Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Szukam ekipy do tworzenia odpowiedników Video do każdego tekstowego FAQ.
Szukam:
- Osobę która skompiluje film.
- Osobę która będzie kręciła v-faq'i - Ja jestem 1. osobą.
- Osobę która zmontuje film
Kto się zgłasza?
Oraz proszę Bodzia żeby zorganizował w portalu dział Video FAQ.
Dodam że ja też mam szkołę, dlatego szukam też zastępców do robienia filmu :P. A właśnie, najczęściej v-faq'i będziemy robić i dodawać w weekendy jeżeli wam to odpowiada bardziej :). Lub wtedy gdy będziemy mieć wolny czas.
Ja mógłbym zając się montarzem filmików:) Uczę się ale napewno zanjdę na to czas:)
nie znam sie na tym ale moge pomódz tylko wiecej info bym prosił
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1
LongeR, wymień programy jakie umiesz obsługiwać i czy te programy obsłużą format filmu *.ogg ? Bo kręcę scenkami.
Rumi, na czym dokładnie w sprawie filmów się znasz?
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.4.6 (GNU/Linux)
Comment: http://firegpg.tuxfamily.org
iD8DBQFG8slFrQ+y9iio8RcRAlNNAKCLmg8kwlLCh8fYvWq1lTGtpZGt2ACfT0vm
KY1jCFO/YLQk8qAQtVRmA2o=
=kybx
-----END PGP SIGNATURE-----
Rumi, na czym dokładnie w sprawie filmów się znasz?
na oglądaniu :]
ale mam teraz sporo czasu można poszerzyć horyzonty
Rumi, na czym dokładnie w sprawie filmów się znasz?na oglądaniu :]
ale mam teraz sporo czasu można poszerzyć horyzonty
Dobrze, opanuj jakiś dobry program do montowania filmów (np. dodawanie napisów) na linuxa [masz oczywiście lina? bo po postach wygląda że yyy jednak nie?, więc może być na winde]. Musi obsługiwać format *.ogg
Ew. zajmiesz się jako drugi kręceniem scenek do V-FAQ'ów
...
i lunuxa i windowsa i nawet klocki lego :]
i lunuxa i windowsa i nawet klocki lego :]
widziałem te klocki..... ma
hmm mam pewna rade, pomysl ciekawy, ale sadze ze lepiej jest jak poznajesz co do czego sluzy czytajac, np masz dupna liste do obslugi iptables, to wystarcza, a nie gotowy schemat. moznaby gotowy shemat tlumaczyc, ale nie kazac bezmyslnie wciskac klawisze. bo co bedzie jak wyskoczy error? kolejny temat na forum. a tak jak masz liste przypuscmy tego co moze iptables i sam pomyslisz jak sklecic na nowa tablice routingu.
a z drugiej strony masz niezle ambicje, ja jestem przytlumiony przez szkole i (o zgrozo, uwielbialem problemy mat) wkuwam polski na okraglo
zreszta wiele zrobisz przez konsole, wiec chyba lepiej znac poleconka, wszystko w gui nie jest, a grzebiac po /etc/ czy innych bajerach wiecej sie dowiem
Rumi: umiem... sie nudzic
To twoje dzieła?
To twoje dzieła?
Nie, znalazlem przypadkiem, troche duzo gadania w stosunku do robienia (np. kompilacja kernela) ale fajnie sie oglada.
Ja mogę zająć się postprodukcją, fakt też jestem zajęty, ale postaram się znaleźć chwilę czasu.
Jeśli chodzi o kompresję to nie ma problemu, bo wybór jest bardzo szeroki, oczywiście ogg jak najbardziej, ale trzeba pamiętać, że ogg to kontener a nie kodek obrazu czy dzwięku( tak jak avi np gdzie dzwięk może być kodowany do mp3 a obrazdivx, xvid ). Oczywiście tutaj domyślam się, że kodeki open source Ci chodziło(Vorbis i teora czy jak to sie tam pisze ).
Ja mogę składać w After Effects i Premiere( firmowe, więc nie ma co się bać :) ), do tego przydałoby się zrobić czołówkę, żeby wyróżnić te z DUG'a, kilka projektów jak trzeba będzie mogę zrobić, na forum zrobi się ankietę i coś wybierzemy.
Ja mogę zająć się postprodukcją, fakt też jestem zajęty, ale postaram się znaleźć chwilę czasu.
Jeśli chodzi o kompresję to nie ma problemu, bo wybór jest bardzo szeroki, oczywiście ogg jak najbardziej, ale trzeba pamiętać, że ogg to kontener a nie kodek obrazu czy dzwięku( tak jak avi np gdzie dzwięk może być kodowany do mp3 a obrazdivx, xvid ). Oczywiście tutaj domyślam się, że kodeki open source Ci chodziło(Vorbis i teora czy jak to sie tam pisze ).
Ja mogę składać w After Effects i Premiere( firmowe, więc nie ma co się bać :) ), do tego przydałoby się zrobić czołówkę, żeby wyróżnić te z DUG'a, kilka projektów jak trzeba będzie mogę zrobić, na forum zrobi się ankietę i coś wybierzemy.
Proponuję abyśmy zaczęli jak zgromadzimy całą ekipę, i każdy będzie gotowy. Najpierw musimy sprawić żeby film 30minutowy nie zajmował 2GB.
A to już nie problem :)
Po zgraniu filmu z kamerki godzinny film zajmuje mi tak ok 12 GB( oczywiście jest to zwykła kamera DV ) potem jakieś intro, outro, trochę efektów i tak do 20 GB potrafi dojść, potem kompresja i się ląduje, ale do postprodukcji potrzeba miejsca, a najlepiej na kilku dyskach to robić, żeby odczyt był z jednego a zapis na drugi. Wstępną kompresję można zawsze przeprowadzić u siebie i wtedy to wysyłać gdzieś dalej. Jakby trzeba było mogę pomóc we wstępnej kompresji, żeby zmniejszyć rozmiar, a nie bardzo stracić na jakości.
wg mnie w pierwszej kolejności warto byłoby zrobić film z instalacji Debiana (tekstowo i w gui)
chliwo: czołówka to super pomysł :)
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1
to mogę zrobić ;) Vmware i śmigam :D
tylko powiedzcie mi jaki soft, co i jak
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v2.0.7 (GNU/Linux)
Comment: http://firegpg.tuxfamily.org
iD8DBQFG9OWy7tyJ7YiisagRAjMYAJ9nsYs8JAec7EyJEL8AQCHH6p1GHgCgwdPB
nT/e4+V8vTzCQ5W2arFoE+0=
=nx4q
-----END PGP SIGNATURE-----
Jeśli chodzi o czołówkę to myśle, że to sprawa bardzo istotna, która wyróżniałaby dug, myślę, że czołówka to byłby szablon, nickowy i część stała.
THB jeśli chcesz się tym zająć pod win to świetnie nadaje się do tego AE ale jest to niestety program kosztowny( ok 6k zł :/ ), do tego potrzebny jest dobry sprzęt( 2GB ramu to rozsądna ilość, do tego procesor też potężny. robię teraz czołówkę dla firmy składającej się z 300 000 punktów tworzących falę i rendering na moim sprzęcie jest strasznie czasochłonny ).
Ale przede wszystkim chodzi o pomysł, to jest najważniejsze! :)
Proponuję żeby video FAQ'i robić głównie dla rzeczy robiących problemy. Chociażby taki zwykły problem ze sterami z ati lub nvidią. Ja mam kamerkę, i to niezłą, ale "paski" widać na monitorze. Więc myślałem o krecord lub grecord.
Ja mam kamerkę, i to niezłą, ale "paski" widać na monitorze.
Na panelu LCD nie będzie widać pasków.
Ja mam kamerkę, i to niezłą, ale "paski" widać na monitorze.
Na panelu LCD nie będzie widać pasków.
Mam lcd i są :/ tzn. w mniejszym stopniu, może to chodzi o odśw. ekranu?
Proponuję żeby video FAQ'i robić głównie dla rzeczy robiących problemy. Chociażby taki zwykły problem ze sterami z ati lub nvidią. Ja mam kamerkę, i to niezłą, ale "paski" widać na monitorze. Więc myślałem o krecord lub grecord.
recordmydesktop??