Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jest dysk:
hda1 = windowsXP
hda2= partycja NTFS
hda3 = swap dla linuksa
hda4 = bedzie debian
Przy instalacji w mbr zapisze lilo. Nie wykryje ono xpeka i bez opcji wyboru bedzie startowal debian.
dlaczego pomimo wpisu:
.... other=/dev/hda1 label=Windows1 ....
nie moge wybrac windowsa do startu?
daj całe lilo.conf, bez komentarzy:
cat /etc/lilo.conf | grep -v -E "^$|^#"
--
przy okazji podepnę się pod temat:
zmieniając stable na testing, kiedy próbuję przeładować lilo, ten nawija do mnie, że:
Fatal: chroot /dev/root: Not a directory
nie kumam nawet, co on próbuje zrobić. do czego jest mu potrzebne /dev/root ?
--
EDIT: problem rozwiązałem - /dev/root ma wskazywać na katalog .. (czyli root). tylko na członek robić z tego specjalny plik w /dev i korzystać z tego, zamiast po prostu wpisywać / to pojęcia zielonego nie mam. nie wiem, może po prostu za głupi na to jestem
Jest dysk:
hda1 = windowsXP
hda2= partycja NTFS
hda3 = swap dla linuksa
hda4 = bedzie debian
Przy instalacji w mbr zapisze lilo. Nie wykryje ono xpeka i bez opcji wyboru bedzie startowal debian.
dlaczego pomimo wpisu:Kod:
.... other=/dev/hda1 label=Windows1 ....nie moge wybrac windowsa do startu?
oprocz tego trzeba jeszcze dopisac pare paramterow dotyczacych menu.
Dzieki. Znalazlem w necie kilka konfigow, odhaszowalem u siebie "prompt" i jest ok.
Tylko przy /sbin/lilo pojawia sie info
Warning: CHANGE AUTOMATIC assumed a for "other:/dev/hda1"
Widzialem na forum podobny komunikat (z wieksza liczba informacji w bledzie) i tam byla gadka o "rozjechaniu sie partycji". Martwic sie tym?
Co do startowania lilówki: troszkę źle to opisałeś w pierwszym poście. Można to zrobić bez odchaszowania prompta. Wystarczy w czasie uruchamiania kompa wcisnąć lewy Shift i przytrzymać do momentu ukazania się lilo. Wtedy już wybierasz sobie system który chcesz.
U mnie Shiift nie zadzialal. Nic sie nie pojawia, tylko info, ze na dyskietce nie ma niczego do bootowania potem lilo kilka kropek i leci debian. Wszystko trwa z 2sekundy. Dopiero "prompt" i "timeout" pozwalaja mi wybierac sysytem.