Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Chciałem zapytać orientujących się ludzi w temacie fotografii czy jest jakiś przepis na wykonywanie zdjęć dokumentom. Chodzi nie tyle o ważne odkumenty, co o pojedyncze kartki papieru na ktorych są zdjęcia oraz tekst, papier jest matowy.
Jak przygotować stanowisko pracy oraz jaką rozdzielczość walnąć aby zdjęcia były w dobrej jakości?

Członek DUG

Ja ekspertem nie jestem ale zdjęć bym niepolecał. No chyba że z tymi dokumentami/książkami czy co tam tyklko nie bedziesz nic więcej robił tylko je przechowywał. Polecałbym raczej skaner niż aparat fotograficzny.

Członek DUG

Zdjęcia widniejące na tych że kartkach chciałem potem umieścić w edytorze tekstu aby po wydrukowaniu były w miarę widoczne.

elektryk dyżurny

polecam jednak skaner, chyba że fotografujesz czyjeś notatki albo instrukcję do laborek i musisz to zrobić 'w terenie', wtedy jak najwięcej słonecznego światła i obowiązkowo wyłączyć lampę. ja robię takie zdjęcia w max rozdzielczości mojego aparatu (5 Mpx), bo tak mam ustawione i po prostu nie chce mi sie tego zmieniać ;)

Ojciec Założyciel
Tak jak rychu napisał - wyłączyć lampę błyskową. Jeśli masz makro to włącz. Możesz robić też w domu na stole - ale dużo światła sztucznego lub naturalnego. I uwaga, nie mieszaj światła sztucznego z naturalnym bo kolory wyjdą bubu

Członek DUG

Dzięki :]