Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-07-29 13:43:41

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

Zdalny pulpit - Gnome

Witam serdecznie.

Niedługo przeprowadzam się na stałe do Gdańska, jednak swój serwer zostawiam w Bydgoszczy. Chciałbym mieć swój serwer zawsze przy sobie, dlatego ustawiłem sobie wejście przez zdalny pulpit. Czasami trzeba coś w C napisać, a na moim notebooku trochę trwa kompilacja :) ... Do rzeczy... Wszystko się pięknie łączy i chodzi cacy, tylko nie wiem jak sprawdzić kto się łączył, z jakiego IP itd szukałem w logach, ale one milczą. Wie ktoś jak takie coś sprawdzić?

pozdrawiam

Wszedzie dobrze, ale w 127.0.0.1 najlepiej...

#2  2007-07-29 15:16:31

Graffi - Użytkownik

Graffi
Użytkownik
Serwis

Re: Zdalny pulpit - Gnome

ja Ci powiem tak, zamknij port tego zdalnego pulpitu i tuneluj wszystko po ssh wówczas wszysrkie połączenia będziesz miał w logach ssh kto się łączył... a do tego tylko Ci którzy tam mają konta ssh będą mogli pomyśleć wogóle o jakimś normalnym tam wchodzeniu... (wierzę że ten pulpit masz jeszcze chroniony hasłem??)

a tak wogóle po co Ci do programowania w C zdalny pulpit i to jeszcze z Gnomem??

#3  2007-07-29 16:03:39

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

Oczywiście,  że mam ochrone hasłem :)
To z tym C, to po to żeby chodził kdevelop, co prawda i tak programuje pod konsolą :P to był może głupi przykład. Powiem tak. Mój serwer domowy jest przeznaczony do eksperymentow. Tzn nie ekperymentuje bezpośrednio na nim, ale mam w nim 6 innych systemów operacyjnych tj debian, gentoo, fedora, suse, mandriva, windows, które odpalam za pomocą VirtualBoxa, a do tego potrzebuje grafiki. Ponadto miło nosić ze sobą celerona 700 MHz 192 MB RAM i w każdym momencie mieć "w nim" Celerona 2.8 GHz 1 GB ram.

Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź :)

#4  2007-07-29 16:06:46

Graffi - Użytkownik

Graffi
Użytkownik
Serwis

aaa to jak tak to spoko...
niby "pakowanie" w ssh wsystkiego niektórzy uwarzają za głupotę... ale ja tam wolę tak sobie opakować i mieć tylko port ssh otwarty niż otwierać mi wszystko co tylko mi potrzebne ;)

#5  2007-07-29 16:11:40

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

aaa to jak tak to spoko...
niby "pakowanie" w ssh wsystkiego niektórzy uwarzają za głupotę... ale ja tam wolę tak sobie opakować i mieć tylko port ssh otwarty niż otwierać mi wszystko co tylko mi potrzebne ;)

zgadza się .... bezpieczeństwo ponad wszystko. Skorzystam z Twojej rady.

P.S. Głupotą jest mieć ssh na porcie 22, wtedy dopiero można ocipieć z logami :]

#6  2007-07-29 19:48:15

TBH - Członek DUG

TBH
Członek DUG
Serwis

P.S. Głupotą jest mieć ssh na porcie 22, wtedy dopiero można ocipieć z logami :]

głupotą jest mieć narzędzia w stylu fail2ban (lub skromniejszy > denyhost)
i ich nie używać :)

btw, ja nie mogę na 22, na 22 stoi honeypot ]:->

http://tbhthelolmaker.wordpress.com/kontakt/
<TBH> Gentoo!
<X-dos> cóz, sa ludzie ktorzy nie wiedza co robic ze swoim wolnym czasem :)

Stopka forum