Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Taka ciekawostka.
Chodzi do szkoły razem ze mną chłopak, który pracuje na co dzień w Norwegii. Kiedyś zainteresował się Linuxem, więc mu poleciłem Debiana. Facet jest dość bystry - sam postawił system, łącznie z KDE... tylko że po polsku, a chciał po norwesku. Powiedziałem mu jak zmienić język i lokalizację - był zaskoczony łatwością :) Pokazałem mu też jak instalować od podstaw w danym języku.
I jeszcze jedno - tam w Norwegii jest bardzo, bardzo dużo linuxów. W większości w firmach i domach prywatnych. Tam się jednak patrzy na legalność oprogramowania.
Swoją drogą to dobry sposób na naukę języka. Sam się zastanawiam, czy nie zanglizować mojego kde. W myśl zasady, że jak musisz się komunikować w języku obcym, to się go nauczysz.
Bodzio napisał(-a):
Taka ciekawostka.
Chodzi do szkoły razem ze mną chłopak, który pracuje na co dzień w Norwegii. Kiedyś zainteresował się Linuxem, więc mu poleciłem Debiana. Facet jest dość bystry - sam postawił system, łącznie z KDE... tylko że po polsku, a chciał po norwesku. Powiedziałem mu jak zmienić język i lokalizację - był zaskoczony łatwością :) Pokazałem mu też jak instalować od podstaw w danym języku.
I jeszcze jedno - tam w Norwegii jest bardzo, bardzo dużo linuxów. W większości w firmach i domach prywatnych. Tam się jednak patrzy na legalność oprogramowania.
mam podobny problem debian zainstalowałem po polsku ale chciałbym go wrócić do wersji angielskiej.
hmmm tak się zastanawiam czy wystarczy polecenie #aptitude install kde kde-i18n-engb ??
Właśnie się tym zainteresowałem i w moim przypadku wystarczy wejść do Centrum Sterowania KDE-->Regionalne i dostępność-->Kraj/region i język-->Dodaj-->inne i wybieram Amerykański angielski zastosuj. Cześć ustawień zmienia się od razu a część po restarcie koma:)
hmmm tak sie zastanawiam ze skoro tyle jest opisów jak spolonizowac kde, konsole itp to chyba wystarczy zastosowac to samo tylko w droga strone,
a co do nauki jezyka to przydaje sie (np: angielski system) ale to niestety zamalo bez slownika i praktyki sie nieobejdzie.
Ostatnio edytowany przez pink (2007-12-06 16:57:31)
dobrze ale ja nie mam kde tylko gnome i nie pełna wersja tylko core ;)
dpkg-reconfigure locales
System -> Administracja -> Języki
no i oczywiscie instalacja pakietów jezykowych do programów
Ostatnio edytowany przez pink (2007-12-06 17:01:49)
język - nie mam tego
jak możesz podeślij nazwę angielską to doinstaluję
a slownik masz to bedzie lepsze na poczatek do nauki angielskiego ;-)
jezyk=language
language-pack-en
language-pack-en-base - tak sie to powinno nazywac
Ostatnio edytowany przez pink (2007-12-06 17:17:09)
pink napisał(-a):
dpkg-reconfigure locales
System -> Administracja -> Języki
no i oczywiscie instalacja pakietów jezykowych do programów
nie mam tej opcji wyboru język z menu ;)
Bodzio napisał(-a):
to nie od tego zalezy w irlandii te sie patrzy na legalnosc oprogramowania a linuxa nie uswiadczysz, nie wiem dlaczego ale tak jest, wydaje mi sie ze norwedzy i nie tylko sa albo bardziej kumaci albo nie maja co robic.
ale ciekawostka bo jak byli goscie u mnie instalowac internet (jeden z nich byl polakiem) to sie zdziwili bo zobaczyli
1 orginalnego windowsa (polak-bo wszyscy polacy w .ie maja kradzione)
2 linuxa (obaj)
jak masz gnome-core tylko to moze tak byc
spróbuj doinstalowac
gnome-desktop
gnome-desktop-environment
language-pack-gnome-en
language-pack-gnome-en-base
Ostatnio edytowany przez pink (2007-12-06 17:38:47)