Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Część z nas ma 2 systemy. Winde i ten słuszny :). Zapis z Linuksa na NTFS wiadomo jak zrobić. A aby odwrotnie poszło trzeba (można) zainstalować taki program w windzie - Ext2IFS. Później w panelu sterowania znajdziemy ikonę programy i dyskom Linuksa nadamy literkę. I to wsio.
a jak na linuxie masz ext3 lub reisera to co ?
ext3 mam. Zadziałało. Proponuję spróbować. Zrzut z windy z partycją linuksa.
Finał będzie taki że jak ktoś niepowołany dorwie się do windy to niechcąco zrobi nam kaszankę z linuxa.(ten program nie uznaje chyba linuxowych praw dostepu)
Pozdrawiam.
Jeżeli nie nadasz literki w panelu sterowania to partycji nie widać (można nadawać i usuwać).
Finał będzie taki że jak ktoś niepowołany dorwie się do windy to niechcąco zrobi nam kaszankę z linuxa.(ten program nie uznaje chyba linuxowych praw dostepu)
Jak ktoś fizycznie dorwie się do kompa to tak czy siak może narobić bigosu, nic nie da się na to poradzić. A przed dostępem do danych jedynie szyfrowanie chroni.
Jak ktoś fizycznie dorwie się do kompa to tak czy siak może narobić bigosu, nic nie da się na to poradzić. A przed dostępem do danych jedynie szyfrowanie chroni.
Zgoda ale po co ułatwiać mu zadanie nie mówiąc o ewentualnych pomyłkach które się mogą każdemu zdażyć.
Nie mówię nie ale stosujmy go z rozwagą.
Pozdrawiam
Tak jak czadman pisze. Jak ktoś będzie chciał nabruździć to i tak nabruździ. A pomyłka rzecz ludzka. Czasami mamy coś do przerzucenia z windy na linuxa i temu ten program służy. A i jak się nie mylę to i w windzie można zrobić niby roota (administrator). Wtedy nie wiem czy nie można zabronić dostępu do panelu sterowania.
ej, chłopak znalazł program, który pozwala na zapis na linowych partycjach spod szita, co było rzeczą jak dotąd niespotykaną, a wy już mieszacie, jak ten zapis uniemożliwić :P
przypominam że są wtyczki do tc, które są read-only
Ja przez sambe wymieniam dane z linuksem. Tyle, że mój win xp stoi na vmware playerku. :)
Najśmieszniejsze zaś jest to że tego programu kiedyś użyłem jak sobie crona ustawiłem ****** na halt i nie miałem Live CD zeby to odkręcić.
Pozdrawiam
ext2 i 3 to dla większości driverów chyba żadna różnica. można zrobić zwykły ext2 i potem tune2fsem dodać journal i też będzie 1337. ext4 jednak już łamie kompatybilność wstecz.
dwa. w szicie można podmontować partycję nie tylko pod literkę, ale też pod pusty katalog na partycji ntfs.
try it, to działa.
nawet partition magick to umozliwia lol :p tzn z i na ext 2 ext3 :P
Znalazłem wtyczkę do tc read-write, ale jej jeszcze nie wypróbowałem
http://totalcmd.pl/download/wfx/dsk/ext2rw
ta uwaga przy opisie...
To może lepiej skonfigurować sobie dvd-rw do zapisu w trybie pakietowym? Niedobrze jest ryzykować popsucie systemu plików. :)
niezłe, niby wersja już 1.0, a taka uwaga przy opisie :d