Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
no ale mi leny wali po dist-upgrade przy udev bubu poczekam na bardziej stable
czym się różni:
debian-testing-i386-netinst.iso 16-Apr-2007 03:44 164M
od
debian-testing-i386-netinst.iso.zsync 16-Apr-2007 03:44 287K
?
to są pliki ze strony: http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/dail … /i386/iso-cd/
pierwsze to obraz płyty, drugie to jakiś plik o rozmiarze 280 kB ;)
tyle zauważyłem :)
tylko co znaczy ta końcówka ".zsync"? i z czym się to w ogóle je?
ja bym tego po prostu nie ruszał :)
tyle zauważyłem :)
tylko co znaczy ta końcówka ".zsync"? i z czym się to w ogóle je?
wycinek z google
zsync — Optimised rsync over HTTP, is a file transfer program. It allows you to download a file from a remote server, where you have a copy of an older version of the file on your ...
chyba juz sie domyslasz ;)
no to ja sie pochwale pierwsza wpadka na nowym systemie
zamontowalem dysk 10bg do laptopa i zainstalowalem debianka 4.0 z szyfrowaniem plikow
pozniej zmienilem dysk na 100gb, zrobilem to samo. teraz chcac przegladac zasoby na 10gb musze wprowadzic haslo, no i tu sie zaczyna problem. podaje prawidlowe haslo a on go nie przyjmuje ;/ perke?
w ten prosty sposob na czas blizej nieokreslony zablokowalem sobie wazne rzeczy jakie chcialem przerzucic na inny dysk
a kto wie jak sa klucze zapisywane?
znajde, zgram podmienie i bedzie gii - chyba
a kto wie jak sa klucze zapisywane?
znajde, zgram podmienie i bedzie gii - chyba
Zobacz co masz w pliku /etc/crypttab
no to mam
hda5_crypt /dev/hda5 none luks
edit:
na dysku usb mam to samo, czy mam hda5 zamienic na sda5?
A tak się zarzekałem, że nie będzę instalował Etcha. ...
A jednak. Dysk mi stukał, pukał, aż mi prawie padł. Prawie, gdyż udało mi się z niego skopiować ważne dla mnie dane ( z zawrotną szybkością 3-4 kb na sekunde i w czasie kilku godzin) . Kupiłem dysk i pobrałem Etch. Konkretnie jedną płytę z KDE. Nie, panowie, nie. Nie mam pojęcia, kto wymyślił instalator, ale tutaj przesadzona z ułatwieniami. Mogli chociaż dać do wyboru, czy całe KDE instalować czy tylko kde-core.
Upgraduje se własnie do sida.
a po kiego grzyba instalowałeś środowisko ? Najpierw bazówka, a potem reszta dziadostwa -> aptem lub aptitudem - Ciebie trzeba uczyć ??
Ano to było tak: pobrałem iso , co zajęło mi cały dzień prawie. Odpalam instalke i tu zaskoczenie: gdzie do jasnej wybiera się oprogramowanie? Nie można? To jeszcze raz, ale ekspert. Też nie. Wnerwiony już windołsem zainstalowałem tak, jak było, byle szybciej.
Ale dla początkującego juzera, to ten Debianik jest megafriendly. Niech się Mandriva i SuSE schowa.
Wrzuca się live i instaluje się sida z chroota. :)
grml ma nawet specjalny skrypt do instalacji Debiana przez debootstrapa
http://www.grml.org/grml-debootstrap/
Instaluje do momentu jak tam coś chce z serwera lustrzanego. Puźniej cofam, instaluje gruba i masz samą bazę. A puźniej wiadomo - x-window-system, kde-core , kde-i18n-pl, msttcorefonts. Wsio.
Nie wiem czy to to miejsce i ten temat ale (nowe wydanie Debiana) i najwięcej tu "konkretnych" ludzi.
Padło słowo "expert".
Czytałem gdzieś że wybierająć w trakcie instalacji "expert" mogę wybrać czy chce mieć stable , unstable czy co mi się widzi a ja jakoś tam nie widzę wyboru nawet rodzaju jadra.
Ostatnio instalowałem na szybko i widziałem 2.4
Jak to z tym jest ?
ja instalowalem z netinstall ale nawet nie rozgladalem sie za ekspertem :P
i na koniec mile zaskoczenie, nie podoba mi sie kde i zawsze jak instalowalem "srodowisko graficzne" mialem za free kde i o wiele dluzsza instalacje, teraz zaznaczylem srodowisko graficzne, laptop, nic wiecej i na koniec wystartowalem nowego debiana spod gnoma - nie wiem jak sie instalator domyslil ale podobalo mi sie to :)
Najlepsze, że nowy instalator z Lenny, nie ma już wyboru:
* basesystem
* laptop
został sam basesystem
I tu kolejna przygoda: po instalacji etcha skompilowałem se kernelik i instalnąłem stery nvidii. Potem upgradzik do sida i tu siurpryza: x-y mi nie wstają z komunikatem, iż nie ma modułu nvidia i deveces. Walcze nadal.
Wywalczyłem. Skompilowałem na nowo kernelik i na nowo stery . Działa.
Najlepsze, że nowy instalator z Lenny, nie ma już wyboru:
* basesystem
* laptop
został sam basesystem
Prawda i to jest super tak ma być achhhhhj ak przyjemńie takiego netinstall instalować
Witam
starego debiana musialem usunac i zainstalowalem tego 4.0 ;]
Jak na 1cd to posiada o wiele wiecej niz woody. Dziala odrazu dzwiek, sa polskie znaki, jest Gnome, dalej nie zdazylem sprawdzic.
Mam jeszcze taka prosbe, mogłby ktos wklejic tutaj swoje sources.list, najlepiej jkaby bylo z stable i testing. Bo zrobilem swoje korzystajac z jakies tam stronki i niestety nie wszystko dziala i sa bledy a zapomnialem zrobic kopi zapasowej starego ;D
Fajnie znowu wrocic do linuxa :)))
Pozdrawiam :*