Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam ..
Mam zamiar przeniesc cache squida z reiserfs na reiser4, poniewaz reiser4 lapiej bryka - w tym celu musze wrzucic na serwerek jajko 2.6... interesuje mnie to - jak sie kernele z serii 2.6 spisują na serwerach, czy macie jakies doswiadczenia z tymi jajkami w zastosowaniach produkcyjnych. Pytam , bo kiedys mialem 2.6.8 i sie wysypywał bez zadnego ostrzezenia, teraz mam 2.4.28-grsec i jestem zadowolony ... tylko to reiser4 ....
pozdro
no mi też coś słabo chodzi to 2.6 na tej mojej workstacji ale jakoś próbuję się z tym dogadywać... zobaczymy
na dzień dzisiejszy przyznaję, że na 2.4 się lepiej pracowało
ja mam 2.6.11 ale na domowym. Na razie nie narzekam
taaa ... na domowym to tez mam :) i to różne jego wariacje (ck , mm, ac , grsec) i dziala dobrze ... tylko ze w domy nie mam za bardzo jak routingu przetestowac , a to w moim przypadku najwazniejsze zeby routing dzizlal dobrze , zeby nie bylo oopsów ani segfaultów przy ładowaniu/usuwaniu modułów ...
OFFTOP
ostatnio namówiłem szefa na 64 bitową maszynke :) (athlon 64 3000+) za jakies 2 tygodnie bede mial to cacko :) a na nim "debilian" pod amd64 ... az nie moge sie doczekac zeby zapodac ten wynalazek
pozdro
tez bym chiala zeby szefowie zucili mi taka maszynom na server
wybij sobie z głowy :D w każdym razie na server DUG-a :)
pod 2.6.x wywala się to co w serwerach najistotniejsze - czyli iptables, moje doświadczenie jest takie że raz sobie działa netfilter, a raz nie i nie wiadomo dlaczego. Bywa że chodzi zobie ładnie kilka dni az nagle jebut ! i wszystko stoi - najczęściej przestawała działać maskarada, a założenia patch-o-matic na 2.6.x graniczy z cudem, potrzebny jest na to patch Alana Cox'a i potem nawet udao się wrzucić o-matic'a , ale miałem taki problem że serw mi kilkakrotnie zwisł przy restarcie firewalla - na desktopie 2.6.x też zaczyna mnie wkurzac , bo tsery NVidi dają sie zainstalować na 2.6.9 i 2.6.10 a 2.6.11 - juz nie . No i chyba i tak wrócę do 2.4.28 gdzie wszystko pięknie zawsze działa, tylko obsługa nagrywarek z emulacją SCSI mnie dobija
A u mnie w domicu bez emulacji scsi dzialja nagrywarki na 2.4.28
taaaa.... działać to one będą :) też tak miałem, tylko szybkość nagrywania max 8x
a jak to zainstalować ???
a więc tak działam zgodnei z tym artem i dochodze do rozdziału 4 gdzie jest konfiguracja i mam problem a mianowicie opisany jest on pod jądro 2.4.20 a ja ściagłem 2.6.11.6 i troszku sie to różni niestety stąd pytańko jest coś na ten temat ?? jakaś aktualizacja owego textu ??