Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
 Użytkownik
 Użytkownik

Witam
Mam taki problemik posiadam jajko dystrybucyjne i sprzętowego raida, podczas instalacji systemu uruchomiłem instalkę jako "linux dd" i zapodalem dyskietkę  ze sterami do tego raida. Wszystko jest spoko ale mam nowe jajko, które nie ma już tych sterów i czy jest możliwość załadowania tego modułu (ze starego kernela) wcześniej przed startem nowego jadra, bo tak to nie widzi wogóle raida :(
lub czy mogę kompilując nowe jajko wkompilować jakoś moduł ze starego jaja.
pozdrawiam
 Użytkownik
 Użytkownik

No więc inaczej, mam pliki:
disk-info, modinfo, modules.cgz, modules.dep, modules.pcimap, pci.ids, pcitable, rhdd
jest to sterownik do obsługi raida bez niego po kompilacji nowego jajka mam kernel panic bo nie widzi raida i oczywiście dysku. I teraz jak mogę ewentualnie spatchowac (coś jak łatki patch.gz ale nie mam tego w tej postaci) jądro o te sterowniki, czy jest to w ogóle możliwe.
Zaznaczę, że system to nie debian ale tu mi chodzi o samo jądro. Jeśli to coś pomoże to jest to CentOS. Podczas instalacji nowego systemu instalka ładuje te pliki z dyskietki za pomocą polecenia
linux dd
(wpisuje to przed instalatorem zaraz bo zbutowaniu płyty) i umieszcza już w jądrze dystrybucyjnym przez co system działa prawidłowo aż do kompilacji innego kernela. 
pozdrawiam

Członek DUG
 Członek DUG

widzę dwa rozwiązania.
1. wyhaczyć jądro by można było wkompilować moduł na stałe
2. zrobić initrd z tym modułem
obydwa poza zasięgiem moich umiejętności.