Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam po długiej przerwie :)
Ehh znowu głowę zawracam ale do rzeczy...
Zainstalowałem z netinstall lennego, zrobiłem upgrade paczek, doinstalowałem xdm i fluxboxa i mam pytanie jak skonfigurować xdm by się automatycznie odpalał i umożliwiał zalogowanie do fluxboxa??
Pozdrawiam
hmm zdm laduje sie jako daemon przy starcie systemu na koncu kolejki ladowania, wiec abys sprawdzil czy dziala po prostu zrob reboot, jest taki skrypt w /etc/init.s/xdm
sa configi w /etc/X11/xdm/ ale tam za wiele nie ma
xdm do daemon ktory to umozliwia ze na ekranie masz komunikat o podanie hasla i pass
pozdr
dopilnuj, aby xdm był włączony podczas startu systemu (np. w sysvconfig lub rcconf)
aby uruchamiał fluxboksa:
echo "exec fluxbox" > ~/.xinitrc
jak user, który ma go uruchamiać
Problem rozwiązany :)
Faktycznie myślałem że xdm nie dodał się do autostartu...ale zapomniałem doinstalować metapaczke x-window-system i przez to iksy nie wstawały...
Dzieki za pomoc
hej. Ja mam podobny problem.
Ładuje mi się nie wiedzieć czemu chyba fluxbox, zamiast XFCE... jak to zmienić?
dwie metody:
dla całego systemu: zmienić alternatywę x-window-manager lub x-session-manager (nie pamiętam co jest dla Xfce, raczej session)
update-alternatives --config x-window-manager update-alternatives --config x-session-manager
dla usera: dodać odpowiedni wpis w ~/.xsession
echo "exec xfce4-session" > ~/.xsession
(nie jestem pewien czy to akurat prawidłowy dla Xfce, jakby co ktoś poprawi)
Możliwe, że to nie zadziała, dlatego jak coś podaję drugie rozwiązanie:
echo "exec startxfce" > ~/.xsession
:)
Ostatnio edytowany przez Ventrue (2008-05-25 15:59:49)