Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich,
Mam mały problem z w/w kernelem. Otoz po kompilacji podczas bootowania pojawiaja mi sie komunikaty, które sugeruja ze jest problem z podmontowaniem roota. To dziwne bo:
1. System plików mam ext3 i jest to wkompilowane w jadro na stale,
2. Inne, skompilowane jadra (te z repozytorium) dzialaja bez zarzutow.
Komunikaty tez sugeruja to, ze mam jakies problemy z partycjami, ze niby nie mozna odczytac ich wielkosci.
Ma ktos jakis pomysl co to moze byc ?
probowalem z initrd i bez initrd. Z initrd jest tyle, ze po jakims czasie pojawia sie komunikat ze nie ma pliku /dev/console. Bez inird, ze jest problem z rootem. Initrd sobie robilem przez mkinitrd z odpowiednia wersja jadra.
Mial juz ktos takie problemy ? 
Jestem w 99% pewien ze mam cos zle pokonfigurowane przed kompilacja, wiec moze ktos wie na co szczegolnie powinienem zwrocic uwage ? Albo moze ktos moze mi przeslac swoj - w miare uniwersalny .config ?
PS: uzywam notebooka HP Compaq nc6120, sterownik do kontrolera to chyba ICH cos tam (Intel Ultra Ata 81820)
pozdrawiam,
tomek

Użytkownik
 Użytkownik

a jak komilowales to jajko sposobem ebiana czy standart ?? a nastepne czy niezmieniles jakiejs partycji np usyunoles partycje ktora byla przed kompilacja a po kompilacji ja usunoles :) bo ja takkiedys zrobilem i tez mi wywalilo ze niemorze podmontowac root'a :)
pzdr
akiaki
ps ja kompiluje jak musze :) niejestem ekspertem w dziedzinie kernel :) wrazie jakiejs niezgodnosc ozcekuje na krytyke :)
Chyba standardowym sposobem - poprostu make bzImage, make modules, itp. Partycji nie usunalem, bo jesli przy boocie uzyje jadra tego ktore uzywalem do tej pory (2.6.18) to wszystko jest OK.
pozdrawiam,
Tomek

Użytkownik
 Użytkownik

http://dug.net.pl/faq/faq-6-79-Kompilacja_jadra.php
zrug wedlug tego mi działa  :) najprosztsza chyba metoda a dziala :)

Członek DUG
 Członek DUG
	A walnij wpierw make oldconfig. Konfig weźmie ze starego kernelika, potem zaś make-kpkg --revision 1 --initrd --bzimage kernel_image
Niestety nadal są problemy, mimo instalowania debianowym sposobem, ale za to jest cos co mnie najbardziej niepokoi, a mianowicie cos takiego:
unknown filesystem "devfs"
taki komunikat mi sie pojawia jak odpalam z initrd, a potem dopiero ze nie moze otworzyc /dev/console... to chyba jest jakos powiazane no nie ?
ale co musze jeszcze wlaczyc w jadrze ?
o co chodzi z tym devfs... :(
pozdrawiam 
i dzieki za wszystkie proby pomocy
Tomek

Członek DUG
 Członek DUG
	Ups. Pewnikiem, jak dałeś make oldconfig wzięło konfig ze tego źle skonfigurowanego jajca. Nie pomyślałem. To inaczej: 
apt-get install libqt3-mt-dev sux exit sux make xconfig otworzyć /boot/config-numer-dystrybucyjnego-jajca w file ( czy jakoś jak ) kliknąc na save as i zapisać jako .config close make-kpkg --revision 1 --initrd --bzimage kernel_image
Znalazlem rozwiazanie !!
Problem lezal w blednie robionym initrd oraz najprawdopodobniej w tym, ze nie mialem wlaczonego sterownika od kontrolera ATA: generic/default IDE chipset support i jeszcze kilku innych.
Odpowiedz znalazlem ( w kwestii initrd) tutaj
Dodam tylko, ze nalezalo uzyc polecenia mkinitrd.yaird
Zobacze jeszcze jak zadziala pomysł ze skopiowaniem konfiga z dzialajacego jajca. 
Dziekuje jeszcze raz wszystkim za pomoc i blyskawiczne odpowiedzi
pozdrawiam serdecznie,
Tomek