Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-10-28 20:57:35

qpanas - Użytkownik

qpanas
Użytkownik

Instalator debiana nie wykrywa karty sieciowej i dysku

Od jakiegoś czasu używam wyłącznie GNU/Linuksa i po wielu testach wybrałem Debiana. Niestety po zmianie komputera na nowy (Dell Inspiron 530 z preinstalowanym Ubuntu) nie mogę sobie poradzić z zainstalowaniem Debiana. Kiedy odpaliłem po raz pierwszy kompa, to co ujrzałam średnio mi się spodobało i po sformatowaniu dysku zabrałem się za instalację Lennego. Miałem płytkę netinst z Lennym amd64 (komp jest z core2duo). Niestety instalator nie wykrywał mi karty sieciowej, a kiedy wybierałem sterownik z listy (e1000) nie działał, mimo, że to jest prawidłowy sterownik i taki sam ściągałem ze strony producenta (przynajmniej teoretycznie, bo miał taką właśnie nazwę). Zresztą dla spokoju sumienia przeleciałem cała listę sterów do kart, która była w instalatorze - bez efektu. Postanowiłem więc ściągnąć (na starym kompie) DVD z systemem, żeby zainstalować Debiana i potem bawić się z instalacją sterownika. Ale i ta sztuka mi się nie udała, bo okazało się, że instalator nie wykrywa również dysku twardego i sytuacja taka sama, jak z kartą sieciową (jest to dysk Samsunga i pod Ubuntu obsługuje go sterownik ata_piix). Szukałem rozwiązania za pomocą googla ale niestety to, co wynajdywałem na nic się nie przydawało, bo wszystkie porady dotyczyły problemów z instalacją sterowników na już zainstalowanym systemie. Ja natomiast potrzebuję informacji, jak skompilować sterowniki i zainstalować w czasie instalacji systemu, bo instalator oferuje możliwość załadowania sterownika ale z dyskietki, a ja nie mam stacji dyskietek (który nowy komp ją ma) i nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić. Poza tym sterownik do karty sieciowej wymaga kompilacji, co nie jest dla mnie problemem na działającym systemie (configure make make install to nie jest wielka sztuka), ale w czasie instalacji mam do dyspozycji tylko jakąś mocno okrojoną powłokę, za pomocą której niewiele umiem zrobić, a już z pewnością niemożliwa jest dla mnie instalacja sterownika.
Oto co wyświetla mi lspci:

qpanas@komp:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express DRAM Controller (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express PCI Express Root Port (rev 02)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82562V-2 10/100 Network Connection (rev 02)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 02)
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 02)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 92)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801IR (ICH9R) LPC Interface Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801IR/IO/IH (ICH9R/DO/DH) 4 port SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) 2 port SATA IDE Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 8300 GS (rev a1)

#2  2007-10-28 21:21:47

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: Instalator debiana nie wykrywa karty sieciowej i dysku

1. jakie jajko miałeś na tym preinstalowanym ubuntu? może w instalatore Debiana jest za stare

2. może spróbuj w ten sposób: ściągnij to livecd (zawiera najnowsze stabilne jajko 2.6.23, może w nim będą już stery do twojego dysku). jeżeli z jego poziomu będziesz miał dostęp do dysku to będziesz mógł przez debootstrap zainstalować Debiana

BTW problem z dyskiem to raczej nie tyle wina dysku co kontrolera IDE

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2007-10-28 22:47:08

qpanas - Użytkownik

qpanas
Użytkownik

AD1. Na preinstalowanym Ubuntu 7.04 było 2.6.20.15.14. Teraz na Ubuntu 7.10 mam 2.6.22-14-generic. Wszystko działa, jak powinno.
AD2. Dzięki za radę - właśnie ściągam i będę próbował powalczyć.

A tak na marginesie, przez ostatnich kilka tygodni próbowałem instalować na tym komputerze prawie wszystkie co bardziej popularne dystrybucje Linuksa (oprócz Fedory, bo już mnie zmęczyły eksperymenty i powróciłem do Ubuntu), wszystkie odmiany BSD (tutaj nie doszło nigdy nawet do załadowania instalatora, bo już na dzień dobry wywalało dziesiątki komunikatów o błędach) i przysłane mi przez Sun Microsystem Solaris 10 i Solaris Express Developer Edition (instalator nie widział klawiatury USB więc nie dało się go uruchomić w żaden sposób). Zdaje się, że zainwestowałem w zbyt nowy sprzęt.

#4  2007-10-29 07:45:19

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Jeśli ubuntu sie instaluje to tak jak azhag wyzej napisał można debiana postawić debootstrapem.

Pozdrawiam

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#5  2007-10-29 09:30:43

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Ja osobiście wstawiałem Windołłłłłłłłłosssssssss na takim sprzęćie
Na prawde musiałem ruszyć głową po waringach na prawde jak bym miał jeszcze raz instalować o ni chuhu

http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg

#6  2007-10-29 10:15:00

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Faktycznie, tak jak mi pisałeś - sterownik e1000
tu masz ładny opis
swoją drogą ten sterownik jest w jądrze. Może zainstaluj ,modconf i ręcznie załaduj te stary

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#7  2007-10-29 18:41:57

qpanas - Użytkownik

qpanas
Użytkownik

swoją drogą ten sterownik jest w jądrze. Może zainstaluj ,modconf i ręcznie załaduj te stary

Wiem, że jest w jądrze, ale z jakiegoś powodu instalator nie chce go załadować, tak jakby był to nieprawidłowy sterownik (dokładnie taka sama sytuacja jest z dyskiem - jest sterownik, ale się nie ładuje, tak jakby był zły). Natomiast nie mam pojęcia, jak miałbym przerwać instalację, zbudować i zainstalować sterownik i dalej kontynuować instalację. Przepraszam, ale dla mnie to już czary-mary. Jako tako sobie radzę z GNU/Linuksem i instalacja czegokolwiek na działającym systemie rzadko sprawia mi problemy, a jeśli już, to od czego jest Google, ale takie rzeczy to wyższa szkoła jazdy. Może ktoś ma coś przystępnie napisanego, bo chętnie bym się poduczył.

A tak w ogóle to dzięki za wszystkie porady :-)

Stopka forum