Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
TEmat wałkowany tu był
A ja pociagne z innej beki
alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device
No i co tera całe gogle pociaglem nic i rozne fora
Wszystko zainstalowane i nic restart kompa i dzwiekł padł jakies komunikaty ze wszystko ok sprawdz wyjscie input/output
Wywalenie jajka dystrybucyjneg zainstalowanie i kompilacja z zródeł i tez nic alsamixer cicho alsamixergui tez cicho A teraz UWAGA
gnome-alsamixer i tu się wszystko wyjaśniło karta wykryta i tak dalej dzwiek działa
Teraz pytanie bo ja tego nie rozumiem dlaczego ten gnome-alsamixer a reszta badziewia nie dała rady Przez takie bzdety straciłem półtora godziny
Dodam ze w poprzedniej edycji alsy nie było takiego problemu Bo przedchwila instalowałem etcha i jak zapodałem repo unstable oraz dist-łupgrade To pokazały sie własnie takie problemy to wszystko enter
Ja miałem podobny problem, po kompilacji 2.6.21.5 + aktualizacji systemu (testing). Musialem wkompilować moduł od dźwiękówki na stałe bo alsaconf nie ładował modułów od dźwiękówki mimo ze wszystko bylo tak jak powinno byc w plikach konfiguracyjnych. Po wkompilowaniu modułu na stałe w jądro dzwiek dziala, podglasniam alsamixerem.
Własnie zapomniałem napisac bo tez wkompilowałem moduł w jajku 2.6.22 i niechciała głupia alsa grać
Podczas instalacji alsy wyładował mi wszystkie moduły (snd etc) lecz po zakończeniu zapomniał ich z powrotem załadować. W moim przypadku wystarczyło załadowanie modułu do karty dźwiękowej snd-ca0106, może Tobie to pomoże ^^
Ja sobie radziłem manualnie ładując moduł (modprobe snd-via82xx) :)