, tylko tak jak w Debianie będzie można przejść na nowszą wersję korzystając tylko z podstawowych repozytoriów i aktualizując system (w Debianie jest to metoda już sprawdzona i w pełni bezpieczna dla systemu)"
Szczerze....? To nie jest nowość. :)
Nowość na tym forum przynajmniej...
czadman, a kojarzysz czy (i ew. kiedy) mają rozszrzyć swe repo i domyślne x'y o GNOME i wszytko z nim związane... zarówno w stable jak "nadchodzącym" testingu?
Ostatnio edytowany przez iwo (2007-12-28 17:15:00)
Panowie (i Panie:D) ja tak czytam, te Wasze opinie i nie powiem bo są zapewne bardzo trafne i się je dobrze czyta ale mi się wydaje że te anegdota jest na miejscu:
Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie : )
A co ma takiego ten Mepis czego nie ma Debian???
davidoski napisał(-a):
Rozważamy wydanie stabilne. Mepis ma nowsze wersje popularnych programów, domyślnie lepszą konfigurację i łatwiejszą instalację, tzn. ma własny instalator.
Hmmm, zatem jeśli weźmiemy pod uwagę Debian Testing to zostanie nam tylko lepsza konfiguracja i łatwiejsza instalacja. A jeśli weźmie się pod uwagę, że instalacja Debiana wcale nie jest trudna to zostaje nam tylko lepsza konfiguracja. A jeśli ktoś ma już skonfigurowanego Debiana to w zasadzie nie warto bawić się w Mepisa...
Chyba pominąłeś niektóre posty w tym wątku. Zasadniczo piszesz trochę nie na temat.
To jest coś jak Ubuntu tylko takie bardziej Debianowe:P
davidoski napisał(-a):
Oj davidoski, gdybyś przypomniał sobie swoje początki w linuxie...
Pamiętasz ile zajęło Ci zainstalowanie: flash, java, kodeki do filmów...?
Ja doskonale pamiętam ile to mnie zajęło czasu i przypomniałem sobie kiedy w święta walczyłem
z tym wszystkim u brata. Ściągnąłem Mepisa i mam działający od ręki system.
Wiem Debian jest stabilny, boski i można dołożyć sobie to co potrzebujemy, ale ile wymaga
czasu i energii doprowadzenie go do używalności.
No i tu najlepiej widać jak Linux wyciąga rękę do nowych użytkowników:) Ciekawe ile osób z tego skorzysta:]
Zyong napisał(-a):
davidoski napisał(-a):
Oj davidoski, gdybyś przypomniał sobie swoje początki w linuxie...
Pamiętasz ile zajęło Ci zainstalowanie: flash, java, kodeki do filmów...?
Ja doskonale pamiętam ile to mnie zajęło czasu i przypomniałem sobie kiedy w święta walczyłem
z tym wszystkim u brata. Ściągnąłem Mepisa i mam działający od ręki system.
Jest pytanie, jest odpowiedź. :)