Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-12-09 10:00:05

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Sprzęt sieciowy działający dobrze pod (lub z) Linuksem - czyli co wybr

Nie wiem czy to powinno być tutaj czy w jakims innym  dziale - jak by co: z góry sorry.

Sprawa ma się następująco:

Kilka dni temu złożyłem sobie drugi komputer (PIII 450, 128 MB Ram, GeForce 2 MX 200 32MB) zainstalowałem na nim KateOS (Ubuntu jest "troszkę" zbyt wymagający na ten komputer) i w zasadzie wszytko jest dobrze... pozostała jednak kwestia internetu - łączę się poprzez modem Adsl - i zastanawiam się czy lepiej byłoby:

-kupić 2 karty sieciowe (do 20 zł) i kabelek, spiąć to wszystko i wykorzystać drugi komputer jako router (podpinając do niego Speedtouch'a)

-kupić 2 karty sieciowe + jakiś tani, używany router z wbudowanym modemem Adsl

Pytania do was:
1.Jakie rozwiązanie jest praktyczniejsze?
2.Jakie karty sieciowe (oparte o jaki chipset) sprawiają najmniej problemów pod Linuksem? Chodzi mi o karty które działają poprawnie również na starszych dystrybucjach (opartych o jądro 2.4). Zastanawiam sie nad tą kartą:

http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywna/Pentagr … ,id,6488,s,1/

3.Jaki router możecie mi polecić (najlepiej jakiś "starszy" - który chodzi w miarę tanio na allegro).

Zastanawiam się nad czymś takim:

http://allegro.pl/item277239106_modem_router_switch … 0_od_1zl.html

Z góry dzięki za info.

#2  2007-12-09 12:11:16

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Re: Sprzęt sieciowy działający dobrze pod (lub z) Linuksem - czyli co wybr

2 byłoby znacznie lepsze i zarazem bardziej ekonomiczne (router taki pobiera mniej prądu).
Kart sieciowe to Intele(np.82558(~10zl) lub 82559). W realteki bym sie nie bawil, bo to jednak jest tani gniot, a uzywany intel jest nieraz tanszy,a oferuje znacznie wieksze mozliwosci (nie mowiac o maksymalnych transferach).

Jeszcze co do tej karty i tej aukcji to tam fajna bzdura jest, pisze ze jest WoL, a nie ma BootROM'u :D.

BTW: Karty sieciowe IBM sa na intelach, mozna je tez tanio kupić :]

Raczej unikaj kart Intel PRO 100B/+ z bootixem, bo żeby tego używac w niektórych konfiguracjach trzeba miec troche doświadczenia, choć działaja naprawde niezawodnie.

#3  2007-12-09 22:06:13

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Ze znalezieniem kart opartych o chipset inny niż realtec może być problem - co prawda na allegro powinny być - ale zapewne nie na moje możliwości finansowe (lub na moje możliwości ale za to używane, bez żadnej gwarancji). Jedyne czego oczekiwałbym od w/w karty to aby działała sprawnie i stabilnie pod Linuksem i Windosem, cała sieć to będą w Końcu tylko 2 kompy (na dodatek ten drugi rzadko używany) więc nie przesadzajmy :)

To jeszcze raz: czy ten realtec działa pod Linuksem z miejsca?

#4  2007-12-09 23:49:12

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

rozwiazanie pierwsze byloby warte uwagi w przypadkach gdy:
a) drugi komputerek i tak bedzie duzo chodzil
b) chcesz sie pobawic w jakies usugi serwerowe

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#5  2007-12-10 18:57:37

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Huk, a Ty myslisz że się kupuje nowe intele? Chlopie cos Ty, zazwyczaj z przebudowy jakiejs sieci na zachodzie czy cuś. Intele sa nie do zdarcie, tzn. albo sa zje... i nie dzialaja wogole, albo masz karte na lata. Zazwyczaj koszt to w granicach 10-20PLN. Nówki intele to sie kupuje obecnie 1Gbps lub 10Gbps albo PHYs.

zgadzam sie bercik z pkt. a, ale b tak czy siak mozna realizowac. Glownie kwestia sie rozbija o oplacalnosci 1) wzgledem 2).

--
Wszystkie Intele 10/100 jakie mam to uzywki (no prawie karty 2 i 4 portowe sa sklepowkami) i dzialaja bardzo dobrze.

#6  2007-12-10 22:26:45

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Dobra już dobra, przekonaliście mnie... znalazłem na allegro coś tego typu:

http://allegro.pl/show_item.php?item=280233237& … wys%C5%82any.

Może być?

Bardzo by mi to pasowało - oszczędziłbym na przesyłce.

Z góry dzięki.

P.S

Tak czy siak chciałbym wiedzieć czy ten Realtec działa pod pingwinem

#7  2007-12-10 23:17:52

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Działać działa, ale to jest typowa masówka o dużych ograniczeniach.

Bedzie dobry, jedyne co to nie dawaj go tuz pod grafą bo lubią sie nagrzać te chipy. Ale jadą aż miło (linux, BSD, Windows, Solaris).
Wnioskuje wieć ze mieszkasz w Częstochowie, no to masz psrawe ułatwioną - możesz się zawsze dogadać na test :].

BTW: własnie trzymam w łapkach na identycznym chipie (revisia B) moge ja sprawdzić, ale dopiero jutro. Jeszcze zobacze która wersja 558 działa u mnie pod BSD.

#8  2007-12-10 23:29:28

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Prawie. Mieszkam 30 Km od Częstochowy - ale prawie codziennie - poza weekendami - jestem na uczelni.

Tak czy siak dzięki za info... chyba sie skusze na te karty... najwyżej 10 zł w plecy.

Mam tylko nadzieję że Debian 3.1 będzie je widział.

EDIT:

Jeszcze odnośnie routera - czy wszystkie są zgodne z Linuksem? Jakich firm się strzec, jakie polecacie (oczywiście w miarę tanie :> )

Ostatnio edytowany przez Huk (2007-12-11 00:36:48)

#9  2007-12-11 09:41:11

kayo - Członek DUG

kayo
Członek DUG

Ja mam 4-letni router microcom 100 i jest w zupelności wystarczający. Praktycznie każdy router z wyjściem Ethernet jest dla Ciebie odpowiedni

Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com  gg #1046710

#10  2007-12-11 17:28:49

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

W zasadzie moje obawy o router są dwie:

Czy da się go skonfigurować pod Linuksem oraz jak sobie radzi z dużym ruchem p2p - z tego co mi wiadomo, na niektórych routerach dochodzi do częstych zwiechów/przegrzań itp jeżeli zapuści się emula lub torrenta...

#11  2007-12-11 22:13:52

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Ok karta wpięta ładnie ją wystartowało, w razie gdyby karty u Ciebie nie działały (dziwne konflikty sprzętowe ) to skontaktuj się via PM/mail.

Hmm szczerze to używam głównie sprzetu Linksysa na tego typu routerach. Masz konfiguracje przez WWW więc nieważne jaki system będzie.
Linksys ma jedna wade - cena.
Podobno Pentagram Cerberus jest calkiem dobry, ale nie wiem osobiscie nie uzywałem.

Stopka forum