Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
1. Czy może ktoś podać definicje lub napisać co to jest sygnał inetnetowy ?
2. Czy zdanie "dostarczyć do domu sygnał internetowy" jest poprawne ?
Wczoraj przysłuchiwałem się ciekawej dyskusji na temat Linux/Unix i po prawie 40min. słuchania byłem wstanie uwierzyć, że 2+2=5 :)
Potem zaczęła się dyskusja, że Linux to Unix. Dyskusja była zacięta i prawie doszło do rękoczynów (rozmawiali ze sobą, użytkownik FreeBSD i Gentoo).
Po następnej godzinie miałem już "papeć" zamiast mózgu :) bo na dobrą sprawę oboje mieli rację.
1. Czy może ktoś podać definicje lub napisać co to jest sygnał inetnetowy ?
2. Czy zdanie "dostarczyć do domu sygnał internetowy" jest poprawne ?
=>Ad1<=
Chodz wg mnie Sygnal internetowy by sie bardziej odnosil do Wi-Fi niz do kabla, Chodz potocznie sie uzywa okreslenia sygnał inetnetowy. Szczegolnie jak nagle ktos nas wyciol u dostawcy internetu :P
I w tedy jest txt w stylu:
Dlaczego Panstwo znow odcieli mi "Sygnal Internetowy" Przeciez na bierzaco place rachunki!!
Ad2
Chodz jest pojecie tak samo jak nazwa frmy "=> SIS <=" czyli Szybki Internetowy Sygnał. Wiec wg tego bedzie raczej poprawne :)
Z punktu widzenia technicznego pojęcie "sygnał internetowy" nie jest poprawne. Internet należy rozpatrywać w kontekście protokołu TCP/IP, fizyczny sposób połączenia, sposób nawiązywania połączenia nie ma znaczenia w kwestii "formalnej" funkcjonowania połączenia z Internetem. Inaczej jest w przypadku telewizji, aby obejrzeć program do telewizora musi dotrzeć sygnał o odpowiednich parametrach fizycznych i jest to przesył jednokierunkowy. W przypadku tradycyjnej telewizji możemy mówić o odbiorcy, który nie ma wpływu na porę w której chce skorzystać z usługi obejrzenia danego filmu.
W połączeniu internetowym każda ze stron jest nadajnikiem i odbiornikiem "sygnału" jednocześnie. Tutaj mówić można o użytkowniku, gdyż z usługi można skorzystać o dowolnej porze. No i guzik mnie obchodzi czy połączenie z Dugiem jest po kablu czy po eterze. :)
Termin "zapewnienie połączenia z internetem" byłby poprawniejszy, choć na potrzeby handlowe oraz dla uproszczenia nie widzę nic złego w "sygnale internetowym". :)
BTW. Linux to nie unix, choć jedne i drugie są zgodne, mniej lub bardziej, ze standardami POSIX
http://pl.wikipedia.org/wiki/POSIX
Techu mogłeś powiedzieć im niech sobie skomiluja i zoptamlizują sfoje /etc/make.conf w swoich cwaniarskich tęmpych zabufiałych pałach co da im syntax error przez print
och kutwa ...........................................................................................