Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-04-19 07:38:59

joker - Użytkownik

joker
Użytkownik

załadowanie modułu do kernela przed jego startem

Witam
Mam taki problemik posiadam jajko dystrybucyjne i sprzętowego raida, podczas instalacji systemu uruchomiłem instalkę jako "linux dd" i zapodalem dyskietkę  ze sterami do tego raida. Wszystko jest spoko ale mam nowe jajko, które nie ma już tych sterów i czy jest możliwość załadowania tego modułu (ze starego kernela) wcześniej przed startem nowego jadra, bo tak to nie widzi wogóle raida :(
lub czy mogę kompilując nowe jajko wkompilować jakoś moduł ze starego jaja.

pozdrawiam

#2  2007-04-19 11:24:59

joker - Użytkownik

joker
Użytkownik

Re: załadowanie modułu do kernela przed jego startem

No więc inaczej, mam pliki:

Kod:

disk-info, modinfo, modules.cgz, modules.dep, modules.pcimap, pci.ids, pcitable, rhdd

jest to sterownik do obsługi raida bez niego po kompilacji nowego jajka mam kernel panic bo nie widzi raida i oczywiście dysku. I teraz jak mogę ewentualnie spatchowac (coś jak łatki patch.gz ale nie mam tego w tej postaci) jądro o te sterowniki, czy jest to w ogóle możliwe.

Zaznaczę, że system to nie debian ale tu mi chodzi o samo jądro. Jeśli to coś pomoże to jest to CentOS. Podczas instalacji nowego systemu instalka ładuje te pliki z dyskietki za pomocą polecenia

Kod:

linux dd

(wpisuje to przed instalatorem zaraz bo zbutowaniu płyty) i umieszcza już w jądrze dystrybucyjnym przez co system działa prawidłowo aż do kompilacji innego kernela.

pozdrawiam

#3  2007-04-19 17:27:21

harry666t - Członek DUG

harry666t
Członek DUG

Re: załadowanie modułu do kernela przed jego startem

widzę dwa rozwiązania.

1. wyhaczyć jądro by można było wkompilować moduł na stałe

2. zrobić initrd z tym modułem

obydwa poza zasięgiem moich umiejętności.

[ /\/\/\ o_0 ----->>>       Ascii Art Userbar User ]

"steal and steal and steal some more and give it to all your friends and keep on stealin'"
- Reznor

Stopka forum