Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich,
Mam mały problem z w/w kernelem. Otoz po kompilacji podczas bootowania pojawiaja mi sie komunikaty, które sugeruja ze jest problem z podmontowaniem roota. To dziwne bo:
1. System plików mam ext3 i jest to wkompilowane w jadro na stale,
2. Inne, skompilowane jadra (te z repozytorium) dzialaja bez zarzutow.
Komunikaty tez sugeruja to, ze mam jakies problemy z partycjami, ze niby nie mozna odczytac ich wielkosci.
Ma ktos jakis pomysl co to moze byc ?
probowalem z initrd i bez initrd. Z initrd jest tyle, ze po jakims czasie pojawia sie komunikat ze nie ma pliku /dev/console. Bez inird, ze jest problem z rootem. Initrd sobie robilem przez mkinitrd z odpowiednia wersja jadra.
Mial juz ktos takie problemy ?
Jestem w 99% pewien ze mam cos zle pokonfigurowane przed kompilacja, wiec moze ktos wie na co szczegolnie powinienem zwrocic uwage ? Albo moze ktos moze mi przeslac swoj - w miare uniwersalny .config ?
PS: uzywam notebooka HP Compaq nc6120, sterownik do kontrolera to chyba ICH cos tam (Intel Ultra Ata 81820)
pozdrawiam,
tomek
a jak komilowales to jajko sposobem ebiana czy standart ?? a nastepne czy niezmieniles jakiejs partycji np usyunoles partycje ktora byla przed kompilacja a po kompilacji ja usunoles :) bo ja takkiedys zrobilem i tez mi wywalilo ze niemorze podmontowac root'a :)
pzdr
akiaki
ps ja kompiluje jak musze :) niejestem ekspertem w dziedzinie kernel :) wrazie jakiejs niezgodnosc ozcekuje na krytyke :)
Chyba standardowym sposobem - poprostu make bzImage, make modules, itp. Partycji nie usunalem, bo jesli przy boocie uzyje jadra tego ktore uzywalem do tej pory (2.6.18) to wszystko jest OK.
pozdrawiam,
Tomek
http://dug.net.pl/faq/faq-6-79-Kompilacja_jadra.php
zrug wedlug tego mi działa :) najprosztsza chyba metoda a dziala :)
A walnij wpierw make oldconfig. Konfig weźmie ze starego kernelika, potem zaś make-kpkg --revision 1 --initrd --bzimage kernel_image
Niestety nadal są problemy, mimo instalowania debianowym sposobem, ale za to jest cos co mnie najbardziej niepokoi, a mianowicie cos takiego:
unknown filesystem "devfs"
taki komunikat mi sie pojawia jak odpalam z initrd, a potem dopiero ze nie moze otworzyc /dev/console... to chyba jest jakos powiazane no nie ?
ale co musze jeszcze wlaczyc w jadrze ?
o co chodzi z tym devfs... :(
pozdrawiam
i dzieki za wszystkie proby pomocy
Tomek
Ups. Pewnikiem, jak dałeś make oldconfig wzięło konfig ze tego źle skonfigurowanego jajca. Nie pomyślałem. To inaczej:
apt-get install libqt3-mt-dev sux exit sux make xconfig otworzyć /boot/config-numer-dystrybucyjnego-jajca w file ( czy jakoś jak ) kliknąc na save as i zapisać jako .config close make-kpkg --revision 1 --initrd --bzimage kernel_image
Znalazlem rozwiazanie !!
Problem lezal w blednie robionym initrd oraz najprawdopodobniej w tym, ze nie mialem wlaczonego sterownika od kontrolera ATA: generic/default IDE chipset support i jeszcze kilku innych.
Odpowiedz znalazlem ( w kwestii initrd) tutaj
Dodam tylko, ze nalezalo uzyc polecenia mkinitrd.yaird
Zobacze jeszcze jak zadziala pomysł ze skopiowaniem konfiga z dzialajacego jajca.
Dziekuje jeszcze raz wszystkim za pomoc i blyskawiczne odpowiedzi
pozdrawiam serdecznie,
Tomek