Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hmm Mam pytanko, otoz zabraklo mi miejsca na jednym z dyskow, gdzie prawie all jest umiezcozne - ktory katalog najlepiej bezproblemowo da sie przemontowac (bez kombinacji) na inna partycje, tak by zyskac jak najwiecej miejsca i jednoczesnie nie narazic sie na "uszkodzenie" systemu?
odpal kompa z jakiego livecd przemontuje np /usr albo /var
wszystko ladnie pieknie sa dwa malutkie problemy
a) jest to serwer w zdalnej lokalizacji
b) nie moge go polozyc na zbyt dlugo, wlasciwie w cale nie powinienem :-)
Jak mniemam podnosi to stopien trudnosci?
a dodam, ze mam jajko 2.6.17 bo to moze zmienic postac rzeczy prawda?
Ostatnio edytowany przez Kpt. (2007-12-03 00:42:57)
Dokladnie home mam na innej, mam tez /var/log podmontowane na innym dysku teraz na glownej mam 100% zajetego miejsca, wiec chcialbym jakos co nieco zwolnic. Najlepszym wyjsciem byloby podmontowanie gdzies na ta najwieksza gdzie mam /var/log Sprobuje zrobic, jak piszesz :-) Pomodlcie sie za mnie
ALe powiedzcie mi czy moge to zrobic bezbolesnie przy pracujacym serwku, bo cos do konca nie bardzo chce mi sie wierzyc... W koncu usr i var sa uzywane...
System plików bl. 1K B użyte dostępne %uż. zamont. na /dev/hda1 2695992 2562328 0 100% / tmpfs 128152 0 128152 0% /dev/shm /dev/hda6 6578080 1252856 4991076 21% /home /dev/hdb1 76922968 6747660 66267776 10% /var/log /var/run/saslauthd 2695992 2562328 0 100% /var/spool/postfix/var/run/saslauthd /dev/hdb1 76922968 6747660 66267776 10% /system
Dobra przenioslem usr, ale na hda1 wciaz kiepsko :-) - jak sprawdzic co dokladnie lezy na hda1?
Ostatnio edytowany przez Kpt. (2007-12-03 11:01:33)
Kpt. napisał(-a):
ALe powiedzcie mi czy moge to zrobic bezbolesnie przy pracujacym serwku, bo cos do konca nie bardzo chce mi sie wierzyc... W koncu usr i var sa uzywane...
nie powinno sie tego robic na pracujacym systemie, wiec robisz na wlasne ryzyko:D (ja kiedys tak zrobilem z var i udalo sie ale to jest harcore;p)
BTW. sprawdz sobie /var/cache/apt/archives moze masz tam deby to zwolnisz troche miejsca
możesz zawsze sprawdzić, czy jakiś proces nie używa folderu:
fuser -m -v ścieżka_folderu
i w razie czego dać mu na chwilę killa ręcznie lub przez parametr "-k" w powyższym poleceniu
O tym wlasnie myslalem, byle, zeby zdalnie poszlo, w nocy wylaczyc all, jakoze router - polozyc nat, i all uslugi, ktore moglby pracowac a tym samym generowac logi. Z tego co widze, najaktywniejszy jest klogd - wiadomo, reszta nie robi praktycznie nic :-) Var przenosilem i poszlo zdalnie generalnie bezproblemowo :-), ale tutaj /lib zdaje sie duzo zajmuje. Skopalem sprawe, za malo miejsca dalem na glowny :-/
może Cię trochę podratuje:
aptitude clean aptitude autoclean aptitude install localepurge
?
Troszeczke juz sie nauczylem przez ten czas i to juz probowalem. Nie pozostaje mi chyba nic, jak sprobowac w nocy :-/ Ot co. Mam juz nawet plan awaryjny ;-)
no dobra nagrzebalem :-PP czy live cd jestem w stanie podmontowac sobie co trzeba - bezproblemowo? :-) Ruszylem nie to co trzeba zadnego polecenia praktycznie nie wykonam, sesje ssh mam jeszcze jakby co, tyle, ze chyba dopisanie czegos to etc/fstab raczej nic nie da prawda? Dokladnie wykonalem mv /lib /system, brakuje ln -s /lib /system/lib XD Podpowiedzcie jaka dystrybucja live to naprawic, zakladam ze tak sie nie da.
pozdro
Ostatnio edytowany przez Kpt. (2007-12-04 02:17:53)
live np knoppix , eventualnie jakas pochodna knoppixa jest kilka przeznaczonych do diagnostyki ittlk jak ty na dedyku chcaszw wlozyc plyte?
a kto mowi o dedyku :-) Troche sie sypnelo, musialem jechac na miejsce, anyway zrobilem obejscie i ludki neta maja (ile fabryka dala, bo bez kolejkowania). Na domiar zlego okazalo sie, ze cedek w routerku martwy (ciekawe, wczesniej dzialal), kompa musialem stargac na chate i teraz dopiero bede dzialal. K... mac, czy ja zawsze musze miec pod gorke? :-( Roboty na 10min, a zajmie mi kilka h. Mam live cosik pt sysrescucd, powinno starczyc. Juz probe robilem. Jakby co odezwe sie :-)
Niestety wymieklem. Zeby naswietlic sytuacje. Co zrobilem - przenioslem /lib do /system/lib oczywiscie przy starcie mam kernel panic. Pytanie brzmi, co w takiej sytuacji. Uruchomilem gparted live cd, podmontowalem sobie partycje glowna hda1 i co dalej?
Nie smiejcie sie - wyedytowalem fstab i i klepnalem cosik takiego /lib /system/lib ext2 defaults 0 0
no i nadal mam kernel panic... a dokladnie przy
mount: devfs: not mounted
umount: unknown filesystem type 'devfs'
umount: devfs :not mounted
exec: 423: chroot: not found
i kernel panic.
Mam pewne watpliwosci, czy aby wsponiane wyzej probemy sa zwiazane z /lib Prosze o oswiecenie :-)
pozdro
Kpt. napisał(-a):
wyedytowalem fstab i i klepnalem cosik takiego /lib /system/lib ext2 defaults 0 0
jeśli przeniosłeś jeden katalog z całej partycji, to musisz go podlikować, bo zamontować możesz tylko partycję
dodaj tak do fstab
/lib /system/lib auto bind 0 0
no fajnie, a ja mam to zrobic? :-) ln -s... hmmm? ln -s /lib /system/lib nom, tyle ze ten symlink bedzie raczej ok, dla danego systemu, co jesli ja podmontuje sobie partycje uyzwajac live cd... dajmy na to w /root/part1 a druga /root/part2 i zrobie dowiaanie ln -s /root/part1/lib /root/part2/system, to ono bedzie bledne prawda? Najlepiej byloby podmontowac hda1 na glownym co jest raczej niemozliwe i zrobic mkdir system i podmontowac hdb1 i wtedy ten symlink bylby ok... dokladnie taki jak mialbyc w moim systemie. Chyba, ze sie myle, to wyprowadzcie mnie bledu. Problem w tym, ze na live cd (przynjmniej na tym, ktorego mam) nie podmontuje niczego na / anie nie stworze katalogu (write only) :-)
HunteR napisał(-a):
dodaj tak do fstab
Kod:
/lib /system/lib auto bind 0 0
ok sprobuje :-)
Zima :-( Po dodaniu wpisu (moze kolejnosc ma znaczenie) i przeniesieniu calego czy lib to var czy user czy etc (czoywiscie odpowiednich) wykrzarza sie ew pluje tonami bledow, symlink chyba bylby jednak najlepszy...
pozdro
A może najprościej będzie zmienić rozmiar partycji / przez gparted?
Nom, moze, trzeba sprobowac :-) Problem tylko polega na tym, ze ten dysk ma 10GB, Tak mysle, zeby przeinstalowac system, ale to jest kuuuupa roboty. Nie jestem na to przygotowany fizycznie i psychicznie :-/