Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jestem zainteresowany kupnem tego typu urządzenia. Chodzi o układzik podłączany do portu usb w komputerze do którego to można podłączyć dysk twardy.Niestety u mnie na wsi (Konin City)nikt za bardzo mi nie może pomóc w kupnie tego... co więcej sprzedawcy proponują mi zewnętrzne kieszenie które to kosztuja dużo więcej niż sam kawałek elektroniki.
Czy ktoś z was wie o co mi chodzi i może mi powiedzieć jak to użądzonko sie nazywa, ewentualnie gdzie można to kupić.
No i tak z czystej ciekawości czy da sie to pod linuksem podłączyć?
Jestem zainteresowany kupnem tego typu urządzenia. Chodzi o układzik podłączany do portu usb w komputerze do którego to można podłączyć dysk twardy.Niestety u mnie na wsi (Konin City)nikt za bardzo mi nie może pomóc w kupnie tego... co więcej sprzedawcy proponują mi zewnętrzne kieszenie które to kosztuja dużo więcej niż sam kawałek elektroniki.
Czy ktoś z was wie o co mi chodzi i może mi powiedzieć jak to użądzonko sie nazywa, ewentualnie gdzie można to kupić.
No i tak z czystej ciekawości czy da sie to pod linuksem podłączyć?
Nie wiem, czy uda Ci się dostać sam układ. Ja z powodzeniem używam zewnętrznego dysku 2.5' w aluminiowej obudowie. Sama obudowa na allegro kosztuje około 30 zł. Dysk montuje się normalnie jako sda. Nie ma też problemu z podziałem na partycje.
A ja uzywam tych kabli, ktore czadman podal w linkach. Podlanczam dzieki nimi dyski 3.5/2.5 bez problemu, Linux je normalnie montuje.
@raixer Właśnie o te kable mi chodziło z tym ze nie wiedziałem że można to dostać tak ładnie opakowane :D... Możesz się pochwalić jaki dokładnie to kabelek... trochę tego dużo, ceny też są różne a nie chciałbym zrobić zakupu jak z irdą ciężko zainstalować pod windą pod linuksem to już chyba wogóle.
Dzięki za odpowiedź
Edycja:
Chyba nie chodziło o te po 35$? Czy może jednak?
terefere mam cos podobnego do tego -> link
Czyli kabel usb z koncowka na dyski 3.5 i 2.5, jak bedziesz kupowal zwroc uwage jezeli potrzebujesz na oba rodzaje dyskow bo duzo jest aukcji ze samymi 3.5. Do tego kabel zasilajacy i tyle trzeba. Wszystkie aukcje sa podobne to tylko wyszukaj cos cenowo fajnego, a kabelek niezly, podlanczasz dyski jak by to byly pendrive'y i nie ma problemu pod rzadnym systemem.. no moze oprocz ble98 ;) ale do tego masz plytke ze sterami ;)
Ładny mi to pendrive - kilo ważący ;P A nie ładniej i bezpieczniej kieszeń pod USB podpinaną zapodać? Wtedy tylko dysk w kieszonce wymieniamy jak mamy ich kilka, no i przenosić można bezpieczniej. Ewentualnie widziałem kieszenie do PCMCIA wsadzane kiedyś.
no to są małe pendraczki na 4 GB
http://www.allegro.pl/item110780905_pen_drive_4_gb_ … a_bemowo.html
oo i nawet cena nie wygurowana ale za 150 zł więcej można kupic
kieszeń na 2,5 ' i dysk 40 GB do niej całkiem fajnie to działa