Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kupiłem ostatnio używanego laptopa Lenovo thinkpad x260. Zainstalowałem Debiana 12. Podczas używania ekran zawiesza się na kilka sekund w różnych momentach. Kursor myszki zacina się i nie reaguje na ruch i na przewijanie strony ale gdy się odblokuje to przeskakuje w miejsce w którym powinien być albo strona sama przewinie się. Podczas pisania gdy się zatnie to na ekranie nie pojawiają się znaki a po odblokowaniu uzupełnia to co było wpisywane. Testowałem to na różnych dystrybucjach i różnych środowiskach graficznych i tak samo zacina się. Wymieniałem także na inne kości ram i też bez zmian. Nie wiem czego i gdzie szukać.

człowiek pasjonat :D

Cenzor wirtualnego świata
Jest 16 GB ramu. Testowane na 8 GB i 4 GB . Tylko 16 GB i 8 GB ma taktowanie 3200 Mhz a 4 GB 2133 Mhz. Temperatury w normie. Dysk sprawdzany i nie ma błędów. Przy starcie też nie ma błędów. Testowane na Debian z Gnome, Kde, Xfce. Mint z Cinnamon i Ubuntu LiveCd i na wszystkich zacina się ale na Ubuntu jakby mniej i krótsze zacinki.
W logach nie ma nic z momentu zacięcia. Logi odpalam poleceniem
journalctl - f
nie wiem czy tak czy inaczej.
Jest jeszcze jedno. Po zakupie laptop miał hasło na biosie. Wysyłałem go żeby ktoś usunął hasło. Może tam coś uszkodzili i to jest jakiś problem sprzętowy bo wcześniej go nie uruchamiałem i nie wiem czy zacinał się.
Ostatnio edytowany przez Mariio81 (2024-12-24 09:24:23)

Używam Wayland ale przy logowaniu mam do wyboru Xorg. Po zalogowaniu ~/.xsession-errors mam taka zawartość
Xsession: X session started for mario at wto, 24 gru 2024, 13:52:17 CET dbus-update-activation-environment: setting DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:path=/run/user/1000/bus dbus-update-activation-environment: setting DISPLAY=:0 dbus-update-activation-environment: setting XAUTHORITY=/home/mario/.Xauthority dbus-update-activation-environment: setting XDG_CURRENT_DESKTOP=KDE localuser:mario being added to access control list dbus-update-activation-environment: setting GTK_MODULES=gail:atk-bridge dbus-update-activation-environment: setting QT_ACCESSIBILITY=1
Zacięcia nic nie dodają do tego pliku.
A to że procesor według specyfikacji na stronie Intela obsługuje pamieć o częstotliwości do 2133 Mhz a ja mam kość 3200 Mhz może powodować zacięcia?

Członek DUG

moze potrzeba dodac w /etc/default/grub
i915.enable_psr=0
podobno częsty problem tych laptopów
https://wiki.archlinux.org/title/Laptop/Lenovo#ThinkPad_X260

Mariio81 napisał(-a):
A to że procesor według specyfikacji na stronie Intela obsługuje pamieć o częstotliwości do 2133 Mhz a ja mam kość 3200 Mhz może powodować zacięcia?
Nie, jak kość jest za szybka, to system ją sobie przekonfiguruje ale to nie ma nic do rzeczy.
arturek napisał(-a):
moze potrzeba dodac w /etc/default/grub
Kod:
i915.enable_psr=0podobno częsty problem tych laptopów
https://wiki.archlinux.org/title/Laptop/Lenovo#ThinkPad_X260
Nie wiedziałem o tym.
W /etc/default/grub
Zamiast
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"
Dodałem
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet i915.enable_psr=0"
I zaktualizowałem grub
sudo update-grub
Nie wiem czy tak to ma być ale jak narazie nie zacina się ale będę jeszcze testował.
Dzięki za pomoc po testach zobaczę czy jest ok.

Członek DUG

Mariio81 napisał(-a):
Nie wiem czy tak to ma być ale jak narazie nie zacina się ale będę jeszcze testował.
Dzięki za pomoc po testach zobaczę czy jest ok.
Tak może być