Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ostatnio trochę zacząłem bawić się wine i zauważyłem że nie mogę uzywać podmontowanych obrazów iso ponieważ wine krzyczy o płytę z grą.Nie wiem co jest nie tak bo kiedyś z powodzeniem tego używałem.
Mało tego zauważyłem że np jak wsadze plyte do normalnego napedu to mimo że płyta działa to jej katalog montowania np: /media/cdrom0 jest pusty.Co jest grane.
Już jestem tak skolowany tymi experymentami z wine że jasniej nie u,iem się wyrazić.
Jak te płyty są montowane ze ich punkty montowania są puste a jak zamontuję iso to mimo ze w katalogu montowania wszystko jest w wine się zainstaluje a jak ma działać to krzyczy włóż płyte do napędu.(chodzi o gry które wymagaja płyty w napędzie)
Pozdrawiam
jak bardzo bawiles sie winecfg >> drives?
Maksymalnie ile się dało.Nie robie tego pierwszy raz.Wszystkie dowiązania do dosdevices są ok.zawartość iso widze w tych folderach(dowiązaniach) a z wine nie działa.
Zastanawiam mnie dlaczego normalne napędy jak jest w nich płyta to ich folder montowania jest pusty.Tu wietrzę przyczyne.
Moj system to SId+experimental jajo 2.6.20 czyżby tu coś sie zmienilo w montowaniu płyt?
Pozdrawiam
problem może leżeć po stronie gry. może szuka płyty pod nietą literką? kurczak, nie mam napędu cd i od ładnych kilku miesięcy nie uruchamiałem niczego pod wine. z tego co pamiętam jedi academy zawsze karmiłem fizyczną płytką, a kłejka 3 chyba szło oszukać montując folder jego instalacji jako napęd cd. ale np. starcrafta uruchamiałem z iso, więc powinno teoretycznie działać...
a co do niepodmontowanych zwykłych płytek... korzystasz z jakichś automagicznych monterów czy jedziesz "z palca" via mount?
To nie jest wina gry.Przed chwilą zrobiłem mały test.Odpaliłem Mandrivę którą mam nie używaną na drugim dysku i tam zamontowałem ten obraz i wszystko działa.(Ta sama wersja wine 0.9.36)
Tu jakiś chyba specyficzny sposób montowania.Spróbuję może zainstalować repowe jądro 2.6.18 i zobaczę czy będzie to samo.
W Mandrivie jest 2.6.17 może to tego sprawka.
Pozdrawiam.
EDIT:) Jadro nic nie zmienia.Dalej jest to samo.Zastanawiam się czy hal nie robi mi kreciej roboty ale usuniecie niesie za sobą wywalenie połowy kde co nie wchodzi w rachubę.
EDIT2:) Przeniosłem katalog .wine z partycji mandrivy poprawiłem dowiązania do dosdevices (w mdv są w /mnt tu w /media) i wine zaczęło widzieć "wirtualny naped"
To teraz czeka mnie porównywanie plików konfiguracyjnych.
Witam
Mam ten sam problem. Zainstalowałem Lego Star Wars z obrazu iso i gra chce fizycznej płyty. Znalazło się rozwiązanie na debiana??
Pozdrawaim
A co już robiłeś w tym kierunku? Obraz zamontowany do jakiegoś katalogu, a ów katalog ustawiony potem jako "dysk" w winecfg?
No to co opisałeś nic nie daje... Tak samo...
Gdzie tu problem skoro zainstalowałeś? wrzuć cracka i po problemie
Rzeczywiście był crack... :D Dzięki za otwarcie oczy... Gra nie chce ruszyć ale to już inna bajka....
Ostatnio edytowany przez P@blo (2010-12-30 22:36:25)