Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-09-04 11:12:16

pablo - Członek DUG

pablo
Członek DUG
Serwis

Karta graficzna a płyta główna

Posiadam płyte ze złączem APG 4X. I chcem wymienić sobie karte graficzną na troche lepszą. Jednak wszystkie lepsze karty graficzne mają złącza APG 8X. Czy można się jakoś objeść bez wymiany płyty głównej?

Pusto :)

#2  2006-09-04 13:24:29

Contravene - Użytkownik

Contravene
Użytkownik

Re: Karta graficzna a płyta główna

Większość kart graficznych współpracuje z AGPx8 i AGPx4 (jednak w tym przypadku wydajność bardzo sie obniża). Jeśli bardzo zależy ci na grafice, to wymień platformę. Jeśli nie, to wybierz kartę i sprawdź, czy pójdzie na AGPx4.

#3  2006-09-04 17:53:24

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Zanim kupisz to dobrze jeszcze przeczytac specyfikcje GPU, ale z teog co mi wiadmo to nawet 6600 Nvidii mają wsparcie cały czas do AGP x2 ( o nowszych nie czytałem bo po co mi i tak takie 6600 :] ). Jeśli chodzi o ATI to tutaj jest już gorzej bo to zależy od GPU, ale z tego co pamietam to tutaj chyba juz porzucono wsparcie AGPx2 ( ale karty na AGP x8 powinny działac na x4, kwestia to to czy GPU obsługuje obydwa standardy napięć ).

#4  2006-09-04 19:20:21

pablo - Członek DUG

pablo
Członek DUG
Serwis

Dzięki za odpowiedz. Osobiście myślałem że z tego nic nie wyjdzie. A co do kart to napewno kupie nVidie bo z nią nie ma problemu. Bo Ati ma narazie za słabe sterowniki.

#5  2006-09-06 02:33:56

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

A co do kart to napewno kupie nVidie bo z nią nie ma problemu. Bo Ati ma narazie za słabe sterowniki.

???

ten facet właśnie rujnuje mój światopogląd na karty graficzne ;)

jeśli chodzi o zachowanie pod linuchem to właśnie nvidia zawsze dawała dupy - chyba, że coś się zmieniło?

linux regd. user #248790

#6  2006-09-06 09:53:20

coby6 - Członek DUG

coby6
Członek DUG

Agp x8 jest zgodne wstecz z agp x4 więc nie będzie problemów  ( wynika to z tego że zasilanie szyny agp jest takie same w x4 i x8  ) . Co do spadku wydajności jest to spadek na poziomie 3 %  do 10 %. [/url]

<............>

#7  2006-09-06 10:13:56

pablo - Członek DUG

pablo
Członek DUG
Serwis

Heh. Mój starszy brat 5 lat temu gdy kupowaliśmy nowego kompa stwierdził że kupimy karte nVidii bo Ati na linuxie źle chodziło.

Ostatnio instalowałem dla kumpla sterowniki do ati. Dopiero po dłuższej zabawie udało mi się zainstalować stery na których można przejść z trybu graficznego do tekstowego i z powrotem. A na nowszych nie działała akceleracja. Może w najnowszych jest już dobrze. A z nVidią nie miałem żadnych problemów(prawie - ale to zapewne z tego że w tedy miałem bardzo małą wiedzie na temat linuxa).

#8  2006-09-06 11:58:16

Contravene - Użytkownik

Contravene
Użytkownik

wynika to z tego że zasilanie szyny agp jest takie same w x4 i x8

"Są trzy specyfikacje portu AGP :
-AGP 1.0 - prędkości 1x, 2x ; napięcie 3,3 V
-AGP 2.0 - prędkości 1x, 2x, 4x ; napięcie 1,5 V
-AGP 3.0 - prędkości 4x, 8x ; napięcie 0,8 V

Teraz co do kart graficznych:
-karta na AGP 1.0 - pójdzie na płycie z AGP 1.0 oraz 2.0
-karta na AGP 2.0 - pójdzie na płycie z AGP 1.0, 2.0 i 3.0 (wszystkie)
-karta na AGP 3.0 - pójdzie na płycie z AGP 2.0 i 3.0

To są informacje teoretyczne. W praktyce bywa... zupełnie inaczej :). Są karty AGP 3.0 działające we wszystkich trybach, np. niektóre produkty ATI z serii Radeon - 9700 i 9200."

Źródło: Enter

#9  2006-09-06 13:46:23

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Proste prawa fizyczne
Zmniejszenie napiecia wymaga zwiększenia natężenia przepływających elektronów. Tym samym zwiększa się ŋęstość polowa i straty cieplne - chyba, że przewodniki są odpowiedniego przekroju i niskich oporach na całej drodze "transmisji".

Złącza AGP x4 są TYLKO 1.5V. Na płytach mających złącze zgodne ze standardem AGP v3 są dwa tory zasilania odpowiednio wybierane w zależności od karty. Dlatego AGP v3 pracuej 1.5V/0.8V ( odpowiednio dla x4 i x8 ). Następnie jest jeszcze kompatybilność samego GPU i tutaj o niej dowiemy się z karty katalogowej, a dokładnie wystarczą nam akceptowane napięcia przez GPU.

Zaletą kart Nvidii jest np. VidiX :) - którego to nie umie jeszcze rozgryźć bo w mplarze z "palca" umie go włączyć, ale już z GUI wywala błąd -vo :P

Stopka forum