Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Szukalem w necie ale nie znalazlem nic interesujacego wiec pytam tutaj czy jest mozliwosc zeby w konqu zrobic przezroczyste tlo dla zawartosci katalowgow ??? a jesli tak to jak ze obrazek sie da to ja wiem ale przezroczystosc??

Piwo DUG

http://img127.imageshack.us/img127/543/zrzutekranu7ac0.png tu jest ale mozilla chyba ci oto chodziło tak ??czy zle kumam

Członek DUG

no właśnie świetnie to wygląda. napisz coś więcej

Użytkownik

Członek DUG

no tak mniej wiecej o to jak to uzyskac ????

Użytkownik
to tak...
dorzucasz w konfigurcji serwera Xów takie "coś"
Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection
a potem:
centrum sterowaia KDE --> pulpit --> okna --> przeroczystość
zaznacz sobie ptaszka że chcesz przezrozycztości używac i ciesz się samą przezroczystością :)
mi to ładnie w sumie działało, choć raz na pare dni serwer X zaliczał mi wywrotkę, ale nie wiem, może to dlatego że ja korzystam z konsoli Yakuake a zazwyczaj wywotka X'ów była jak konsola się wyłaniała lub chowała... :|

Członek DUG

ja wiem jak uzyskac przezroczystocsc z composite lol :P
ale na tym scfreenie mozilla nie ma tla wogole tylko ma przezroczyste a tego compositem nie zrobisz bo mozesz ustawic tylko ccalwkoita przezroczystosc wszystkich okien a nie na tym mi zalezy tylko na tle przezroczystm :P
wiesz ikonki w konq normlane napisy normlane tylko nie ma tla w np x-chat tak sie da to ciekaw jestem czy w konq tez jak znam zycie sie da bo to linuks tylko zapewne cos w opcjach alebo jakis patch i rekompilacja czy cus tak jak z przezroczysta konsola w kde ( zeczywista przezroczystosc nie pozorna) itp
ale dzieki ze pomyslales ze nie wiem jak wlaczyc composita autentycznie mi spadla samoocena;(

Użytkownik
sorry jak Cie obrazilęm :(
nie chciałem :*
a tak powaznie już :P
to właśnie mi to zwykłego compozita wygląda...
nie wiem co dokładnie w tym widzisz nadzwyczajnego :(
ale OK może nie widze tego co widza inni :|
ale na okienku mozilli jak dla mnie wszystko jest przezroczyste, czarne literki też... :)

Członek DUG

to właśnie mi to zwykłego compozita wygląda...
Bo to jest zwykły compozit
marcusdavidus radze sie dokładnie przyjrzeć

Piwo DUG

xcompmgr,transset,http://gentoo-wiki.com/TIP_Xorg_X11_and_Transparency i coś takiego wychodzi idzie robić cieńie