Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-05-01 17:25:57

Kudzu - 1NF:rM@7iON1SP0vvErr

Kudzu
1NF:rM@7iON1SP0vvErr

niemoznosc ustawienia innych rozdzielczosci

Witam

Laptop Dell D600, Debian Sid, 2.6.21.1, ati radeon 9000 mobility, fluxbox

Domyslnie x'y ustawily rozdzielczosc 1400x1050 ale mnie nie satysfakcionuje taka rozdzialka.. chcialem zmienic przy pomocy dpkg-reconfigure xserver-xorg.. przy tej probie x'y nie wstaly (musialem wkleic poprzedny xorg.conf)

nastepnie probowalem z palca wklepac do xorga inna rozdzialke.. tez bez wiekszego skutku..

Pytanie moje: co jest przyczyna niemoznosci ustawienia innej rozdzialki niz defaultowej.. i jak moge zmienic ta rozdzialke?

Z gory dzieki za odpowiedzi

Pozdrawiam

...software is like sex
it's better when it's free..

#2  2007-05-01 18:27:14

NIC - Członek DUG

NIC
Członek DUG
Serwis

Re: niemoznosc ustawienia innych rozdzielczosci

Może częstotliwości odświeżania "monitora" Cię blokują. A po co używać dpkg jak można
#xorgconfig

Stronka-dom: http://titek.victorygames.pl
Jabber: nic@jabster.pl
Hobby: kompilowanie Linuksa, Bluetooth
Dystrybucja: żadna, bliski krewny LFS, składak

#3  2007-05-01 18:27:39

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Radeon Mobility 9000 M6 LY?
Mam w laptopie ten sam i nie mam problemow. Grunt to wsparcie 3D czyli zaisntalowane stery. Ja w xorgu usunalalem 'zbedne' rozdzialki i zostawilem ta ktora mnie interesuje i wszystko smiga.

Jak nie mialem kiedys[sarge] sterownikow to tez mialem problemy z rozdzialka. Obecnie uzywam sterow otwartych.

Mam Lenny/Sid

#4  2007-05-01 19:26:42

Kudzu

karta dokladnie Ati Radeon 9000 Mobility 32mb (FireGL 9250)

probowalem wszystkiego..

nie moge zainstalowac sterownikow w sidzie bo ciagle pieprzy mi o niezaladowanym module fglrx i ze xserver-xorg-core jest w innej wersji niz xserver-xorg

...software is like sex

#5  2007-05-01 22:19:58

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Ja sciagnalem najnowszego etcha, zainstalowalem system, sterowniki debian mi zainstalowal i nawet jest wsparcie 3D. Co do sterownikow producenta[fglrx] to nawet nie prubuj bo szkoda czasu i meki. Na 99% nie beda wspolpracowac no chyba ze znajdziesz jakas konkretna paczke z konkretnym numerem ktora obsluguje tego radka. Ja takze majac sarge wczesniej sporo sie nameczylem zeby wydobyc cokolwiek z tej karty ale na sterach producenta nie szlo za zadna cholere.

Osobiscie polecalbym instalacje etch'a 4.0 i pozniej najwyzej upgrade do innej wersji. Przynajmniej bedziesz mial pewnosc ze grafa bedzie w pelni obslugiwana, bo debian mi wykryl na sterach otwartych. Zalozylem temat co do ver. sterownika [ bo chcialbym go poznac z tego wzgledu ze np. instalujac na nim arch'a stery open source jak i producenta juz nie obsluguja tych chipsetow graf. - mowie o najn. sterach ] noo i dostalem malo odp. Wiec polecam to rozwiazac wyzej wymienionym sposobem.

Pozdrawiam i powodzenia

#6  2007-05-02 11:46:43

Kudzu

na etchu lece na fglrx!! na sidzie nie bo krzyczy o ten xserver-xorg-core.. :|

...software is like sex

Stopka forum