Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Laptop Dell D600, Debian Sid, 2.6.21.1, ati radeon 9000 mobility, fluxbox
Domyslnie x'y ustawily rozdzielczosc 1400x1050 ale mnie nie satysfakcionuje taka rozdzialka.. chcialem zmienic przy pomocy dpkg-reconfigure xserver-xorg.. przy tej probie x'y nie wstaly (musialem wkleic poprzedny xorg.conf)
nastepnie probowalem z palca wklepac do xorga inna rozdzialke.. tez bez wiekszego skutku..
Pytanie moje: co jest przyczyna niemoznosci ustawienia innej rozdzialki niz defaultowej.. i jak moge zmienic ta rozdzialke?
Z gory dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Może częstotliwości odświeżania "monitora" Cię blokują. A po co używać dpkg jak można
#xorgconfig
Radeon Mobility 9000 M6 LY?
Mam w laptopie ten sam i nie mam problemow. Grunt to wsparcie 3D czyli zaisntalowane stery. Ja w xorgu usunalalem 'zbedne' rozdzialki i zostawilem ta ktora mnie interesuje i wszystko smiga.
Jak nie mialem kiedys[sarge] sterownikow to tez mialem problemy z rozdzialka. Obecnie uzywam sterow otwartych.
Mam Lenny/Sid
karta dokladnie Ati Radeon 9000 Mobility 32mb (FireGL 9250)
probowalem wszystkiego..
nie moge zainstalowac sterownikow w sidzie bo ciagle pieprzy mi o niezaladowanym module fglrx i ze xserver-xorg-core jest w innej wersji niz xserver-xorg
Ja sciagnalem najnowszego etcha, zainstalowalem system, sterowniki debian mi zainstalowal i nawet jest wsparcie 3D. Co do sterownikow producenta[fglrx] to nawet nie prubuj bo szkoda czasu i meki. Na 99% nie beda wspolpracowac no chyba ze znajdziesz jakas konkretna paczke z konkretnym numerem ktora obsluguje tego radka. Ja takze majac sarge wczesniej sporo sie nameczylem zeby wydobyc cokolwiek z tej karty ale na sterach producenta nie szlo za zadna cholere.
Osobiscie polecalbym instalacje etch'a 4.0 i pozniej najwyzej upgrade do innej wersji. Przynajmniej bedziesz mial pewnosc ze grafa bedzie w pelni obslugiwana, bo debian mi wykryl na sterach otwartych. Zalozylem temat co do ver. sterownika [ bo chcialbym go poznac z tego wzgledu ze np. instalujac na nim arch'a stery open source jak i producenta juz nie obsluguja tych chipsetow graf. - mowie o najn. sterach ] noo i dostalem malo odp. Wiec polecam to rozwiazac wyzej wymienionym sposobem.
Pozdrawiam i powodzenia
na etchu lece na fglrx!! na sidzie nie bo krzyczy o ten xserver-xorg-core.. :|
Strony: 1