Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-10-25 20:22:27

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

ekhm, bezpieczenstwo

a wiec wiedzac ze linux prowadzi logi, zaczalem je szukac by dowiedziec sie co tak naprawde dzieje sie z moim kompterem-serwerm, i... potwornie sie przerazilem, czytanie logow to jak horror. Nie chodzi mi trudnosc, bo linijki mowia same za siebie:

Oct 25 06:07:13 debian sshd[jakis pid] llegal user tania from "jakis ip w ipv6"

i takich linijek jest od groma, wiem ze w sieci czychaja rozne lapki na winde, wlsnie w takiej postaci, ze programy probuja zlamac dostep, ale zeby na linux'a system ktory jest rdzeniem sieci Internatowej, bez ktorego nie stronek www, chaterii, i bla bla bla z ktorych raczej nie korzystam (procz GG, post i naszego forum i jakis innych spraw). Pytanie: czy zlamia dostep do serwera???

intryguje mnie jeszcze te linijki kody

It 25 06:07:13 debian CRON[jakis pid] (pam_unix) session opened for user root by (uid=0)

i te linijki przeciagaja sie przez caly dzien, co godzine jest wykonywany open i close, chociaz to nie robie ja

aha ja wiem ze mam sshd, bo sam sie o to prosilem

#2  2006-10-25 21:19:05

zielkam - były zielony_83 :)

zielkam
były zielony_83 :)
Serwis

Re: ekhm, bezpieczenstwo

co do 1 linijki to w /etc/ssh/sshd_config ustaw AllowUsers login(-y) które mogą się połączyć
co do drugiego to chyba jakieś zadanie z CRON`a sprawdź crontaba ;-)

Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
##
FluxboxPL | Mój Lepszy Świat | UnixyPL | Telenia VOIP dla ISP
JID: zielony@jabster.pl

#3  2006-10-26 00:06:48

Szczur[R] - Użytkownik

Szczur[R]
Użytkownik

drugi wpis jest ok.
problem czestych prob logowania (ssh/pop3 itp.) w duzej mierze rozwiazuje.... zablokowanie mozliwosci pingowania serwera :)
moze i to sie wydaje smieszne ale tak jest - sprawdzalem na wlasnych maszynkach - daj do firewalla regolke wpuszczajaca pinga tylko z wewnatrz Twojej sieci a zablokuj dla reszty. po kilku dniach wpisow w logach robi sie n_razy mniej

pozdr

http://sopot.i365.pl/neo/i/us4.jpg

#4  2006-10-26 18:34:17

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

okey przetestuje to, dzieki

jest zrobilem to zobacze jutro statystyki, moze nie bedzie juz taich wypisow o grzeskach, manikach, julkach, wikach, i innych imionach ;]

Stopka forum