Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie wiedziałem gdzie to dać, bo niby dotyczy sprzętu, ale potrzebny jest program.
Chciałbym sprawdzić jak obciążony jest mój zasilacz i ile jeszcze Watów ma w zapasie (tak w razie rozbudowy komputera). Istnieje jakiś programik do tego? Nawet na windowsa.
O programie nie słyszałem, co prawda jest w sieci wiele kalkulatorów do bardzo niedokładnego szacowania obciążania zasilacza.
Realne byłoby podłączenie kompa z zasilaczem poprzez miernik obciążenia, ale o takim nie słyszałem.
Generalnie unikałbym zasilaczy "dziwnych" marek, lepszy 360W chieftec niż 450W feel, modecom itp.
Napisz jaki masz zasilacz, co masz w kompie (co zamierzacz mieć) na pewno coś poradzę.
nie musi byc az miernik obciazenia. praktycznie wystarczy amperomierz bo napiecie znane. nie wiem czy powszechnie dostepne mierniki cegowe nie maja opcji pomiaru obciazenia ?? te drozsze napewno.
@pnhd
Matthew chce wiedzieć ile ma w "zapasie" mocy zasilacza więc od strony technicznej, musi zmierzyć ile pobierają mocy podzespoły jego komputera z zasilacza.
Potem podłączyć zasilacz pod obciążenie testowe, i sprawdzić przy jakim obciążeniu, zasilacz trzyma jeszcze napięcia określone w specyfikacji ATX.
Pamiętaj, że napięcia wyjściowe w zasilaczu ATX nie są stałe - zależą od obciążenia.
Ja bym podłączył watomierz z dużym, ładnym wyświetlaczem i odjął od maksymalnego obciążenia zasilacza wartość wskazywaną przez wymienione urządzenie. Najlepsze co można wymyślić.
Jest jeszcze jeden sposób: wyłącz wszystko w domu nie licząc komputera. Zanotuj wartość wskazywaną na liczniku prądu. Po godzinie znów sprawdź ile ci pokazuje. Masz ilość energii pobraną przez samego kompa w kWh. Podziel ilość zużytej energii w kWh przez 1000h i wyjdzie ci ilu watowy masz komputer ;-) Wynik odejmij od maksymalnego obciążenia.
I kolejna metoda: Podłącz amperomierz, zmierz ampery i pomnóż przez napięcie w gniazdku. Znów wynik odejmujesz.
Jeśli chodzi o program to jeszcze nikt nie wymyślił.
http://community.tomshardware.pl/comments.php?DiscussionID=252347
Ten link chyba bardziej pasuje do tematu:
http://my.opera.com/Prometer/blog/
O programie nie słyszałem, co prawda jest w sieci wiele kalkulatorów do bardzo niedokładnego szacowania obciążania zasilacza.
Realne byłoby podłączenie kompa z zasilaczem poprzez miernik obciążenia, ale o takim nie słyszałem.
Generalnie unikałbym zasilaczy "dziwnych" marek, lepszy 360W chieftec niż 450W feel, modecom itp.
Napisz jaki masz zasilacz, co masz w kompie (co zamierzacz mieć) na pewno coś poradzę.
Ostatnio chieftec też poleciał na mordę. Jako zasilacz już nie warto go kupować.
A teraz co mam:
- zasilacz: Topower TOP-400SPW OEM (ew. ciut inny model)
- płyta: Asus M2N (wyłączona dźwiękówka i sieciówka)
- procek: Athlon64 +3800 (w niedługim czasie zmiana na Athlon64 X2 6000+)
- pamięć: dwa moduły 512 DDR2 667 Mhz (zmiana na 4x 1GB 800 MHz)
- dysk: seagate 160 GB SATA2 (zmiana na dwa dyski 160 lub więcej podłączone do raida, ale to jak policja do akademika wpadnie ;])
- dvd-rw
- grafa: GeForce 7300GT na ddr3 (może zmienie jak wyjdzie OpenGL 4.0)
- dźwiękówka: SB Live (zmiana na X-Fi)
- sieciówka: intela gigabit.
- jakaś tam karta telewizyjna (jeszcze nie ruszona, ale może kiedyś mi się uda ja odpalić ;))
Jak Twoja rozbudowa skończy się na wymianie procka, pamięci, dźwiękówki i dołożeniu jednego dysku twardego to spokojnie starczy obecny zasilacz - kartę tv też pociągnie ;-)
Jeśli natomiast będziesz zmieniał grafikę (na coś mocniejszego), bawił się w overclocking na nowym procku, zamontujesz z cztery hdd (albo i więcej) i będziesz dorabiał użyczając innym mocy swego kompa - to raczej zmieniłbym zasilacz na coś mocniejszego ;-)
Karte pewnie zmienię ale to trochę potrwa (nie gram na tyle żebym musiał mieć jakiś super wymagający sprzęt, a to co mam pozwala mi pograć na niższych detalach). A jak już będę zmieniał to poszukam coś w stylu obecnego Radeona 2600, czyli coś co nie wymaga dodatkowego zasilania tylko samo pci-e x16 wystarcza. W każdym razie dzięki za odpowiedź. :)