Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
AVE
CZy moze mi ktos wytłumaczyc korelacje pomiedzy programami:
apt aptitude wajig dselect dpkg deity
Który z nich jest najlepszy ?
http://julien.danjou.info/article-apt-build.html ja jade natym jest dobry
Natomiast aptiutde lubi zasypac zaleśnośćiami, potem mozna mieć ładne bubu. I co jeszcze na ten temat Mój samochód ma na Blacie 240 a kolega motor i jechał nim 260 a ja najwięcej 160 nie ma zbyt duzo rożnicy pomiędzy tymi aptami.Do wyboru do koloru karzdy znich jest dobry
http://julien.danjou.info/article-apt-build.html ja jade natym jest dobry
Natomiast aptiutde lubi zasypac zaleśnośćiami, potem mozna mieć ładne bubu.
Powiem Ci brzydko, że bzdury pleciesz. To właśnie aptitude dba najlepiej o zależności. Można go nie lubić, ale z tym ładnym bubu to przesada.
To właśnie nie używając aptitude można się dorobić po kilku miesiącach kupy zaśmiecających pakietów.
Po trzecie apt-build to nie jest menadżer pakietów.
wajig, jak można przeczytać w opisie pakietu, jest tylko nakładką na apt-get, apt-cache, etc.
Osobiście podoba mi się aptsh, szkoda, że również jest nakładką na apt-get a nie aptitude.
Co do aptitude i bubu - jeżeli ktoś się nie potrafi aptitude posługiwać to faktycznie może zrobić bubu, początkującym lub "nierozgarniętym" raczej bym go nie polecał. Jednak jeżeli umie się nim obsłużyć to same korzyści, nieporównanie lepszy od apt-geta. (Szkoda tylko, że nie ma komend analogicznych do apt-get build-dep, apt-get clean, etc.; no chyba, że o czymś nie wiem.)
Który z nich jest najlepszy ?
A która dystrybucja jest najlepsza? :P
Przyznam się bez bicia, że nie potrafię korzystać z aptitude. Ot, dzisiaj sobie uruchomiłem. I aptitude nagle znajduje jakiś konflikt, który mnie nie obchodzi: oooq-kde jest w konflikcie z OOo. Więc aptitude chce wywalić OOo. Tylko ja nie nie mam zainstalowane oooq-kde ani nie chce go zainstalować.
Jest jakiś problem, którego ja nie rozumiem. Pewnie dlatego, że nie umiem się obchodzić z aptitude.
ZLe sformułowałem pytanie z tym najlepszym.
Który najlepiej radzo sobie z zaleznosciami ?
ps. aptitude clean
czysci pakiety
I druga sprawa , moje pytanie to pytanie o korelacje :>
CZyli co konkretnie jest czeg o nakłądką.
Juz siedowiedzialem ze wajig , i aptsh to nakladki na apt.
A jak sie ma dselect ?
Jesli sie nie myle to apt jest nakladka na dpkg ?
apt (apt-get i inni), aptitude i dselect to trzy różne interfejsy do zarządzania pakietami.
Apt i aptitude korzystają z libapt, a dselect operuje bezpośrednio na dpkg. To faktycznie libapt jest nakładką na dpkg, a apt i aptitude korzystają z libapt.
Aptitude potrafi rozwiązywać zależności, podaje rozwiązania (czasami głupie, ale przeważnie daje radę), apt-get się przy tym gubi i zostawia użytkownika z błędami zależności do ręcznej poprawki, szczególnie w unstable.
Nie zgadzam śię z tym na Sidzie apt-get był i jest dlamnie niesamowitą macihiną A ten Aptitude robił mi zawsze Bubu oj nie ładny zasypał mnie zaleznościam i takimi pierdołami,których nie chcialem miec w kompie lub chciała usunąc coś ważnego i zawsze miałem ponim system w kosmos.Wole
Apt-geta i zimne Piwo
A na co nakładką jest synaptic bo juz sie pogubiłem.
Jesli dobrze zrozumiałem Czadmana to wszystko zaczyna sie od dpkg.
Synaptic to graficzna nakładka na apt
synaptic: Wymaga: libapt-pkg-libc6.3-5-3.3 naj mniej bo dawno nie robiłem łupgrajta
Część dotycząca aptitude i apt juz przetrawilem.
Co natomiast z desect ? Czy w dselect samemu trzeba
zarzadzac zależnościami ? Czy moze jest jakis menadzer ?
zależności są rozwiązywane na poziomie dpkg..
nigdy nie mialem problemow z aptitude i dlatego go polecam. To, ze robi "kosmos" z systemu jest oczywiscie bzdura ;)
Aptitude? Po zainstalowaniu base system od razu go używać, a problemów nie będzie. A nie tylko sporadycznie.
Różnica pomiędzy aptitude a używaniem apt-get?
Najłatwiej ją wychwycić instalując jakiś pakiet z zależnościami i później próbować ten pakiet odinstalować. Aptitude zapamiętuje zależności i wywali dany pakiet razem z nimi, natomiast apt-get trzeba wszystko osobno wywalać. Tak po chłopsku.
a jeszcze co do tego niby "kosmosu" z aptitude ;) Podejrzewam, ze chodzi o sytuacje z metapakietami(czy jak to sie zwie), ktore same nie sa programami, a jedynie wskazuja na inne pakiety. Taki metapakiet to np. kde, kdebase, itd. Sproboje wyjasnic z czym moze wiazac sie ten "kosmos";)
Troche lopatologicznie...;)
Jesli w aptitude wybierzemy do zainstalowania metapakiet, powiedzmy M, ktory wymaga pakietow A,B,C,D to pakiet M zyska status(czy jak to tam zwac) "wybranego do zainstalowania", a pozostale pakiety(A,B,C,D) TYLKO status "instalowanych automatycznie dla spelnienia zaleznosci". Jesli teraz stwierdzimy, ze nie potrzebujemy wcale pakietu D i sprobojemy go w aptitude odinstalowac to pojawia sie problemy z zaleznosciami metapakietu M (bo wymaga on m.in. D) i sugerowane bedzie jego odinstalowanie. Poniewaz tylko M mial status "wybranego do zainstalowania", a pakiety ABCD tylko "instalowanych automatycznie" to rowniez i ABC zostana teraz automatycznie odinstalowane (w mysl, ze nie byly one instalowane celowo, a niejako z koniecznosci spelnienia zaleznosci). Jesli jednak wciaz potrzebujemy ABC to nalezy:
1) Pozbyc sie metapakietu M (ktorego funkcja ogranicza sie jedynie do wskazywania innych pakietow) w celu rozwiazania problemu zaleznosciami (wcisnac "-" nad pakietem w aptitude)
2) Zaznaczyc pakiety ABC w celu poinformowania aptitude, ze chcemy je miec. (wcisnac "+" nad pakietem w aptitude)
Wystarczy wiec wcisnac "e" gdy pojawi sie problem z zaleznosciami i zaznaczyc/odznaczyc co trzeba i juz :]
w ankiecie nie ma aptsh :)
http://dug.net.pl/forum/viewtopic.php?p=39144&s … e81c38a9db054
Dość tak wmiare na kde to szło
Lepsza konsola
Przykleiłem, bo bardzo fajny temat dla młodych adeptów :)
Właściwie to wcześniej już głosowałem ale jedno powiem, wraz z przesiadką na etch przesiadłem się również na aptitude... w linii poleceń wraz z lekką domieszką apt-get(w razie problemów) wymiata... samo dpkg też się przydaje. ;)
od momentu przesiadki na Debiana korzystam z aptitude:)
wczesniej na ubuntu apt-geta uzywalem.. nawet w suse korzystalem z apta a nie yasta:)