Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zakupilem ostatnio sobie do poczytania gazetke linux magazin i była tam plytka knoppixa dvd wersja 5.0 powiedzcie dlamnie czy da sie zrobic z knoppixa pelnoprawnego debiana jak jest z repo do apt-get czy sa takie same jak pod debiana?
tak instalujesz knoppix jako debian dajesz repo z unstable dajesz dist upgrade potem zmieniasz repo na testing dajesz dist upgrade .. przynajmniej wedlog poradnika ja zaisntalowalem normalnie knoppixa dalem reo z testing zrobilem full update nie ugrade i mam .. tzn mialem bo mi dysk siadl cos jak debian z pakietami knoppixa czyli ze znakomita wykrywalnosca sprzetu itp a zadnych problemow nie zanotowalem doslownei nic .. zadnych niespelnionch zaleznosci czy cosik :P wiec mozesz tak instalowac z tym ze razem z knopixxem instaluje sie masa pakietow ktorych potrzebowac nie beddziesz ale za to masz swietnie wykryty i skonfigurowany sprzet pozatym knoppix ma fajne opcje :P ogolnie fajny jest knoppix :P jesli jestes new userem polecam knoppa :P ja sie tak uczylem
U mnie na zainstalowanym knoppixie nie bylo problemow ani ze sprzetem ani z repozytoriami - poki co nie znalazlem przypadku zeby jkies repozytoria Debiana mi nie zadziałały na knoppixie.
Pozdrawiam
Teoretycznie upgrade Knoppiksa do Debiana się udaje. Teoretycznie. Pewnego dnia kiedy już zapomnisz, że na początku system nazywał Knoppix możesz trafić na jakiś problem z tego wynikający. Było kilka tematów o tym na DUG-u.
Na krótką metę możesz tak zrobić. Na dłuższą lepiej postawić Debiana klasycznie.
Jeżeli chodzi o wykrywalność sprzętu - to, że Debian kiepsko sobie z tym radzi to mit. Od Sarge'a jest z tym już dobrze.
jak juz nie chcesz instalować z instaltora Debiana, bądź nie możesz tak na szybko bo instalator Debiana np. ten sieciowy z testinga przykładowo, nie widzi Ci twojego CD :(
to ja polecam do "kombinowanych" instalcji dystrybucje cdlinux.pl mały,
kernel jest w miare "pełny" :)
jak narazie wszędzie mi ruszył
to jest debian unstable ale ze tam tak naprawdę mało co jest ;) bo jest jak sama nazwa mówi "mały" wiec repozytoria podmeiniasz i masz co chcesz :)
ale skoro juz masz Knopixa to polecam debootstrap ... http://opcode.eu.org/podstawy_linuxa/#podstawy_linu … ana:mirroring