Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dziwne ale dlaczemu na Sidku niem swieżego Gnomka 2.16 ino jest 2.14
Niech ktoś to mi wytłumaczy bo ja jestem zaszkowany tym faktem i nie umiem na te pytanie odpowiedziec na Ubuntu beta3 edgy juz jet a Sidek co potyle wtym ?????
P><S zdenrwowany Ryszard
dlatego, ze nie ma tylu developerow aby go implementowac w debianie? KDE szybciutko sie pojawił po wydaniu stable. xfce4.4 w debianie jest w wersji beta. Tak wiec wychodzi na to, ze bez developerów ani rusz. Widocznie większa liczba wybiera alternatywe oraz mało osób testuje gnome.
Nie śledze aż tak bardzo informacji politycznych/strukturalnych debiana, jednak te wnioski wydają mi się zgodne z rzeczywistością. Dodatkowo unstable jest bardzo stabilny w debianie na tyle, ze trzeba go przetestować pod każdym względem.
A to dzięki za taka odpowiedz dodam,ze w gentoozie tez nima
Developery no właśnie cały sęk w tym
a w Ubuntu jest najnowszy Gnome, bo Ubuntu na nim się opiera
Jest na edgy ubuntu wersja 6.10 beta3 ale nie bende przeciez tego instalował.
Bo bedzie w grudniu finall i mala rywalizacja z Debianem number 4 tak i to wszystko
P..s
bedzie w grudniu finall i mala rywalizacja
imho nie ma jakiejś większej rywalizacji - targetem Debiana i Ubuntu są inne grupy użytkowników
Gnome jest podstawowym środowiskiem dla Debiana tak jak dla Ubuntu, instaluje się w podstawowej instalacji. Problem jest w tym że muszą go spakować do wszystkich architektur które obsługują, Ubuntu ma tylko 3 więc u nich to mniejszy problem.
Większa część Gnome 2.16 jest już w experimental a to stronka na której można podpatrzyć jak im idzie: http://www.0d.be/debian/debian-gnome-2.16-status.html
Pozdrawiam.
Gnome jest podstawowym środowiskiem dla Debiana tak jak dla Ubuntu, instaluje się w podstawowej instalacji.
Niezupełnie, Debian domyślnie nie instaluje nawet serwera X-ów (chyba że coś się zmieniło ostatnio). Zgoda - przy zainstalowanych kilku menedżerach domyślnie palmę pierwszeństwa ma Gnome, ale nie jest to niemal "jedyne słuszne" środowisko, jak rzecz ma się w Ubuntu.
(...) Developery no właśnie cały sęk w tym
Steve Ballmer juz dawno to zauwazył ;P