Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Od jakiegoś czasu używam wyłącznie GNU/Linuksa i po wielu testach wybrałem Debiana. Niestety po zmianie komputera na nowy (Dell Inspiron 530 z preinstalowanym Ubuntu) nie mogę sobie poradzić z zainstalowaniem Debiana. Kiedy odpaliłem po raz pierwszy kompa, to co ujrzałam średnio mi się spodobało i po sformatowaniu dysku zabrałem się za instalację Lennego. Miałem płytkę netinst z Lennym amd64 (komp jest z core2duo). Niestety instalator nie wykrywał mi karty sieciowej, a kiedy wybierałem sterownik z listy (e1000) nie działał, mimo, że to jest prawidłowy sterownik i taki sam ściągałem ze strony producenta (przynajmniej teoretycznie, bo miał taką właśnie nazwę). Zresztą dla spokoju sumienia przeleciałem cała listę sterów do kart, która była w instalatorze - bez efektu. Postanowiłem więc ściągnąć (na starym kompie) DVD z systemem, żeby zainstalować Debiana i potem bawić się z instalacją sterownika. Ale i ta sztuka mi się nie udała, bo okazało się, że instalator nie wykrywa również dysku twardego i sytuacja taka sama, jak z kartą sieciową (jest to dysk Samsunga i pod Ubuntu obsługuje go sterownik ata_piix). Szukałem rozwiązania za pomocą googla ale niestety to, co wynajdywałem na nic się nie przydawało, bo wszystkie porady dotyczyły problemów z instalacją sterowników na już zainstalowanym systemie. Ja natomiast potrzebuję informacji, jak skompilować sterowniki i zainstalować w czasie instalacji systemu, bo instalator oferuje możliwość załadowania sterownika ale z dyskietki, a ja nie mam stacji dyskietek (który nowy komp ją ma) i nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić. Poza tym sterownik do karty sieciowej wymaga kompilacji, co nie jest dla mnie problemem na działającym systemie (configure make make install to nie jest wielka sztuka), ale w czasie instalacji mam do dyspozycji tylko jakąś mocno okrojoną powłokę, za pomocą której niewiele umiem zrobić, a już z pewnością niemożliwa jest dla mnie instalacja sterownika.
Oto co wyświetla mi lspci:
qpanas@komp:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express DRAM Controller (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express PCI Express Root Port (rev 02)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82562V-2 10/100 Network Connection (rev 02)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 02)
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 02)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 92)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801IR (ICH9R) LPC Interface Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801IR/IO/IH (ICH9R/DO/DH) 4 port SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) 2 port SATA IDE Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 8300 GS (rev a1)
1. jakie jajko miałeś na tym preinstalowanym ubuntu? może w instalatore Debiana jest za stare
2. może spróbuj w ten sposób: ściągnij to livecd (zawiera najnowsze stabilne jajko 2.6.23, może w nim będą już stery do twojego dysku). jeżeli z jego poziomu będziesz miał dostęp do dysku to będziesz mógł przez debootstrap zainstalować Debiana
BTW problem z dyskiem to raczej nie tyle wina dysku co kontrolera IDE
AD1. Na preinstalowanym Ubuntu 7.04 było 2.6.20.15.14. Teraz na Ubuntu 7.10 mam 2.6.22-14-generic. Wszystko działa, jak powinno.
AD2. Dzięki za radę - właśnie ściągam i będę próbował powalczyć.
A tak na marginesie, przez ostatnich kilka tygodni próbowałem instalować na tym komputerze prawie wszystkie co bardziej popularne dystrybucje Linuksa (oprócz Fedory, bo już mnie zmęczyły eksperymenty i powróciłem do Ubuntu), wszystkie odmiany BSD (tutaj nie doszło nigdy nawet do załadowania instalatora, bo już na dzień dobry wywalało dziesiątki komunikatów o błędach) i przysłane mi przez Sun Microsystem Solaris 10 i Solaris Express Developer Edition (instalator nie widział klawiatury USB więc nie dało się go uruchomić w żaden sposób). Zdaje się, że zainwestowałem w zbyt nowy sprzęt.
Jeśli ubuntu sie instaluje to tak jak azhag wyzej napisał można debiana postawić debootstrapem.
Pozdrawiam
Ja osobiście wstawiałem Windołłłłłłłłłosssssssss na takim sprzęćie
Na prawde musiałem ruszyć głową po waringach na prawde jak bym miał jeszcze raz instalować o ni chuhu
Faktycznie, tak jak mi pisałeś - sterownik e1000
tu masz ładny opis
swoją drogą ten sterownik jest w jądrze. Może zainstaluj ,modconf i ręcznie załaduj te stary
swoją drogą ten sterownik jest w jądrze. Może zainstaluj ,modconf i ręcznie załaduj te stary
Wiem, że jest w jądrze, ale z jakiegoś powodu instalator nie chce go załadować, tak jakby był to nieprawidłowy sterownik (dokładnie taka sama sytuacja jest z dyskiem - jest sterownik, ale się nie ładuje, tak jakby był zły). Natomiast nie mam pojęcia, jak miałbym przerwać instalację, zbudować i zainstalować sterownik i dalej kontynuować instalację. Przepraszam, ale dla mnie to już czary-mary. Jako tako sobie radzę z GNU/Linuksem i instalacja czegokolwiek na działającym systemie rzadko sprawia mi problemy, a jeśli już, to od czego jest Google, ale takie rzeczy to wyższa szkoła jazdy. Może ktoś ma coś przystępnie napisanego, bo chętnie bym się poduczył.
A tak w ogóle to dzięki za wszystkie porady :-)
Strony: 1