Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zbooj napisał(-a):
Według specy od wydajności OS'ów dla Visty trza 4GB RAMu żeby Zbożnie pracować.
E tam, w to nie uwierzę :-)
Uwierzysz jak zaczniesz używać :)
pasqdnik napisał(-a):
czadman napisał(-a):
ATI SB600 wspiera AHCI.
Owszem, ale żeby zainstalować na tym linuksa, trzeba będzie tryb pracy zmienić na IDE co raczej mija się z celem. Chyba, że o czymś nie wiem ;)
A dlaczego? Nie ma w instalatorze sterownika ahci?
E tam, w to nie uwierzę :-)
Też bym nie uwierzył jakbym tego nie usłyszał od mojego wykładowcy.
Mniej pamięci zużywa nawet system Micro$oftu przeznaczony dla klastrów i superkomputerów.
czadman napisał(-a):
pasqdnik napisał(-a):
czadman napisał(-a):
ATI SB600 wspiera AHCI.
Owszem, ale żeby zainstalować na tym linuksa, trzeba będzie tryb pracy zmienić na IDE co raczej mija się z celem. Chyba, że o czymś nie wiem ;)
A dlaczego? Nie ma w instalatorze sterownika ahci?
No właśnie tego nie wiem ;) Linux 2.6.18 nie wykrywa dysku na tym kontrolerze. Wyżej nie sprawdzałem - nie miałem takiej potrzeby.
MMW: Jak chcesz... ale widze ze nie tylko ja radze wybrac CPU AMD... ;)
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2007-12-22 23:46:26)
czadman napisał(-a):
MMW napisał(-a):
E tam, jednak nie zaufam AMD :P Jakoś informatycy nigdy go nie chcą przy zamówieniach publicznych ;)
Nie sugerował bym się tym czego chcą informatycy przy zamówieniach publicznych. To nie jest merytoryczna wskazówka. Zaryzykuję twierdzenie, że tu działa jakaś "magia" związana ze słowem "Intel".
jakos w instytucjach w ktorych studiowalem i pracuje nie zauwazylem tego - calkiem duzo amd ...
a co do tematu ... to jezeli to ma byc naprawde tanie i tylko na takie male wymagania to moze jakis porzadny sprzet uzywany za duzo mniejsza kase ... za 1/3 tego sa calkiem porzadne laptopy i to bez wiatrakow (wiec cichutkie)
Ostatnio edytowany przez bercik (2007-12-23 01:31:19)
Nigdy używanego! W życiu nie kupiłem niczego używanego i pozostanę wierny tej zasadzie :-) Wiem, że są zwolenicy odmiennej zasady i szanuję ich ;-)
Ten ostatni zestaw za dwójkę z małym kawałkiem uważam za aż nadto wystarczający do poczty, internetu i edycji tekstu. Tak naprawdę jedyną wątpliwość budzą we mnie wymagania Visty. Nie miałem do czynienia z tym systemem i bazuje jedynie na internetowych opiniach, skrajnie odmiennych. Jednym Vista podobno chodzi bez problemu z giga pamięci, drugim 4 dopiero wystarcza ;-) Co ciekawe, doradca uaktualnienia Microsoftu zezwolił na moim obecnym kompie na instalację Visty Basic bez żadnych dodatkowych działań oprócz uaktualnienia sterownika dźwięku - a mam obecnie Celerona 2,53, 1 GB ramu i płytę z chipsetem Intel 915G.
Po kiego grzyba do poczty, internetu i edycji teksu Ci vista? O masochizm Cię nie posądzam, więc po co ? ;)
czadman napisał(-a):
Po kiego grzyba do poczty, internetu i edycji teksu Ci vista? O masochizm Cię nie posądzam, więc po co ? ;)
Bo jestem ciekawy jak działa ;p
MMW napisał:
Bo jestem ciekawy jak działa ;p
No to akurat wiedza nawet ci, co tego nie doswiadczyli na wlasnym sprzecie... Czyli jak 486 DX2/66 bez przyciska TURBO na obudowie ciagnacy windows 98 :P
Vista to zło - nie grzesz przynajmniej teraz, gdy sa swieta :P
Piszecie serio z tą powolnością Visty, czy zgrywacie się? :-)
Heh, tu nikt się nie zgrywa, no chyba że w dziale Humor. Faktycznie Vista to jeden z bardziej nieudanych produktów konkurencji.
Monitor LCD 19" LG Flatron L1919S to sie zgodze i zgadzam sie z kolegą Zbooj'em jego racja i moja kto ma racje to stawia wódke i kolację cały szfank lub fant polega na tym i amen und enter
Według specy od wydajności OS'ów dla Visty trza 4GB RAMu żeby Zbożnie pracować.
Sam stestestowałem wiste na ramach 1240 łooo łodyńie łożeszty szmato sakremencko tffuuu a kysz
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2007-12-23 17:59:48)
i dwa rdzenie to mało w procesorze ze cztery by się zdały :D
To sobie zmontuję zestaw pod Mepisa czy innego Ubunciaka i się skończą moje rozterki :P
MMW: noooo... widze ze swiateczna aura sprzyja ^^ Widze ze teraz wiesz co mowisz a nie mowisz co wiesz... :D
Ja Ciebie trzymam za slowo... :P
Hmmm... Zrobiłem symulację finansową i w praktyce wychodzi mi 500PLN różnicy za wersję zbudowaną pod Linuksa:
Typ produktu Produkt Ilość Wartość
Procesor Intel Celeron 420 1.60 GHz BOX (LGA775)
element zawiera: wentylator procesora 1 szt. 124.00
Płyta główna Asus P5GC-MX Intel 945GC
element zawiera: karta graficzna, karta muzyczna, karta sieciowa 1 szt. 174.00
Pamięć RAM Kingston DDR2 1GB 667MHz CL5
1 szt. 69.00
Dysk twardy IDE/SATA Seagate 80 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) 1 szt. 146.00
Obudowa Tracer TRO-764 Pluton 1 szt. 74.00
Zasilacz Zasilacz Modecom MC-350ATX 2.0 PFC 1 szt. 129.00
Monitor LCD 19" LG Flatron L1919S 1 szt. 769.00
Razem brutto: 1485.00 zł
Bo ja wiem, czy warto....?Warto chyba tylko w sytuacji, gdyby wcześniejsza konfiguracja miała bardzo źle działać na Viście. Ale musiałbym zweryfikować empirycznie, jak jest naprawdę, czyli jak Vista współpracuje z przeciętnym sprzętem.
To sobie poteoretyzuj weź windows xp dodaj szyfrowanie komunikacji między kartą dźwiękową a systemem, to samo zrób przy grafice. Do jądra koniecznie dorzuć obsługę DRM Nie przejmuj się optymalizacją byle działało. Aby nie płakali oddziel odrobinę IE od systemu. Do tego dodaj tak z tonę efektów graficzny, oraz kreatorów (w końcu użytkownicy to debile co nic sami nie zrobią). dodatkowo skompliku API aby programy były jeszcze mniej przenośne. Przebuduj okienka obsługi sieci - aby urozmaicić ta z poprzednich windowsów jest znana na pamięć....
dobra pierd... głupoty.
W każdym razie zgadzam się z twierdzeniem spotkanym kiedyś w sieci. Windows VISTA powstał chyba tylko ze względu na DRM i dla DRM. Pięć lat i parę miliardów USD zmarnowane.
Ostatnio edytowany przez bobycob (2007-12-23 20:31:13)
Czyli jednak Intel tak?
No skoro sie juz uparles to... prosze Cie... ale nie inwestuj w Celeron'y. Moim skromnym zdaniem, to procesory stworzone do koputerow na ktorych zamierza sie TYLKO pisac. :)
Racja nie wygłupiaj się. Jeżeli chcesz oszczędzać to AMD, jeżeli Intel to nigdy celek.
Zachowam Wasze uwagi w pamięci :-) Zakup kompa jest konieczny, gdy się przeprowadzę do w nowe miejsce. A tego jeszcze nie wiem na 100% Ale rzeczywiście, Vista to jednak zły wybór, gdy się nie ma sprzętu za 5 patyków :-(
zawsze twierdze lepiej tak dołozyc niz dwa razy płacic więcej prosta logika jak w naturze słaby musi ??
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2007-12-23 21:09:23)
Ja to z byle czego PeCeta poskładam i też mam kompa ;] Cudów nie potrzebuje. Działam teraz na Dell'u C600 (Pentium III 850 MHz i 256 MB RAMu). Mam na tym postawionego Apacza 2 z PHP i MySQL, środowisko XFCE i chodzi jak burza. Ziomki z budy się poważnie zdziwiły, że z takiego trupa można jeszcze tyle wykrzesać :)
Noo ale wszycy wiedzą, że nie jestem wyczynowiec tylko praktyk.
Moim zdaniem do edycji tekstu, internetu i poczty najtańsze byle co w formacie mATX się nawet nie spoci.
ale koledz się mażył system VISTA na 850MHz to installer poda mu adresy najbliższych sklepów