Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
http://mundial.onet.pl/0,1247843,1349702,wiadomosc.html
Niezłą mamy opinię - ale ja się nie dziwię. Widziałem naszych w akcji za granicą -piją, kradną wstyd się przyznać że jest się polakiem.
Ostatnio z żoną i dzieckiem wybrałem się nad wodę która jest około 1 km od mojego miasta. T oco zobaczyłem to wołwło o pomstę do nieba. Butelki, podpaski, śmiwci, puszki doprawdy wszystko. A obok tych darów rozbite namioty i tam ojcowie z żonami i dziećmi. Faceci napici klną przy swoich pociechach że aż .... nieskomentuję. Nie da się opisać. Zabrałem żone i dziecko pojechaliśmy do domu.
Czy już zawsze Polak ma tak wyglądać. Czy aż tak ciężko posprzątać po sobie.?
Coby tu kto nie napisał i tak tego nie zmieni.Musimy poczekac
Ap. św.Jana 21,4
I otrze z ich oczu wszelką łzę,
a śmierci już odtąd nie będzie.
Ani żałoby, ni krzyku, ni trudu
już [odtąd] nie będzie,
bo pierwsze rzeczy przeminęły
Troche nie na temat, ale jak miło się robi :]
Panowie to nei jest juz temat mundial a w nim o polskich orłach mozna to było tam napisać a nei kolejny topic z wiadomościami mundialowymi to nei jest forum sportowe ;p
Mi nie chodziło o mundial!!!
przypomniał „Najlepsze Polenwitze”: „Czemu polskie noworodki dostają dwa klapsy? Pierwszy, żeby dały głos, a drugi, by puściły zegarek akuszera”. Albo: „Po czym poznać, że Polak poszedł do nieba? Z Wielkiego Wozu zniknęły koła”. Czy: „Co powstanie ze skrzyżowania Polaka z pająkiem? Ośmioręczny parobek dla niemieckich chłopów”.
Przed „Bildem” na nasz koszt zabawiała Niemców telewizja publiczna ZDF. Na grubiańskie kawały o Polakach jako jedyny zareagował dziennik „Süddeutsche Zeitung” i nazwał rzecz po imieniu: to „niegodne, wredne i bezczelne ubliżanie całemu narodowi”.
A ile u nas jest dowcipów o Niemcach, Ruskach, Żydach, Francuzach, murzynach, etc.?
Może zamiast bić w cudze piersi, uderzymy się we własne?
=========
DopiseK:
Refleksja na dziś - czym się różni ten dowcip:
Czemu polskie noworodki dostają dwa klapsy? Pierwszy, żeby dały głos, a drugi, by puściły zegarek akuszera
od tego:
Czemu cygańskie noworodki dostają dwa klapsy? Pierwszy, żeby dały głos, a drugi, by puściły zegarek akuszera
dozwole formy wypowiedzi: esej, rozprawka, pojedyńcze zdanie lub równoważnik zdania.
Ja się teraz będę mondżył, jak na huimanistę przystało, to proszę być wyrozumiałym.
Polacy mają dowcipy o Ruskich. W nich to oni są durnowaci, chamy, itp. A co w nich tak naprawdę chodzi? O nasze kompleksy. Chcemy się poczuć lepsi, mądrzejsci, bardziej kulturalni. Niemcy też chcą się poczuć jako lepsi, mądrzejsi, bardziej kulturalni. Chcą w ten sposób leczyc swoje kompleksy. A mają takie, mają.
Nie ma co się nimi przejmować. A że w tych dowcipach jest ziarnko prawdy? A czego oczekiwać po schamiałym społeczeństwie? Przez kilkadziesiąt lat wynoszono chama napiedestał, to mamy co mamy. I nawet obecnie jest pogarda dla wykształcenia. Szukałem pracy to wiem. Jako magister było mi trudniej znaleźć pracę. Udałem, że mam tylko średnie i znalazłem. W swojej obecnej pracy mam oficjalnie maturę.
Przez kilkadziesiąt lat wynoszono chama napiedestał, to mamy co mamy. I nawet obecnie jest pogarda dla wykształcenia. Szukałem pracy to wiem. Jako magister było mi trudniej znaleźć pracę. Udałem, że mam tylko średnie i znalazłem. W swojej obecnej pracy mam oficjalnie maturę.
Wiem o czym piszesz. Również przekonałem się o tym na własnej skórze. Przykład: startowałem w konkursie do pewnej instytucji państwowej i żałuję, że pokazałem dyplom (inżyniera), bo przyjęli osobę po L.O. Stało się tak dwukrotnie w tej firmie, bo dwa razy ubiegałem się tam o stanowisko w odstępie ok. pół roku. Tak się teraz zastanawiam po jakiego ciężkiego wała ja robię teraz tego magistra. Szkoda czasu, pieniędzy i przede wszystkim nerwów. K..., 30 na karku i cały czas no future.
Więc apel do młodych ludzi: kończycie szkoły, macie zdrowie i trochę odwagi - olejcie studia i wypieprzajcie byle dalej od tego bagna. Będziecie harować tak samo ciężko jak tutaj, ale przynajmniej za godne wynagrodzenie.
Z optymistycznym pozdrowieniem.
bardzo pozytywnie sie tu zrobiło :(