Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Jestem userem debiana od kupy czasu ale takiego czegos jeszcze nie miałem.
Podczas instalcjia Debian Testing Netinstall 2006:11:11 (najnowszy na debian.org) przy instalacji podczas pobierania pakietów nie wolnodostępnych wyskakuje mi następujący komunikat w konsoli podglądu:
GPG error: http://ftp.pl.debian.org etch Release: The following singatures couldn't be verified because the public key is not avible: NO_PUBKEY A70DAF53607D3A1
Daljek kiedy już niby zassie pakiety po wybraniu instalacji czekogolwiek nawet samego środowiska podstawowego stop - nic się nie dzieje - niezaleznie co bym chciał instalować - po wejściu do konsoli:
Zingnorowano ostrzeżenie, wpisz "tak" by kontynuowac lub "nie by zakończyć"
Nieważne co wpisuje i tak nic sie nie dzieje. Instalator zatrzymuje się w momencie, w którym powinien zacząć pobierać pakiety z internetu, ale wciąż jest napisane "proszę czekać" - raz czekał komp całą noc a i tak nic nie wyczekał.
Dodam tylko ze próbowałem pobierać cokolwiek z różnych ftp i zawsze to samo - dzieje mi sie tak od piątku kiedy zmuszony byłem sformatować system ponieważ przebudowuje wszystko - do tej pory zawsze instalowałem tak samo i trybiło bez najmniejszych problemów.
Proszę o pomoc.
hmm ale instalator podczas instalacji nie pzowala wpisywac żadnych komend - co ty na to?
tylko jak skoro mój dysk jest czyściuteńki - podczas instalacji nie chcą się pobrac nawet podstawowe repozytoria do systemu podstawowego :/
kumple mnie już namawiają na gnetoo ale jeszcze >50% jestem po stronie debiana choć trace cierpliwosc
nie skojarzyłem ze chodzi o instalacje debiana... przełączsię na jakąś wolna konsole zaloguj na roota i po problemie. Albo zainstaluj sam system bazowy i całość wykonaj po instalacji systemu bazowego.
Nie moge nawet samego systemu bazowego zainstalowac - jestem w kropce - rzekłbym nawet w furii - nigdy mi się coś takiego nie przydażyło...
Rozważam już nawet pobranie jakiegoś sarge offline i z tego zainstalowanie systemu bazowego a resztę a neta choć to byłby napewno na dzień dobry stary jakiś kernel...
Hmm moze ktos mi podac linka do najnowszego testinga moze ja jakiegos nieaktualnego pobrałem - mam wersję 2006:11:11
tylko jak skoro mój dysk jest czyściuteńki - podczas instalacji nie chcą się pobrac nawet podstawowe repozytoria do systemu podstawowego :/
kumple mnie już namawiają na gnetoo ale jeszcze >50% jestem po stronie debiana choć trace cierpliwosc
Wylazło szydło z worka właśnie, wygasły klucze archiwum debiana na 2006. Należy użyć obrazów etch daily-builds. Są zupełnie bezpieczne i używalne.
Czadman nie wiem jak mam ci dziękować...
Hmm moze jakiś browar offline lub cos inengo - kurcze 2 tygodnie temu stawiałem server i było wszystko ok teraz już taka lipa - dzienx jeszcze kiedys się odwdziecze...
Temat niniejszym uważam za zamknięty.
Dziękuję bardzo.
kumple mnie już namawiają na gnetoo ale jeszcze >50% jestem po stronie debiana choć trace cierpliwoscWylazło szydło z worka właśnie, wygasły klucze archiwum debiana na 2006. Należy użyć obrazów etch daily-builds. Są zupełnie bezpieczne i używalne.
Czadman czy to znaczy że stabilny etch jest coraz blizej czy moze po prostu klucze są generowane na okres czasu "Od Do"
Moim zdaniem sa na okres 3m-cy poniewaz z tego co wyczytałem moja wersja to 2006 listopad 11 a dziś 2007 luty 11 czyli równe 3 miesiące różnicy.
Tylko dlaczego na debian.org nadal dostępna jest stara wersja testinga?
EDIT: Poprawiam się ja mam to od piątku czyli od 9 lutego wiec ne wiem jak to jest...
Klucze służą do podpisywania archiwum i są zmieniane co roku i aktualne z 2006 wygasły 7. lutego. Instalowalny obraz etch nadejdzie z wersją rc2, póki co daily-builds.
Debian tak ma. :)
http://wiki.debian.org/SecureApt#head-a36d2c1ab97d3 … a75b858e56b07