Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

witam!
Chciałbym zainstalowac wersję Debiana 4.0. Dla wersji netinstall są dostepne architektury typu: alpha, amd64, arm, hppa, i386, ia64, mips, mipsel, powerpc, sparc.  O co tu chodzi, która mam wybrać i która do czego jest przeznaczona?
pozdr.

Piwo DUG

elektryk dyżurny

chodzi o różne rodziny procesorów. linux jest dostępny nie tylko dla maszyn z Intelem/AMD na pokładzie, jak co poniektóre systemy operacyjne...
ia64 to intel 64-bit, amd64 to amd64. jednak polecam i386, z uwagi na najmniejszą liczbę problemów z oprogramowaniem w binarkach (java, flash, acrobat i inne).

Piwo DUG

Użytkownik

mój procesor to Intel(R) Xeon(TM) CPU 2.40GHz. Którą zatem architekturę zainstalować?
pozdrawiam, Marcin

Członek DUG

mój procesor to Intel(R) Xeon(TM) CPU 2.40GHz. Którą zatem architekturę zainstalować?
pozdrawiam, Marcin
http://goodbye-microsoft.com/
Klikasz, instalujesz - masz. 
Tzn. wersje Etch ale do sida można se aktualnąć.

Członek DUG
	-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1
użyj i386
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v2.0.7 (GNU/Linux)
Comment: http://firegpg.tuxfamily.org
iD8DBQFG8QEK7tyJ7YiisagRAplsAKCPjZoUmqzmCX5edfnb7LrOkEgp1ACglSJ4
3/SjzK0u1KkcEUiOJs8PuqM=
=hfiw
-----END PGP SIGNATURE-----

Członek DUG

ia64 to intel 64-bit, amd64 to amd64
jestem upierdliwy ale ia64 to procesor EPIC firmy Intel (np Itanium) a amd64 to takze 64 bitowe Intele EM64T (np niektore Xeony czy Core 2 Duo)
/**
 * "amd64 to takze" oznacza "amd64 poza amd64 to takze"
 */

Piwo DUG

Ojciec Założyciel
	..... a amd64 to takze 64 bitowe Intele EM64T (np niektore Xeony czy Core 2 Duo)
Bzdura :) - a jeśli tak to wytłumacz dlaczego na moim lapku zainstalowała się instalka amd64,kiedy ja mam procka AMD Turion 64 X2 - jak to jest procek intelowski to ja jestem ksiądz

Członek DUG
	amd64:
* AMD K8
o AMD Athlon 64
o AMD Athlon 64 X2
o AMD Athlon 64 FX
o AMD Athlon X2
o AMD Opteron
o AMD Turion 64
o AMD Turion 64 X2
o AMD Sempron (wersja minimum E6)
* EM64T
o Intel Xeon Nocona
o Intel Celeron D Prescott
o Intel Pentium 4 Prescott
o Intel Pentium D
o Intel Pentium Extreme Edition
o Intel Core Solo
o Intel Core Duo

Członek DUG
	Allelujaaaaa, allelujaaaaa :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Itanium
http://en.wikipedia.org/wiki/Amd64
W powyższych linkach wszystko wytłumaczone jest jasno i przejrzyście, jakie architektury jak są oznaczane, logicznie można połączyć obrazy debiana do tych architektur.

elektryk dyżurny

czesio, zamknij się, mondziole ty! :d
hm jak jesteście takie kozaki to może jeszcze ktoś ma jakieś benchmarki, jaka jest ewentualna strata wydajności przy pracy z 32-bitowym softem na prockach 64-bit w porownaniu do 64-bitowego softu?

Członek DUG

hm jak jesteście takie kozaki to może jeszcze ktoś ma jakieś benchmarki, jaka jest ewentualna strata wydajności przy pracy z 32-bitowym softem na prockach 64-bit w porownaniu do 64-bitowego softu?
Praktycznie zerowa, bo procki AMD64 mają instrukcje 32-bitowe natywnie, wiec IMHO mozna poprostu chamsko powiedziec, iz sa to "dwuarchitekturowe procki", bo obsluguja obydwie architektury: 32bit i 64bit.

Piwo DUG

czesio, zamknij się, mondziole ty! :d
jeden członek tylko róznica w cenie danej firmy i kopyta proca wydajność tak jak juz pisałem
edit 
mam amd64 a system postawiony na i386 i tak dalej beznadziejny temat nie dam śie wciągnąć w optymalizace to jest mit i legenda

Członek DUG
	lordzie vader, chyba nie zrozumieliście o co chodziło rychowi, bo jeśli strata wydajności byłaby zerowa to nie byłoby sensu robić tych procesorów 64bitowych. Instrukcje procesora są dwa razy dłuższe, i w takich wielkościach przetwarza je, więc pracuje dwa razy szybciej, w praktyce to wygląda trochę mniej kolorowo, aczkolwiek nie jest tak, że różnica pomiędzy 32bit a 64 jest zerowa.
Właśnie przekopuję zasoby w poszukiwaniu takich testów, znajdęcoś to dam znać.
Ps. rychu, ojojoj, no co znowu??

Członek DUG

Ja zrozumiałem, że rychu sie pytał jaka jest strata wydajności gdy procek 64-bitowy pracuje z 32-bitowym oprogramowaniem. Oczywiscie procek bedzie bardziej zapodawał na 64-bitowym oprogramowaniu. Nie wiem jak to wytłumaczyć dokładniej ;) chodzi o to ze procki 64 bit mają "dodatkowy" tryb 32bit który gdyby był emulowany, to miałby spadek wydajnosci, a procki amd64 mają ten tryb natywnie, tak jak 64bit, więc spadek wydajnosci przy pracowaniu w trybie 32bit jest tutaj praktycznie zerowy.

Bicycle repairman

Użytkownik

Może nie benchmark, ale czadman dał coś takiego kiedyś w ciekawych linkach.