Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ASUS Eee PC (Eee to akronim - z ang.Easy to learn, work, and play; Excellent Internet experience and Excellent mobile computing experience - łatwy do nauki, pracy i rozrywki; wspaniałe doznania Internetu; wspaniałe doświadczenie mobilnego przetwarzania) - laptop firmy Asus.
Komputer należy do klasy Ultra-Mobile PC, używa zmodyfikowanego Linuksa Xandros jako systemu operacyjnego. Wszedł na rynek USA 1 listopada z ceną wahającą się między 259-399$, w zależności od modelu. Eee nie został zaprojektowany w ramach programu "laptop dla każdego dziecka" i nie stanowi konkurencji dla XO-1 czy Classmate PC, jest to po prostu tani laptop przeznaczony na szeroki rynek.
Specyfikacja techniczna
* Procesor: Celeron M 900 ULV MHz
* Karta graficzna: Intel GMA 900
* Pamięć RAM: 512-1024 MB DDR2 667MHz
* Pamięć flash: 2-8 GB
* Wyświetlacz: 7" WVXGA (800×480) LCD
* Akumulator: 4800-5200 mAh
* Bezprzewodowa karta sieciowa 802.11b/g
* 3xUSB
* Czytnik kart MMC/SD (SDHC)
* Karta sieciowa
* Kamera 0,3 Mpix
* Porty audio: słuchawkowe i mikrofonowe
* Wymiary: 22.5 cm x 165 cm x 35 mm
* Waga: 890 g (926 g z baterią)
Czytalem gdzies ze bedzie mozliwa opcja zakupu z chipem 3g dzieki czemu bedzie mozna smigac po necie za pomoca karty od telefonu komorkowego przy doplacie 100$
Jak to widzicie?
Ja po swietach kupuje wersje 8g/1gb ram z chipsetem 3g
nareszcie laptopy staly sie mobilne!
http://www.umpcportal.com/modules/news/
ja to nie wiem po co oni to robia, przeciez to za male aby na tym edytowac text a za duze aby schowac do kieszeni.
a co do XO-1 czy Classmate PC to powinni zabronic to produkowac.
Ostatnio edytowany przez pink (2007-12-12 11:43:37)
ale duzo latwiej zabrac takie cos ze soba w podroz.. miesci sie w kazdym plecaku itp..
sorry ale mi sie nie za bardzo usmiecha targac ze soba gdziekolwiek 3 kilowego laptopa 15,4 :/
ThinkPad X61 Tablet
jak dla mnie to to jest cos o wiele lepszego tylko ta cena
stary co ty porownujesz...
no bo tu sie potwierdza to co mysle produkcja takiego ASUS Eee PC i innych z linku powyzej to sie mija z celem bo:
- dla mobilnego biznesmena o wiele lepszy bedzie thinkpad. albo jakis pocket pc.
- zwykli smiertelnicy nie potrzebuja tak mobilnych urzadzen.
- dla dzieci do zabawy albo do nauki - odpada juz i tak wystarczajaco duzo czasu spedzaja przed komputerami.
- dla biednych krajów 3 swiata - odpada dajcie im chleba i robote to sobie kupia normalne maszyny.
pink napisał(-a):
no bo tu sie potwierdza to co mysle produkcja takiego ASUS Eee PC i innych z linku powyzej to sie mija z celem bo:
- zwykli smiertelnicy nie potrzebuja tak mobilnych urzadzen.
Ciekawe podejscie do sprawy..
Wydaje mi sie ze jestem zwyklym smiertelnikiem a lubie sobie w podrozy jakis film obejrzec czy cos..
Podczas wyjazdu miec kontakt z siecia itp..
;]
dlatego produkuja takie urzadzenia zawsze jakas nisze znajda, ja osobiscie wole sobie ksiazke do plecaka zapakowac.
sam jestem ciekaw na jakim poziomie sie plasuje sprzedaz tego typu urzadzen. i ciekaw jestem jaki to moze miec wplyw na popularnosc kafejek internetowych ( ja podczas wyjazdu kozystam wlasnie z kafejek, a za filmami na 7 calowym ekranie to nie przepadam nawet 15,4 to nie jest rewelacja ).
http://unicap-imaging.org/unicap_eeepc.htm
to 8GB to stanowczo zamalo zeby choc ze 40GB bylo
Ostatnio edytowany przez pink (2007-12-13 12:19:38)