Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kilka tygodni temu pisałem o mojej walce z zainstalowaniem Sarge'a.
Z braku netu przynosiłem z pracy na płytce wszystkie potrzebne mi deby i biblioteki. Miałem już to co chciałem i ... nieszczęście. Zostawiłem w napędzie instalkę Debiana. Podczas mojej nieobecności żona usiadła do kompa po raz pierwszy od miesiąca. Widziała, że coś się chce zainstalować, więc zwyczajem z Windowsa klikała ENTER.
Zainstalowała mi na nowo Linuxa na całym dysku! Wymazała wszystko!
Przyszedłem do domu a ona trochę wystraszona powiedziała, że coś zainstalowała. Odnotowałem też w wypowiedzi nutkę dumy , bo komp powiedział jej OK.
Myślałem, że się załamię!
Tyle razy mówiłem jej i córce, że jak nie wiedzą co robić, to mają zostawić komp w spokoju do mojego przyjścia.
Kiedy już ochłonąłem po dłuuuuuugim spacerze wymyśliłem fortel (karę).
Ponieważ widziała tylko literki powiedziałem jej, że zepsuła kartę graficzną i niech się cieszy, że poszła karta a nie 19" LCD.
Niech ma nauczkę. ;)
Za tydzień, jak kupię kartę może powiem jej jak było naprawdę.
Ludzie, trzymajcie swoje żony z daleka od Waszych maszyn!
No ładnie.
Mogło być gorzej. ;]
http://www.rzeczpospolita.pl/News/1,20,40062.html?rss=1
Ale popatrz jaką masz zdolną żonę - zainstalowała Debiana nawet nie wiedząc o tym. Pomyśl ilu ludzi nie potrafi tego zrobić, choćby nie wiem jak się starali. :P
Ale popatrz jaką masz zdolną żonę - zainstalowała Debiana nawet nie wiedząc o tym. Pomyśl ilu ludzi nie potrafi tego zrobić, choćby nie wiem jak się starali. :P
nom widzisz ludzie sie starają i ze skóry wyłażą, a ta tylko pstryk-pstryk, ok-ok i wszystko w porządalu ;) zdolną masz babę facet
wniosek z tej bajki: debian bez neta to członek wielki, a nie debian ;)
Tutaj wychodzi strasznie nieprzyjemna cecha instalatora Debiana.
Przy partycjonowaniu dysku domyślną opcją jest wykasuj cały dysk,
Sądze, że można by to zmienić.
Zyong - twoja zona jest cierpliwa przeciez instalacja debiana troche trwa :] a pna chac skprzysac z kopa poswecila tyle czasu na "instalowanie" debiana....
No to teraz kaz jej korzystac z debiana :]
A moja żonka jest super i używa Debiana z chęcią i nic nie psuje. Przecież szybciej Winde się popsuje niż Linuxa. Poza tym to nei jej wina że botowało ci z płyty tylko twoja że w biosie zostawiłeś botowanie z CD.
A moja żonka jest super i używa Debiana z chęcią i nic nie psuje. Przecież szybciej Winde się popsuje niż Linuxa. Poza tym to nei jej wina że botowało ci z płyty tylko twoja że w biosie zostawiłeś botowanie z CD.
i płyte w napędzie :)))))
no, nie wszystko stracone, hiren boot cd i skanujesz dysk sektor po sektorze i odzyskujesz partycje NTFS, co prawda niektore rzeczy bedziexz mial usuniete/uszkodzenie (stopien uszkodzen zalezy od fragmentacji woluminu) ale duzo rzeczy odzyskasz...
A po co odzyskiwać windowsa? Szkoda miejsca na dysku !!!
no windowa jak windowsa, ale dane sa istotne...
Kurde fix, mnie tyle czasu zajęło przebrnięcie przez instalację debiana, tyle prób i błędów, a ten narzeka, że ma taką zdolną żonę. :P :P Pozdrowienia dla pani Zyongowej. :) :)
Do wszystkich:
1. Kiedy męczyłem się z kilkakrotną instalką, to Zongowa ;) i córka pytały mnie z czym się tak męczę. Kiedy powiedziałem, że instaluję Linuxa, to taki system bez wirusów, a ona na to: To po co jest Windows?
2. Podczas tego długiego spaceru też sobie uświadomiłem, że ja walczyłem ponad 10 godzin aby zainstalować 2 systemy tak jak chcę, a ona w kilkanaście minut strzeliła mi świerzą instalkę i to po niemiecku!
3. Pewnie, że będą korzystać z Debiana. Jak tylko kupię kartę graficzną :) Kiedy pokazałem im tapety, powiedziałem że nie ma wirusów są zachwycone.
4. Z każdą instalką partycja Windowsa jest mniejsza. Największe straty to deb'y, biblioteki, tapety. Kit z nimi, poczekam na Neostradę do końca miesiąca i będę miał to co chcę.
Ja swojej żony nie dopuszczam do komputera :)
Moja żonka ostatnio spostrzegła, że internet nie działa. Nie zrażona tym faktem zadzwoniła do providera na skrgę. Ten do niej, że powinna odłączyć na 15 sekund zasilanie od routera. Wyciagnęła z routera wszystko, co dało się wyciągnąć, by mieć pewność... Potem podłączyła kable robiąc z urządzenia niezłego pająka skiełbasiwszy nieco konfigurację ;) i zadziałało! Zorientowałem się, że coś jest nie tak, jak mi laptok po radiu nie wstał :)