Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie.
Niedługo przeprowadzam się na stałe do Gdańska, jednak swój serwer zostawiam w Bydgoszczy. Chciałbym mieć swój serwer zawsze przy sobie, dlatego ustawiłem sobie wejście przez zdalny pulpit. Czasami trzeba coś w C napisać, a na moim notebooku trochę trwa kompilacja :) ... Do rzeczy... Wszystko się pięknie łączy i chodzi cacy, tylko nie wiem jak sprawdzić kto się łączył, z jakiego IP itd szukałem w logach, ale one milczą. Wie ktoś jak takie coś sprawdzić?
pozdrawiam
ja Ci powiem tak, zamknij port tego zdalnego pulpitu i tuneluj wszystko po ssh wówczas wszysrkie połączenia będziesz miał w logach ssh kto się łączył... a do tego tylko Ci którzy tam mają konta ssh będą mogli pomyśleć wogóle o jakimś normalnym tam wchodzeniu... (wierzę że ten pulpit masz jeszcze chroniony hasłem??)
a tak wogóle po co Ci do programowania w C zdalny pulpit i to jeszcze z Gnomem??
Oczywiście, że mam ochrone hasłem :)
To z tym C, to po to żeby chodził kdevelop, co prawda i tak programuje pod konsolą :P to był może głupi przykład. Powiem tak. Mój serwer domowy jest przeznaczony do eksperymentow. Tzn nie ekperymentuje bezpośrednio na nim, ale mam w nim 6 innych systemów operacyjnych tj debian, gentoo, fedora, suse, mandriva, windows, które odpalam za pomocą VirtualBoxa, a do tego potrzebuje grafiki. Ponadto miło nosić ze sobą celerona 700 MHz 192 MB RAM i w każdym momencie mieć "w nim" Celerona 2.8 GHz 1 GB ram.
Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź :)
aaa to jak tak to spoko...
niby "pakowanie" w ssh wsystkiego niektórzy uwarzają za głupotę... ale ja tam wolę tak sobie opakować i mieć tylko port ssh otwarty niż otwierać mi wszystko co tylko mi potrzebne ;)
aaa to jak tak to spoko...
niby "pakowanie" w ssh wsystkiego niektórzy uwarzają za głupotę... ale ja tam wolę tak sobie opakować i mieć tylko port ssh otwarty niż otwierać mi wszystko co tylko mi potrzebne ;)
zgadza się .... bezpieczeństwo ponad wszystko. Skorzystam z Twojej rady.
P.S. Głupotą jest mieć ssh na porcie 22, wtedy dopiero można ocipieć z logami :]
P.S. Głupotą jest mieć ssh na porcie 22, wtedy dopiero można ocipieć z logami :]
głupotą jest mieć narzędzia w stylu fail2ban (lub skromniejszy > denyhost)
i ich nie używać :)
btw, ja nie mogę na 22, na 22 stoi honeypot ]:->