Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wcześniej jakoś nie miałem z tym problemów, pracowałem na starszych jądrach (2.6.18.x), choć działało także na 2.6.21-2. Teraz mam 2.6.21-2 oraz 2.6.22.1 i na obydwu karta Yamaha 724 ładuje się jak chce i kiedy chce (w większości przypadków w ogóle).
Próbowałem rozwiązać ten problem dodając do /etc/modules smd_ymfpci. Moduł się ładuje - a jakże. Tylko nie karta. Sprawdzałem w xmms jakie mam karty - została tylko VIA 82C686A/B rev 50. Alsa widzi tylko tą kartę. Yamaha w ogóle nie ładuje się do /dev/dspx (gdzie x to cyfra). W alsamixergui jest tylko ta śmieszna VIA (w ogóle po co ona jak i tak nie potrafi odtwarzać dźwięku?!).
Wpadłem w końcu na genialny pomysł i zrobiłem alsaconfa. I co? lipa. Alsaconf wykrył 3 karty - Via, yamahe i jakąś legacy. Ustawiłem Yamahe. W tym momencie alsa zgłupiała zupełnie. NIE POKAZAŁA SIĘ ŻADNA KARTA!
Przypadkiem przy bootowaniu zobaczyłem wpis, że jest coś z Yamahą. Poszukałem w logach i oto co znalazłem:
Jul 19 13:47:03 localhost kernel: Yamaha DS-1 PCI: probe of 0000:00:0a.0 failed with error -12
Niestety, wielogodzinne poszukiwania googlowe nie pomogły ;(
Najśmieszniejsze jest to, że czasem się odpala i nie ma żadnych problemów. Jak również (tfu!) winda...
chyba się udało, należało pogrzebać więcej w modconf...
ale wciąż nie wiem po co ta VIA?
VIA to chyba chipset na plycie glownej odpowiedzialny za karty rozszerzen, czyli PCI, ISA itp. przy najmniej ja tak mam, tak samo intel i inne bajerowe mostki polnocne i poludniowe, przynajmniej ja tak wybieram gdy kompiluje kernel.
dzieki, wyglada na to ze wszystko juz działa :)
snd_via82xx tez ma takie cosik ale nei uzywam
Hmm co dziwne jest ale jak w biosie wyłącze ac97
to mój blaszok odrazu sie na snd_via82xx załacza
Bez zadnych czarów